Hieskoivu on kolmanneksi yleisin puulaji Suomessa tilavuudella mitattuna. Hieskoivuvaltaisia metsiköitä esiintyy erityisesti turvemailla ja Pohjois-Suomessa. Hieskoivulla on myös merkittävä rooli metsien sekapuulajina myös maan eteläosissa. Ominaisuuksiltaan hieskoivu poikkeaa jossain määrin rauduskoivusta, mutta puutavaran loppukäytön laatuvaatimusten täyttyessä ominaisuuseroilla ei ole merkitystä.
Synteesi hieskoivun kasvatuksesta, käytöstä ja mahdollisuuksista
Hankkeessa tehtiin tiivis synteesi nykyisestä hieskoivutietämyksestä kirjallisuuden ja käytännön kokemusten pohjalta. Tavoitteena oli saada selkeä käsitys hieskoivun nykyisestä roolista ja tulevaisuuden mahdollisuuksista suomalaisessa metsätaloudessa sekä tarvittavista toimenpiteistä puulajin hyödyntämiseksi. Keskeinen ajankohtainen tietämys koottiin yhdeksi raportiksi, jossa myös tunnistetaan tietämyksen puutteet. Tutustu raporttiin tästä.
Hankkeessa tuotetusta tietopaketista hyötyvät erityisesti metsänomistajat seuduilla, joissa hieskoivua esiintyy luontaisesti runsaasti. Tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi metsityskohteilla, joissa hieskoivu on potentiaalinen puulaji, kuten turvesoiden pohjilla.
Hankkeessa myös tarkasteltiin hieskoivun kasvatuksen ympäristövaikutuksia ja havainnollistettiin potentiaalisia hieskoivun kasvatuskohteita paikkatietoanalyysien avulla.
Hanke aloitettiin toukokuussa 2024 ja se päättyi marraskuussa 2024. Hankkeen projektipäällikkönä toimi Nuutti Kiljunen Tapiosta.
Yhteistyökumppanit ja rahoittajat
Hieskoivun kasvupotentiaali ja hyödyntämisen mahdollisuudet -hankkeen päävastuullisena toteuttajana oli Tapio. Hankkeessa tehtiin yhteistyötä Luonnonvarakeskuksen kanssa, joka koosti kirjallisuuskatsaukset hieskoivun aiemmasta jalostuksesta ja siementuotannosta, sekä joutoalueiden metsitysmahdollisuuksista hieskoivulla.
Hanketta rahoitti maa- ja metsätalousministeriö. Hieskoivun kasvupotentiaali ja hyödyntämisen mahdollisuudet -hanke oli osa maa- ja metsätalousministeriön keväällä 2020 käynnistämää maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuutta. Toimenpiteillä pyritään vähentämään maa- ja metsätalouden ja muun maankäytön kasvihuonekaasupäästöjä ja vahvistamaan hiilinieluja ja varastoja. Lue lisää toimenpidekokonaisuudesta.