Etusivu » Ilmastonmuutos haltuun » Ilmastonmuutos haltuun – Piha ja puutarha

Ilmastonmuutos haltuun – Piha ja puutarha

Ilmastonmuutos muuttaa olosuhteita pihapiirissämme. Kasvukausi pidentyy ja puutarhassa menestyvät kasvilajikkeet voivat muuttua totutuista. Lisääntyvät sademäärät korostavat hulevesien hallinnan merkitystä. Tulvien ehkäisemiseksi sade- ja sulamisvesistä syntyviä hulevesiä on tärkeää hallita mahdollisimman hyvin jo siellä missä ne syntyvät. Toisaalta keväisin ja kesäisten hellejaksojen myötä maaperä saattaa olla hyvinkin kuivaa.

Ilmaston muuttuessa lämpimämmäksi tällä menestyvien vieraslajien määrä kasvaa. Vieraslajit ovat alueen luontoon alun perin kuulumattomia lajeja, joista useat syrjäyttävät ärhäkästi alkuperäisiä kasvilajejamme. Vieraslajien leviämistä voi estää käyttämällä kotimaisia taimia ja huolehtimalla vieraslajien asianmukaisesta hävittämisestä. Myös kasvitautien ja tuholaisten arvioidaan lisääntyvän ja menestyvän lämpötilan noustessa ja kosteuden lisääntyessä.

Kaupunkirakentamisen tiivistyessä on tärkeää, että luonnon monimuotoisuutta vaalitaan myös pientalojen ja taloyhtiöiden pihoissa. Pihaa monipuolisesti viherryttämällä ympäristöön syntyy suotuisia pienilmastoja ja monipuolisia elinympäristöjä hyönteisille ja eläimille. Monimuotoisuutta voi ylläpitää monipuolistamalla pihan kasvillisuutta hyödyntämällä esimerkiksi luonnonkasveja ja paikallisia lajeja.

Hyötypuutarha kasvattaa myös pihan viherkerrointa ja tukee samalla omavaraisuutta. Puutarhan antimet tuovat säilöttyinä iloa läpi vuoden ja ovat arvokkaita apuja myös mahdollisissa häiriötilanteissa. Puutarhan hoidossa maaperästä kannattaa pitää huolta kierrättämällä ravinteet kompostoinnin avulla.

 

Vinkkejä muutosten haltuunottoon

 • Hulevedet: Varaudu hulevesiin pihan vettä viivyttävillä rakenteilla, kuten vesialtailla.
 • Pinnat: Varmista, että pihassasi on tarpeeksi vettä imevää pintaa. Jätä asfaltointi ja tiivis kiveäminen vähemmälle.
 • Sadepuutarha: Perusta sadepuutarha, jonka kasvillisuus haihduttaa ja tukee veden imeytymistä. Komea sadepuutarha toimii myös pihan katseenvangitsijana.
 • Viherkatto: Rakenna viherkatto. Se sitoo ja viivyttää sadevettä, parantaa ilmanlaatua ja tarjoaa elinympäristöjä eläimille ja kasveille.
 • Kastelu: Hyödynnä ilmainen sadevesi pihan kastelussa.
 • Monimuotoisuus: Toteuta pihallesi perhospuutarha, rakenna hyönteishotelli ja ylläpidä monipuolista kasvillisuutta. Pihalle jätettyjen lahopuiden kolot tarjoavat elinpaikkoja hyönteisille ja linnuille.
 • Puusto: Istuta puita. Pihan puusto luo monien muiden hyötyjensä lisäksi arvokkaita varjopaikkoja helteellä.
 • Vieraslajit: Ole tarkkana pihaan levittäytyvien vieraslajien hävittämisen kanssa. Tarkasta lajikohtaiset hävittämisohjeet. Estä vieraslajien leviäminen istuttamalla kotimaisia taimia.
 • Viljely: Nosta omaa viherkerrointasi. Kasvata ruokaa pihassa tai vuokraa viljelypalsta. Hyötykasvien kasvattaminen tuo iloa ja hyötyä.
 • Kompostointi: Hanki pihaasi, tai koko naapuruston käyttöön kompostori. Kompostimullan avulla saatte ravinteet hyötykäyttöön hyötypuutarhan ja koko pihapiirin iloksi.

Keinoja hillintään

 • Valitse lautasellesi kasvisruokaa oman puutarhan antimia hyödyntäen
 • Pistä ravinteet kiertoon huolehtimalla eloperäisen jätteen kierrätyksestä ja kompostoinnista
 • Valitse pihaan vihreää ja istuta puita. Jokainen kasvava kasvi sitoo ilman hiilidioksidia

Katso Ilmastonmuutos haltuun -video

Lisätietoa

 

Ota #ilmastonmuutoshaltuun #hyvänsäänaikana

Ilmastonmuutos haltuun – Ennakoi, varaudu, sopeudu -kampanja  on järjestöjen yhteinen ilmastonmuutokseen sopeutumisen viestintäkampanja. Kampanja on osa Kansallisen ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman (2022) toteuttamista. Kampanjaa koordinoi Tapio Oy ja sitä rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.