TAPIO ForestTEST – ensiesittelyssä Sertiseriffi FSC, TAPIO Harvennuskortti ja TAPIO Maanmuokkauskortti

Tapio järjesti 20.4.2017 tilaisuuden, jossa esiteltiin uudet TAPIO ForestTEST -verkkokurssit. Tapahtumaan osallistui noin 40 metsäalan ammattilaista, joista puolet verkkolähetyksen kautta.

Diaesitykset

Avaus

Tapahtuman avasi Tapio Silva Oy:n toimitusjohtaja Olli Äijälä.

Sertiseriffi FSC

Sertiseriffi FSC opastaa FSC-metsäsertifiointikriteerien hallintaan. Osaamiskokeen suorittamalla saa todistuksen, jolla voi todentaa sertifioinnissa riittävän osaamisen.

Johtaja Kalle Vanhatalo kertoi, että kurssista julkaistaan kaksi erilaista versiota. Sertiseriffi FSC Neuvoja, joka on tarkoitettu metsäneuvojille ja puunostajille,  julkaistaan toukokuun alussa. Kesäkuussa valmistuu Sertiseriffi FSC Toteuttaja, jonka sisältö on suunniteltu metsäkoneenkuljettajille, metsureille ja metsänomistajille.

FSC Suomi on ollut mukana kehittämässä Sertiseriffi FSC -kurssia. Yhdistyksen pääsihteeri Anniina Kostilainen kertoi, että kentällä kysellään paljon FSC-koulutusta ja tietotarpeet ovat kovia. FSC on vielä suomalaisessa metsätaloudessa uusi järjestelmä, eikä sitä tunneta samalla tavalla kuin perinteisiä toimintatapoja. ”Jotta tiedon saisi haltuun, standardipumaskan esiin heittäminen ei ole paras menetelmä – tarvitaan jotakin kevyempää ja havainnollistavaa. Sertiseriffi on siihen aivan loistava työkalu.” Loppukeskustelussa esitettyyn kysymykseen FSC-standardin päivityksestä Kostilainen vastasi, että standardin uudistus on vielä alkuvaiheessa. Odotettavissa on, että ainakin parisen vuotta menee ennen kuin uudet kriteerit otetaan käyttöön.

 

TAPIO Harvennuskortti ja TAPIO Maanmuokkauskortti

Koulutus- ja laatuasiantuntija Ari Nieminen esitteli uudet osaamiskorttikoulutukset. TAPIO Harvennuskortti on jo saatavilla Tapion verkkokaupasta. Maanmuokkauskortti valmistuu myöhemmin kevään aikana. Kursseilla Tapion koutsit opastavat hakkuukoneen kuljettajia ja maamuokkausten tekijöitä laadukkaaseen ja sertifiointijärjestelmien mukaiseen työhön. Osaamiskokeen onnistuneesti suorittamalla saa todistuksen, eli osaamiskortin.

Metsäkoulutus ry:n toiminnanjohtaja Ville Manner kertoi kommenttipuheenvuorossaan, että digitaalisuus on nykypäivää ja oiva lisä perusopetukseen myös oppilaitoksissa. Yrittäjien näkökulmasta on eduksi, että verkkokurssin voi suorittaa missä ja milloin tahansa. ”Aikaa ja tupakkia palaa, kun lähdetään koulutukseen.”, Manner totesi. ”Verkkokurssi voidaan tehdä kelirikkoaikaan ja kun yrityksessä on hiljaisempi aika.” Manner kertoi, että Tapion kurssit perustuvat relevanttiin ja ajantasaiseen tietoon.

Loppukeskustelussa Olli Äijälä kertoi, että kurssit tulevat saataville verkkokauppaan kertamaksullisina lisensseinä. Kurssille voi palata myös sen suorittamisen jälkeen. Tapahtumassa esitellyt kurssit ovat käytettävissä 12 kk, eli vuoden ajan siitä, kun opiskelija on aktivoinut oman lisenssinsä.

Kysymykset ja keskustelu

Lisätietoa:

TAPIO ForestTEST

Tapion kauppa, verkkokoulutus