TAPIO Maastotaulukot  -sovellus auttaa nyt luonnonhoitovaatimusten hallinnassa ja hirvivahinkojen arvioinnissa

TAPIO Maastotaulukot on metsäosaajan digitaalinen käsikirja. Sovelluksen käyttäjät ja testaajat osallistuivat keväällä kehitystyöhön arvioimalla tarpeellisimpia uusia laskureita ja sisältöjä. Toinen osa uudesta sisällöstä on nyt julkaistu. Sovellukseen on lisätty kattava tietopaketti luonnonhoidosta ja metsäsertifioinnin kriteereistä, lannoitustietoa on täydennetty ja lisätty uusi laskuri hirvivahinkojen arviointiin.

TAPIO Maastotaulukot -sovelluksen uuteen versioon on koottu talousmetsien luonnonhoidon suosituksia, lainsäädännön velvoitteita sekä PEFC™- ja FSC®-metsäsertifioinnin vaatimuksia. Näiden hallitseminen on keskeinen osa jokaisen metsässä toimivan henkilön osaamista. Sovellus toimii muistin tukena esimerkiksi säästöpuiden määrän tai vesistöjen suojakaistojen leveyden määrittämisessä.

Uudet sisällöt löytyvät sovelluksen etusivulta osiosta Luonnonhoito. Aiemmin päävalikossa ollut Luontokohteet on siirretty Tunnistaminen-osion alle.

Luonnonhoidon suosituksia ja vaatimuksia voi tarkastella kätevästi aihe-alueittain.

 

Tietosisällössä on kuvattu erikseen suositeltavat toimenpiteet ja sertifioinnin vaatimukset.

 

Tukea lannoitustarpeen arviointiin

Lannoitustaulukot on päivitetty vastaamaan uusimpia Metsänhoidon suosituksia ja lannoitevalikoimaa. Uusi Tunnista ravinnehäiriö -alaosio havainnollisine valokuvineen auttaa käyttäjää tunnistamaan tietyn ravinteen puutostilan ja korjaamaan tilanteen sopivalla lannoituksella.

Laskuri hirvivahinkojen arviointiin

Sovellukseen on lisätty uusi Hirvivahinkolaskuri. Sen avulla voidaan arvioida hirvieläinten aiheuttaman metsävahingon määrää metsikkökuviolla. Hirvivahinkolaskuri löytyy paitsi sovelluksen sisältä osiosta Laskurit, myös palvelun kaikille avoimelta kirjautumissivulta.  Maksuttoman Hirvivahinkolaskurin tarjoaa maa- ja metsätalousministeriö ja lisätietoa siitä löytyy Tapion ja Metsäkeskuksen tiedotteesta.

Hirvivahinkolaskurissa kerätään tietoa taimikon puuston tilasta koealoittain.

Käyttäjien toiveet huomioidaan TAPIO Maastotaulukot -sovelluksen kehitystyössä

Sovelluksen käyttäjämäärä jatkaa tasaista kasvuaan. Sovellukseen tuodaan uusia, käyttäjiä hyödyttäviä toiminnallisuuksia myös ensi vuonna. Otamme mielellämme vastaan ideoita uusista toiminnoista ja tietosisällöistä, jotka helpottavat metsäammattilaisten ja metsänomistajien arkea.

Sovelluksen ja päivityksen käyttöönotto

Sovellus toimii kaikilla laitteilla. Windows Phonella, iPhonella ja tietokoneella palvelua käytetään selaimella osoitteessa www.maastotaulukot.fi. Android-laitteille on oma applikaatio, joka on ladattavissa Google Play-kaupasta.

Jos uusi sisältö ei näy edellisen version käyttäjälle automaattisesti, kannattaa Android-laitteella käydä päivittämässä sovellus Google Playssä ja muilla laitteilla tyhjentää selaimen välimuisti.

Sovelluksen maksuttoman demoversion saa käyttöön rekisteröitymällä palveluun. Täysversion lisenssikoodin hinta on 24,90 €/vuosi ja sen voi ostaa Tapion kaupasta.

Lisätietoja:

Anssi Aalto, anssi.aalto@tapio.fi, 050 434 4802

Mikko Niemi, mikko.niemi@tapio.fi, 040 593 9334

22.11.2017