Metsäalan luonnonhoidon opetusta uudistetaan, jotta opiskelijoilla on entistä paremmat valmiudet huomioida monimuotoisuus ja vesiensuojelu metsätalouden käytännöissä. Tässä hankkeessa päivitetään luonnonhoitokortin opetusmateriaaleja, selvitetään opettajien tarpeet ja järjestetään koulutuksia, jotka tukevat opetuksen ajantasaisuutta ja opiskelijoiden ammatillista kehittymistä. 

Metsäalan luonnonhoitokortin opetuksen vahvistaminen -hankeen toimenpiteet varmistavat, että metsäopetuksen luonnonhoidon vastuuopettajat pystyvät tarjoamaan opiskelijoille ajantasaista opetusta luonnonhoitoon liittyen. Hankkeen myötä metsäalan opetus jatkossa vastaa metsäalan luonnonhoitokortin uudistetun osaamiskokeen vaatimuksia ja tukee opiskelijoiden ammattitaidon kehittymistä metsätalouden luonnonhoidossa. Hankkeen tuloksena metsäoppilaitosten tuottama luonnonhoitokortin asiasisältöjen koulutus yhtenäistyy ja opetuksen laatu paranee.

koulutukseen osallistujia maastossa, etualalla lähikuvassa vaaleanpunainen kukka
Luonnonhoitokortin osaamiskokeeseen valmistaudutaan usein maastokoulutuksessa tunnistaen muun muassa arvokkaita elinympäristöjä ja niissä esiintyviä lajeja.

Luonnon monimuotoisuuden ja vesiensuojelun huomioiminen on olennainen osa kestävää metsätaloutta. Osaamisen vahvistaminen jo perusopinnoissa ja työuran aikana tukee metsäteollisuuden tavoitteita lisätä työntekijöidensä tietotaitoa ja motivaatiota. Luonnonhoitokortti on osoitus metsäalan opiskelijoiden ja ammattilaisten kyvystä tunnistaa luontoarvoja ja hallita talousmetsien luonnonhoitoa. Oppilaitoksilla ja opettajilla on keskeinen rooli valmentavan opetuksen tarjoajina.

Hankkeessa tuotetaan uudistettaviin opetussisältöihin ja osaamistavoitteisiin pohjautuvaa materiaalia sekä käytännönläheisiä tehtäviä tukemaan monimuotoisuuden turvaamista ja riskien hallintaa metsätalouden arjessa.

Metsäkoulutus ry yhdessä jäsentensä kanssa toteuttaa hanketta, jossa päätoteuttajana on Tapio. Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä työtä oppilaitosten ja opettajien kanssa. Hanke käynnistyy huhtikuussa 2025 ja uudet opetusmateriaalit ovat opettajien ja oppilaitosten käytettävissä viimeistään maaliskuussa 2026.

Hanketta rahoittaa Metsämiesten Säätiö. Lahjoitukset ja säätiöfuusiot ovat tärkeä osa Säätiön yleishyödyllisen toiminnan vaikuttavuutta. Lisätietoa www.mmsaatio.fi.

Lisätietoja

  • Riitta Raatikainen
  • Johtava asiantuntija
  • riitta.raatikainen(at)tapio.fi
  • +358 29 432 6004

Logot: Metsäkoulutus ry, Tapio, Metsämiesten Säätiö, Luonnonhoitokortti