Etusivu » Konsultointi » Käynnissä olevia hankkeita » Ilmastonmuutokseen sopeutuminen

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen on säässä ja ilmastossa tapahtuviin muutoksiin varautumista. Hillintätoimista huolimatta ilmasto lämpenee ja yhteiskunnan haavoittuvuus sään ääri-ilmiöille kasvaa jatkuvasti. Etukäteen varautuminen on aina kannattavampaa kuin tuhojen korjaaminen jälkikäteen.

Ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisten ja luonnon hyvinvointiin eri tavoin. Kasvukauden ennustetaan pitenevän, jolloin ruoantuotantoon voidaan tulevaisuudessa ottaa uusia lajeja. Toisaalta ilmaston lämpeneminen lisää tuholais- ja kuivuusriskiä. Terveysriskit lisääntyvät erityisesti haavoittuvan väestönosan keskuudessa. Tulvia koetaan niin kaupungissa kuin maaseudulla.

Aktiivisilla sopeutumistoimilla voidaan varautua ilmastonmuutokseen, ehkäistä ja lieventää sen haitallisia vaikutuksia sekä hyödyntää muutoksesta syntyviä mahdollisuuksia. Tapiossa on edistetty kansallista ilmastonmuutokseen sopeutumista sen mitattavuutta ja seurantaa rakentamalla, sekä jalkauttamalla sopeutumista yksityiselle sektorille. Tapiossa kehitetty ilmastokestävyyden konsepti sisältää erilaisia työkaluja ja hyviä esimerkkejä siihen, miten ilmastokestävyys voidaan turvata julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Sivun alareunassa olevista laatikoista löydät tietoa Tapiossa käynnissä olevista ja toteutetuista hankkeista. Hankkeet on toteutettu maa- ja metsätalousministeriön (MMM) toimeksiantona. MMM koordinoi kansallista ilmastonmuutokseen sopeutumista.

Lisätietoja 

Asiantuntija Nora Arnkil, nora.arnkil(at)tapio.fi, p. 050 325 8047

Tiedon lähteille

Tietoisku sopeutumisesta (pdf)

MMM:n sivut ilmastonmuutokseen sopeutumisesta

Tapahtumia

Seminaarin ”Ilmastonmuutokseen sopeutumisen tila ja tutkimus Suomessa” (7.2.2017) ohjelma (PDF), esitykset (SlideShare) ja videotallenteet

Työkaluja käyttöösi

Ilmastokestävyyden työkalut julkiselle sektorille ja yrityksille (Prezi)

Tarkastele yritystoimintasi ilmastokestävyyttä (PDF) (2017)

Työkaluja kehitetään, anna palautetta: nora.arnkil(at)tapio.fi