Luontoteot paperilta käytäntöön – vinkkejä organisaatioille

23.6.2025

Yhä useampi organisaatio on asettanut tavoitteita luontotyölleen ja pyrkii vähentämään luontovaikutuksiaan. Kiinnostavatko konkreettiset luontoteot yrityksessänne? Tässä vinkkejä, joilla pääsette hyvään vauhtiin.

Luontovaikutusten vähentämisen rinnalla puhutaan yhä enemmän luonnontilan parantamisesta  erilaisissa elinympäristöissä. Kun yrityksen kytkökset luontoon on selvitetty, luonto on tuotu osaksi yrityksen strategiaa ja mittareita asetettu luontotavoitteiden seurannalle, on vihdoin aika tehdä konkreettisia tekoja luonnon hyväksi. Tässä kohtaa mukaan astuvat aktiiviset toimet luonnon hyväksi, kuten ennallistaminen ja luonnonhoito.

Pelkkä tahtotila ei kuitenkaan muutu sormia napauttamalla työntekijöiden käytettävissä olevaksi ajaksi, elinympäristöjen tilaa parantavien toimenpiteiden osaamiseksi tai toimenpiteitä vaativiksi alueiksi. Keinovalikoima on laaja, ja mahdollisia kohteita riittää. Mutta mistä tietää, mihin kannattaa ryhtyä?

Nämä ovat esimerkkejä yleisistä haasteista, joita Tapiossa olemme huomanneet monien yritysten kohtaavan. Isommat hankkeet voivat vaatia myös useampien toimijoiden ja viranomaisten yhteistyötä, mikä tuo väistämättä mukanaan tarpeen koordinoinnille ja projektinhallinnalle. Yhteistyö eri tahojen kanssa on myös osa riskienhallintaa, jotta toimenpidesuunnitelmissa huomioidaan kaikki tarpeelliset näkökulmat, kuten lakisääteiset vaatimukset ja virkistyskäyttö.

Kohteiden kartoitus on ensimmäinen askel kohti toteutusta. Sopivien kohteiden, kuten ennallistamista kaipaavien soiden tai luonnonhoitoa tarvitsevien lehtojen tai perinnebiotooppien löytyminen ei ole itsestäänselvyys, vaan vaati osaamista kustakin luontotyypistä ja niiden lajistosta. Huolellisella alueen valinnalla lisätään myös toimenpiteiden vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta. Tällöin kaikki voittavat, niin luonto kuin mukana olevat tahotkin.

Luonnontilan parantaminen voi helpoimmillaan olla yksinkertaista, mutta tavoitetason ollessa korkealla, tarvitaan tekemisen koordinointia, tarkkaa suunnittelua ja yhteistyötä. Tapio tarjoaa apua monenlaisiin luontotekoihin aina kohteiden etsimisestä täydentävien rahoitusten ja yhteistyökumppaneiden hakemiseen sekä toimenpiteiden suunnitteluun ja toteutukseen.

Tapiossa olemme vetäneet esimerkiksi pölyttäjäteemaisia luonnonhoitohankkeita metsäisissä perinnebiotoopeissa, joissa umpeenkasvu on uhannut arvokasta lajistoa. Metsäinen osaamisemme kattaa soiden ennallistamisen suunnittelun, paahdeympäristöt ja lehdot sekä esimerkiksi entisten turvetuotantoalueiden jatkokäytön suunnittelun. Vaikuttava viestintä tuo näkyvyyttä toimenpiteille ja luontotyölle.

Monipuolinen osaamisemme mahdollistaa esimerkiksi valuma-aluetasoiset toteutukset ja monitavoitteiset ratkaisut, jotka edistävät sekä vesiensuojelua, monimuotoisuutta että ilmastokestävyyttäkin.

Ole yhteydessä, niin etsitään yhdessä organisaationne tavoitteita tukevat, vaikuttavat luontoteot!

Tutustu täällä Tapion luontoratkaisuihin.

Luontoteot paperilta käytäntöön – Selma Salinin kolme vinkkiä toteutukseen

1. Yhteistyö tarjoaa eväitä vaikuttavaan luontotyöhön
Yhteistyö voi tuoda useampia rahoittajatahoja yhteen. Näin saadaan aikaan laajempia ja pitkäaikaisempia hankkeita. Yhteistyön avulla voidaan myös lisätä viestinnän vaikuttavuutta ja hallita riskejä.

2. Kohteen valinta on avainasemassa
Toteutuskelpoinen ja hoitoa tai ennallistamista vaativa kohde tarjoaa parhaat edellytykset vaikuttaville toimenpiteille ja onnistumiselle. Hyödynnä viranomaisten ja paikallisten toimijoiden tietoa ja paikkatietoanalyysejä kohteiden kartoituksessa.

3. Pyri kokonaisvaltaiseen suunnitteluun ja hyödynnä laajaa keinovalikoimaa
Huomioi luonnontilaa parantavien hankkeiden suunnittelussa mahdollisuuksien mukaan myös esimerkiksi ilmastokestävyys, vesiensuojelu ja alueiden virkistyskäyttö. Monimuotoisuutta voi lisätä monella eri tavalla – pidä mieli avoimena eri vaihtoehdoille ja toteutuskeinoille.

  • Selma Salin
  • Ympäristöasiantuntija
  • selma.salin(at)tapio.fi
  • +358 29 432 6075

Ota yhteyttä, niin kerromme lisää

Nimi(Pakollinen)
Kirjoita tähän yhteydenottosi aihe
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Tutustu asiakastarinoihin