Pilpan perinneympäristön luonnonhoitohanke parantaa pölyttäjien elinolosuhteita ja uhanalaisten perinneympäristöjen säilymistä.
Pilppa on Kuopiossa vanhan torpan pihapiiriin syntynyt perinneympäristökokonaisuus: pienruohoniittyjä, heinäniittyjä, ketolaikkuja sekä entisiä metsälaitumia ja hakamaita. Yhteensä alue on reilun viiden hehtaarin kokonaisuus.
Perinneympäristöt ovat Suomessa uhanalaisiksi luokiteltuja luontotyyppejä ja vaativat säännöllistä hoitoa säilyäkseen. Esimerkiksi eläinten laiduntamisen loppuminen merkitsee usein lajiston köyhtymistä.
Pilpan perinnebiotooppikasvillisuus inventoitiin kesällä 2024 Pohjois-Savon ELY-keskuksen toimesta ja alueella on umpeen kasvusta huolimatta säilynyt tärkeää ja monimuotoista niittykasvillisuutta. Tämä tukee alueen kunnostamisen tärkeyttä ja tarpeellisuutta.
Hankkeen myötä Haminalahden kulttuurialueeseen kuuluva luontoarvoiltaan tärkeä kohde Pilppa saa luonnonhoitosuunnitelman ja toteutuksen. Hoito tukee samalla Pilpan virkistys- ja maisema-arvoja. Käytännössä alueen hoito tarkoittaa puuston harventamista ja vieraslajien poistoa sekä raivausta ja niittoa, jotta alueen avoimuutta ja pölyttäjille tärkeitä ravintokasveja saadaan lisättyä.
Pölyttäjäparatiisi Pilppa -hanke alkoi elokuussa 2024 ja kestää elokuuhun 2025. Projektipäällikkönä toimii kestävyysasiantuntija Sara Turunen Tapiosta.
Yhteistyökumppanit ja rahoittajat
Tapio toteuttaa hanketta tiiviissä yhteistyössä Kuopion kaupungin kanssa. Mukana ovat myös Pohjois-Savon ELY-keskus, Kuopion luonnontieteellinen museo ja Puijon Latu. Rahoitus on saatu Metsä Groupin luonto-ohjelmasta ja Kuopion Energialta.