TAPIO Maastotaulukot -sovellus on oiva muistin tuki luontokohteilla

21.4.2022

Petri Latva-Käyrä puhelin kädessään talvisessa metsässä
Petri Latva-Käyrä tekee Tapiossa töitä sen eteen, että TAPIO Maastotaulukot -sovellus palvelisi käyttäjiä mahdollisimman hyvin.

Tapion Maastotaulukot-sovellus on digitaalinen vastine vihreälle, kierreselkäiselle Maastotaulukot-kirjalle. Sovellus on aina ajan hermoilla, koska sen sisältöä pystytään päivittämään heti, kun säädökset tai käytännöt muuttuvat.

– Maastotaulukot-sovellus on loistava muistin tuki. Varsinkin suojeluasiat ja PEFC- ja FSC-kriteeristö on helppoa tarkistaa siitä, korjuuesimies Marko Kervola Harvestialta kehuu.

Puunhankintayhtiö Harvestia osti viime vuoden lopulla 20 lisenssiä Maastotaulukoihin. Nyt sovellus on käytössä yrityksen kaikilla hankintaesimiehillä ja osalla yrityksen johdosta. Harkinnassa on, että käyttöä laajennettaisiin myös harvestereihin.

– Sertifikaattien auditoijillekin pystyy helposti osoittamaan, mistä ohjeet kohteiden käsittelyyn löytyvät.

Sovelluksen käytön suurimmat haasteet liittyvät Kervolan mukaan sen rakenteeseen: esimerkiksi tieto vesistöjen suojakaistojen käsittelystä pitää kaivella niin monen klikkauksen takaa, että työkaverilta oli usko loppunut kesken.

– Hakutoiminto toimii kylläkin hyvin, Kervola toteaa.

Luontokohteiden käsittelyohjeiden lisäksi Harvestialla etsitään sovelluksesta esimerkiksi relaskooppitaulukkoja, harvennusmalleja kuvaajineen ja yksittäisen puun tilavuuden laskuria.

Taulukot aina käden ulottuvilla

Etelä-Savon metsänhoitoyhdistys otti Maastotaulukot-sovelluksen käyttöönsä pian sen jälkeen, kun se oli lanseerattu vuonna 2016.

– Eniten tulee käytettyä harvennusmalleja ja yksittäisen puun tilavuus -ominaisuutta, metsäasiantuntijana Puumalan alueella työskentelevä Saimi Ritvanen kertoo.

– Yksittäisen puun tilavuutta tarvitaan varsinkin silloin, kun selvitetään puuston keskijäreyttä. Korjuukulu määräytyy yleensä sen mukaan.

Ritvasen mukaan Maastotaulukot-sovellusta tulee käytettyä etenkin siksi, että se on aina käden ulottuvilla. – Taulukkokirjaa ei muista välttämättä ottaa mukaan maastoon.

Ritvasta on mietityttänyt, miksi Maastotaulukot ei enää toimi erikseen ladattavan sovelluksen kautta. Internetselain vaatii joka kerta kirjautumista, mikä tuntuu kömpelöltä. Vaikka sivuston osoitteen voisi tallentaa pikakuvakkeeksi puhelimen näytölle, sitäkään ei ole tullut vielä tehtyä.

Palaute kiinnostaa Tapiossa

Tapiossa metsätiedon kehittämispäällikkönä työskentelevä Petri Latva-Käyrä vastaa Ritvasen pohdintoihin.

– Maastotaulukot muokattiin viime vuoden lopulla moderniksi sovellukseksi, jonka tietosisältöä ja ominaisuuksia on nyt helppoa laajentaa ja korjata. Esimerkiksi kun metsäsertifikaatteja tänä vuonna päivitetään, uudet tiedot saadaan vaihdettua mahdollisimman nopeasti vanhentuneiden tilalle.

Palvelun kirjautumistiedot voidaan tallentaa selaimelle, jolloin niitä ei tarvitse kirjoittaa joka kerta uudelleen. Tämä toiminnallisuus vaihtelee hieman selainten välillä.

Latva-Käyrä aloitti työnsä Tapiossa viime syksynä, ja ensimmäinen iso työtehtävä oli Maastotaulukot-sovelluksen uuden version käyttöönotto.

– Joulukuisen lanseerauksen jälkeen palautetta tuli varsinkin siitä, että harvennusmallien kuvaajat puuttuivat vielä Maastotaulukoista.

Tämän vuoden maaliskuussa sovellusta päivitettiin jälleen, ja puuttuneet kuvaajat saatiin monien iloksi takaisin sovellukseen.

– Otan palautetta ja kysymyksiä ilomielin vastaan ja vastailen siihen tarpeen mukaan, Latva-Käyrä sanoo. – Kun porukka lähtee maastoon, syntyy varmasti hyviä ideoita, miten sovellusta kannattaisi kehittää edelleen.

Lisätietoja

Tutustu Maastotaulukoihin: metsäkauppa.fi/maastotaulukot
Jos sinulla on jo tunnukset, käytä sovellusta osoitteessa maastotaulukot.fi
Lähetä palautetta Maastotaulukoista Tapioon: maastotaulukot(at)tapio.fi

Jutun kirjoittaja Heli Virtanen työskentelee Tapiossa digituotteiden ja metsäkirjojen tuotepäällikkönä.

  • Heli Virtanen
  • Tuotepäällikkö
  • heli.virtanen(at) karttakeskus.fi
  • +358 29 432 6059