Metsänhoidon suositukset digiaikaan

12.2.2018

Tapio käynnistää hallituksen kärkihankerahoituksella Metsänhoidon suositusten digitalisoinnin. Tarkoituksena on mahdollistaa aina ajantasaisen suositustiedon saatavuus kaikissa metsäalan käyttämissä tietojärjestelmissä ja sähköisissä palveluissa.

Kestävän metsätalouden kolme tukipilaria Suomessa ovat metsälainsäädäntö, metsäsertifiointi ja Metsänhoidon suositukset. Metsä-, energia- ja ympäristöalan yhdessä laatimat suositukset ovat kansainvälisestikin ainutlaatuinen tapa varmistaa metsätalouden kestävyys.

Maa- ja metsätalousministeriö on tilannut Tapio Oy:ltä Digitaaliset metsänhoidon suositukset -hankkeen. Rahoitus tulee hallituksen Metsätieto ja sähköiset palvelut -kärkihankkeesta, jonka keskeisenä tavoitteena on tiedon liikkuvuuden edistäminen, tiedon laadun parantaminen ja sähköisten palveluiden kehittäminen.  Tapion hankkeessa digitalisoidaan Metsänhoidon suositukset siten, että niiden ajantasaisena pitäminen nopeutuu ja tiedot ovat saatavissa koneluettavassa muodossa.

“Metsänhoidon suositusten digitalisointi mahdollistaa uusien, kustannustehokkaiden sähköisten palvelujen kehittämisen ja sen myötä paremman käytettävyyden esimerkiksi metsänomistajille tai metsäkoneenkuljettajille. Näin parhaiksi katsotut metsänhoidon menetelmät erilaisine vaihtoehtoineen saadaan reaaliaikaisesti osaksi käytännön päätöstilanteita”, toteaa hankkeen projektipäällikkö Kati Kontinen Tapiosta. ”Pidemmällä tähtäimellä nyt aloitettava keittämistyö mahdollistaa päätöstukijärjestelmien kehittämisen”, Niina Riissanen Maa- ja metsätalousministeriöstä jatkaa tulevaisuuden visiointia.

“Metsäala on digitalisaation edelläkävijä Suomessa ja olemme Tapiossa vahvasti mukana sen eteenpäin viemisessä. Metsänhoidon suositusten sähköistäminen on merkittävä askel metsiemme hyvän hoidon edistämiseksi käytännössä. Kun parhaat menetelmät ovat helposti saatavilla, voimme lisätä metsiemme kasvua ja ylläpitää niiden monimuotoisuutta tulevaisuuden käyttötarpeisiin”, sanoo Tapion toimitusjohtaja Panu Kallio.

Lisätietoja: Projektipäällikkö Kati Kontinen, puh. 050 591 7456, kati.kontinen@tapio.fi

www.metsanhoitosuositukset.fi

#MetsäDigi

#MetsäDigi –  metsähoidon suositusten digitalisoinnin kehitysryhmä: Tapio-konsernin toimitusjohtaja Panu Kallio, johtaja Kalle Vanhatalo, metsäasiantuntija Henry Schneider,  senior advisor Pekka T. Rajala, projektipäällikkö Kati Kontinen, toimitusjohtaja Olli Äijälä Tapio Silva Oy.