Tapion Metsäntuntijat-podcast pureutuu suomalaisten metsien käytön ajankohtaisiin keskusteluaiheisiin. Keskustelua luotsaavat Tapion asiantuntijat ja vieraina kuullaan monipuolisesti metsäalaa edustavia ja aiheita eri lähtökohdista tarkastelevia ammattilaisia, tutkijoita, vaikuttajia ja metsänomistajia.

Metsäntuntijat-podcastia voi kuunnella Spotifyssa, sekä Apple Podcasts- ja Google Podcasts -palveluissa.

Kuvassa Katri Himanen, Juha Ruuska ja Timo Salminen

1. Metsänjalostus apuna ilmastonmuutokseen sopeutumisessa

Jaksossa pohditaan metsänjalostuksen roolia ilmastonmuutokseen sopeutumisessa erityisesti metsänomistajan näkökulmasta. Keskustelemassa Tapion kasvuliiketoiminnan kehittämispäällikkö Juha Ruuska, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Katri Himanen ja Fin Forelian toimitusjohtaja ja metsänomistaja Timo Salminen. Lue lisää.

Kuvassa Tiina Peippo, Lauri Saaristo, Mika Rantonen ja Mikko Lumperoinen

2. Monimuotoiset kuntametsät ja digitaalinen metsätieto

Miten kaupungeissa mitataan metsien monimuotoisuutta? Entä mitä ekologinen kompensaatio tarkoittaa käytännössä? Jaksossa keskustellaan, miten digitaalisella metsätiedolla ja työkaluilla voidaan tukea monimuotoisten kuntametsien suunnittelua ja hoitoa. Keskustelua luotsaavat Tapion palvelualueen päällikkö Mikko Lumperoinen ja johtava asiantuntija Lauri Saaristo. Vieraina kuullaan Espoon kaupungin metsänhoitaja Tiina Peippoa ja Hämeenlinnan kaupungin metsätalousinsinööri Mika Rantosta. Lue lisää.

Kuvassa Lauri Saaristo, Minna Kurttila ja Sara Turunen

3. Kuinka toimia vastuullisesti metsänomistajana?

Millaiset vastuullisuuskysymykset mietityttävät tämän päivän metsänomistajia ja mitä vastuullinen metsänomistaminen tarkoittaa käytännössä? Tätä pohtivat Tapion johtava asiantuntija ja luontotiimin vetäjä Lauri Saaristo, asiantuntija Sara Turunen sekä bloggaajana ja kirjailijana tunnettu metsänomistaja Minna Kurttila Tapion Metsäntuntijat-podcastin kolmannessa jaksossa. Lue lisää.

Kuvassa Kati Kontinen, Risto Päivinen, Tomi Salo ja Piia-Noora Kauppi

4. Mitä tulisi tietää EU:n vaikutuksista metsiemme käyttöön?

Jaksossa Tapion johtava asiantuntija Kati Kontinen ja senior advisor Risto Päivinen saivat vieraakseen Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kaupin ja Metsä Groupin yhteiskuntasuhdejohtaja Tomi Salon keskustelemaan EU:n lakialoitteiden ja strategiavalmisteluiden vaikutuksista Suomen metsätalouteen ja -teollisuuteen sekä suomalaisten tekemästä metsäpoliittisesta vaikuttamistyöstä EU:ssa. Lue lisää.

Kuvassa Jari Liski, Heli Viiri ja Kalle Vanhatalo

5. Metsätuhot yleistyvät – Miten varautua riskeihin sääolosuhteiden muuttuessa?

Tapion metsänhoitotiimin vetäjä ja metsänhoidon suositusten koordinaattori Kalle Vanhatalo, UPM:n metsänhoidon kehityspäällikkö Heli Viiri ja Ilmatieteen laitoksen tieteellinen johtaja Jari Liski keskustelevat metsätuhoista ja miten metsänomistajat voivat parhaiten varautua niihin. Jakso on maa- ja metsätalousministeriön rahoittama metsänhoidon suositusten teemajakso. Tapion koordinoimat metsänhoidon suositukset ovat suomalaisille metsänomistajille tarjottu palvelu. Lue lisää.

Kuvassa Kalle Vanhatalo, Annukka Valkeapää ja Juha Hakkarainen

6. Millainen metsänomistaja haluat olla?

Onko metsänomistajille selvää, mitä he metsiltään haluavat? Vai herättävätkö metsät enemmän kysymyksiä kuin vastauksia? Tapion metsänhoitotiimin vetäjä ja metsänhoidon suositusten koordinaattori Kalle Vanhatalo sai vieraikseen Metsäntuntijat-podcastiin Metsän jatkuvan kasvatuksen yhdistys Silva ry:n toiminnanjohtaja Annukka Valkeapään ja Finsilva Oy:n toimitusjohtaja Juha Hakkaraisen. Kolmikko pureutuu pohtimaan, miten metsänomistajan tahtotilan toteutumista olisi parasta tukea metsänhoidon toimenpiteissä. Lue lisää.

Kuvassa Antti Ruuskanen, Tero Pitkämäki, Juho Lammi ja Esko Välimäki

7. Mestarillista metsänhoitoa ForestKITillä Tero Pitkämäen ja Antti Ruuskasen malliin

Mikä innosti ex-huippu-urheilijat Tero Pitkämäen ja Antti Ruuskasen pistämään pystyyn yhteisen metsäalan yrityksen? Entä miten ForestKIT-metsätietojärjestelmä auttaa tuoreita metsäyrittäjiä tavoittelemansa mestarillisen metsänhoidon tarjoamisessa asiakkailleen? Tästä keskustellaan Metsäntuntijat-podcastin seitsemännessä jaksossa, johon Tapion metsätietopalveluiden päällikkö Esko Välimäki ja ForestKIT-tuotepäällikkö Juho Lammi saivat keihäänheittäjälegendat vieraakseen. Lue lisää.

8. Mitä merkitsee olla metsäntuntija? – Asiantuntijuus metsäalalla vaatii avoimuutta, uudistusmieltä ja yhteistyötä

Tapion metsäntuntijat pohtivat, mitä heille merkitsee toimia asiantuntijana metsäalalla. Aiheeseen pureutuvat Lauri Saaristo, Sini Miettinen, Olli Äijälä ja Kati Kontinen. Keskustelua käydään myös suomalaisen metsäosaamisen tasosta, metsien historiasta ja tulevaisuudesta, vallitsevasta metsäkeskustelusta, metsänomistajan roolista ja tavoitteista sekä ilmastonmuutoksen ja luontokadon vaikutuksesta metsiin ja metsäalan kehitykseen. Lue lisää.

9. Miten EU:n ympäristö- ja ilmastopolitiikka vaikuttaa metsien käyttöön Suomessa?

Ennallistamisasetus, Fit for 55, uusiutuvan energian direktiivi, LULUCF, biodiversiteettistrategia – mitä ne ovat ja miten niitä viedään käytäntöön? Johtava EU-metsäasiantuntija Jaana Kaipainen Suomen metsäkeskuksesta ja johtava asiantuntija Kati Kontinen Tapiosta selvittävät EU:n ympäristö- ja ilmastopolitiikkaan liittyviä koukeroita, ja käyvät läpi Suomen metsien käyttöön vaikuttavia strategioita, direktiivejä ja asetuksia. Lue lisää