Aurinkovoimaloihin perustuvan sähköntuotannon arvioidaan moninkertaistuvan lähivuosina. Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaisesti aurinkovoimarakentamista ohjataan rakennettuun ympäristöön, turvetuotannosta vapautuneille alueille ja joutomaille pyrkien välttämään tuotannossa olevien peltojen ja metsämaan merkittävä käyttö aurinkovoimaan. Tapion hankkeessa kootaan tietoa aurinkovoimaloiden vaikutuksista vesiin ja ilmastoon sekä luonnon monimuotoisuuteen entisillä turvetuotantoalueilla.

Tervetuloa kuulemaan hankkeen keskeisistä tuloksista 4.2.2025 järjestettävään webinaariin. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan.

Tausta

Aurinkovoimala vaikuttaa ympäristöön rakentamisen ja toimintansa aikana. Ympäristösuojelulain mukaan toiminnanharjoittajan on oltava selvillä toimintansa ympäristövaikutuksista, ympäristöriskeistä ja niiden hallinnasta sekä haitallisten vaikutusten vähentämismahdollisuuksista.

Naapuruussuhdelaki, pelastuslaki, vesilaki sekä maankäyttö- ja rakennuslaki säätelevät aurinkovoimarakentamista. Yritysten vapaaehtoiset sitoumukset ja tavoitteet vastuulliseen toimintaan asettavat usein lainsäädäntöä korkeampia vaatimuksia selvillä oloon toiminnan vaikutuksista.

Tavoitteet

Tarvitaan tietoa aurinkovoimaloiden vaikutuksista vesiin ja ilmastoon sekä luonnon monimuotoisuuteen entisillä turvetuotantoalueilla. Koottua tietoa voidaan hyödyntää myös muussa aurinkovoimarakentamisessa.

Hankkeen tavoitteet:

  • Tunnistaa aurinkovoimaloiden vaikutuksia vesiin, ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen sekä kehittää ratkaisuja, joilla voidaan vähentää turvetuotannosta poistuville alueille rakennettavien aurinkovoimaloiden päästöjä vesiin ja ilmastoon.
  • Selvittää aurinkovoimaloiden ja muiden jatkokäyttömuotojen mahdollista samanaikaista käyttöä turvetuotannosta poistuvilla alueilla.
  • Selvittää aurinkovoimaloiden valtakunnallista pinta-alapotentiaalia turvetuotannosta poistuvilla alueilla.

Toiminta

Maastossa tutustutaan suunnitteilla oleviin aurinkovoimala-alueisiin yritysten kanssa ja toimijoita haastatellaan. Hankkeessa kootaan tietoa riskeistä ja ratkaisuista, joiden avulla muodostetaan näkemystä selvillä olosta liittyen vesiin, ilmastoon ja monimuotoisuuteen.

Syksyllä 2024 järjestetään kutsutyöpaja toimijoille. Hankkeen tulokset esitellään webinaarissa vuoden 2025 alkupuolella. Tulokset julkaistaan erillisenä raporttina.

Turvealan ja metsätalouden toimijat ovat perehtyneet elinkeinojensa vesistö- ja ilmastovaikutuksiin ja kehittäneet toimintatapoja vähentääkseen turvealueilta päästöjä vesiin ja ilmaan. Heidän kokemuksistaan on hyötyä aurinkovoimarakentamisen kehittämisessä entisillä turvetuotantoalueilla.

Hanke käynnistyi toukokuussa 2024 ja päättyy joulukuussa 2024.

Yhteistyökumppanit ja rahoittajat

Hankkeen toteuttaa Tapio. Yhteistyöhön toivotaan mukaan aurinkovoimaa rakentavien yritysten asiantuntijoita tukemaan heidän työtään.

Maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö myönsivät Tapio Oy:lle rahoituksen keväällä 2024. Hanke on osaltaan rahoitettu osana Hiilestä kiinni -kokonaisuutta.

Lisätietoja

  • Airi Matila
  • Metsäasiantuntija
  • airi.matila(at)tapio.fi
  • +358 29 432 6041