TAPIO Maastotaulukot -mobiilisovellukseen uusia ominaisuuksia

TAPIO Maastotaulukot on metsäosaajan moderni käsikirja. Sovelluksen käyttäjät ja testaajat osallistuivat keväällä kehitystyöhön arvioimalla tarpellisimpia uusia laskureita ja sisältöjä. Uusi, entistä käytännöllisempi versio on nyt julkaistu. Sovelluksella voi nyt muun muassa arvioida yksittäisiä puita.

Laskurit-osioon on lisätty yksittäisen puun tilavuuden ja arvon kertova laskuri. Kun puun läpimitan ja pituuden sekä tukki- ja kuitupuun hinnat säätää kohdalleen, sovellus ilmoittaa puun tilavuuden, tukki- ja kuitupuun määrät sekä puun rahallisen arvon euroina. Vaihtoehtoisesti voi mitata puun läpimitan myös kannonkorkeudelta, jolloin saa vastaavat tulokset.

Relaskooppitaulukoihin on lisätty käyttäjiä palvelevia lisätietoja. Puuston keskipituuden, pohjapinta-alan ja keskiläpimitan perusteella sovellus kertoo runkotilavuuden lisäksi runkoluvun, tukkipuuosuuden sekä tukki- ja kuitupuun määrän.

Harvennusmalleihin on lisätty poistuman ja harvennusvoimakkuuden lisäksi myös kuvion lähtöpuusto (m3/ha), joten harvennuksen vaikutus puustoon on entistä havainnollisemmin nähtävissä.

Hakkuukoneen kuljettajia varten harvennusmallien yhteyteen on lisätty työpistelaskuri, joka kertoo kuljettajalle puomin ulottuvuuden ja jäävän puuston keskiläpimitan perusteella harvennusmallien mukaisen suosituksen jäävän puuston runkoluvusta työpisteessä. Työpisteen säteelle voi antaa sovelluksessa kolme eri vaihtoehtoa: 10, 11 ja 12 metriä.

Seuraavaan versioon tulossa uutta tietosisältöä

Sovellukseen on tulossa uutta tietosisältöä talousmetsien luonnonhoidosta ja FSC-sertifiointiin liittyvistä käytännön ohjeistuksista sekä neuvoja puuston kasvua rajoittavien ravinnehäiriöiden tunnistamiseen.

Sovellustiimi kiittää kaikkia kehittämistyöhön osallistuneita käyttäjiä, joiden ansiosta sovellus palvelee nyt entistäkin paremmin käytännön toiminnassa. Palaute ja ehdotukset ovat jatkuvasti tervetulleita, sillä sovellusta kehitetään säännöllisesti.

Sovelluksen vuosilisenssin voi ostaa Tapion kaupasta

Sovellus toimii kaikilla laitteilla. Windows Phonella, iPhonella ja tietokoneella palvelua käytetään selaimella osoitteessa www.maastotaulukot.fi. Android-laitteille on oma applikaatio, joka on ladattavissa Google Play-kaupasta.

Sovelluksen maksuttoman demoversion saa käyttöön rekisteröitymällä palveluun. Täysversion lisenssikoodin hinta on 24,90 €/vuosi ja sen voi ostaa Tapion kaupasta.

Lisätietoja: Anssi Aalto, anssi.aalto@tapio.fi, 050 434 4802