Suometsäosaaja.fi upotti metsänhoidon suositukset verkkokurssiin

20.4.2022

Metsänhoidon suositukset liikkuvat sähköisesti palvelusta toiseen aina ajantasaisina. Suositusten tiedoilla ja kuvilla voidaan rikastaa metsätietojärjestelmiä, verkkosivuja tai vaikkapa verkkokursseja.

Case: sujuvuutta verkkokurssin suorittamiseen

eLearning erityisasiantuntija Markku Tähtinen Faros & Com:sta kertoo, miksi ja kuinka suositukset otettiin mukaan osaksi suometsien hoidon verkkokurssia:

”Tapion Suometsäosaaja-verkkokurssikokonaisuuteen haluttiin mukaan metsänhoidonsuositukset.fi -palvelun sisältöjä. Halusimme, että sisällöt pysyvät ajantasaisina kurssilla myös silloin, kun metsänhoidon suosituksia päivitetään. Sisältöjen tuominen kurssille olisi voinut tapahtua linkkien avulla, mutta se ei olisi ollut opiskelijan keskittymisen kannalta paras vaihtoehto, sillä hyppiminen palvelusta toiseen katkaisee kurssin sujuvan kulun. Siksi palvelun avoin REST API -rajapinta oli kurssin suunnittelun kannalta loistava asia.”

”Kurssin sisällöntuotannossa käytimme Lectora Inspire -ohjelmaa, joka antaa valmiiden verkkokurssi-sisältöelementtien lisäksi mahdollisuuden käyttää hyväksi omaa JavaScriptiä. Käytimme rajapintahauissa jQuery-kirjastoa ja rajapinnan ohjeistuksen mukaisia hakutoimintoja. Haetut sisällöt lisäsimme jQueryn avulla Lectorassa valmiiksi asetettuihin html-elementteihin”, Tähtinen esittelee.

”Kaiken kaikkiaan REST-rajapintaa oli helppo hyödyntää kattavan dokumentaation ja esimerkkien avulla ja lopputuloksesta tuli mainio. Rajapinta toimii nopeasti ja käyttäjä ei huomaa erillisiä pitkiä latausaikoja kurssin sisältöjä lukiessaan”,

Opiskelijalle esitetään kurssin edetessä täsmällisiä otteita metsänhoidon suosituksista, jotka syventävät juuri siinä kohtaa käsittelyssä olevaa kurssikysymystä. Kokeile itse. Klikkaa tällä Suometsäosaaja.fi:n sivulla metsänhoidon suositukset -linkkiä.

Digitaaliset metsänhoidon suositukset

Metsänhoidon suositukset -järjestelmä koostuu teknisesti kolmesta komponentista: sisällönhallintajärjestelmästä, jossa on kaikki suositustieto ja kuvat, rajapinnasta, jonka avulla tietoa voidaan siirtää eri palveluihin sekä käyttöliittymästä, kuten verkkopalvelusta www.metsanhoidonsuositukset.fi.

Inspiraatiosta toteutukseen

Kehitätkö sähköisiä metsäpalveluita omassa organisaatiossasi? Inspiroiduitko metsänhoidon suositusten hyödyntämisestä? Suosituksia voi esittää vapaasti myös kaupallisissa palveluissa. Lisätietoa rajapinnan käytöstä ja digitaalisten metsänhoidon suositusten hyödyntämisestä löydät Kehittäjille-sivulta. Voit ottaa yhteyttä myös sähköisen palvelun vastuuhenkilöihin, autamme mielellämme alkuun:

  • Henry Schneider
  • Senior Advisor
  • henry.schneider(at)tapio.fi
  • +358 40 160 8564