Metsähyvinvointi on yhteistyötä työhyvinvoinnin vahvistamiseksi

5.5.2025

Metsäalalla tehdään yhteistyötä työhyvinvoinnin edistämiseksi. Keskeiset teemat ovat tällä hetkellä tekoälyn käyttöönotto ja hyvinvointia viestinnästä. Metsähyvinvointi-palvelu koordinoi yhteistyötä ja viestii alan ammattilaisille – niin johtajille kuin metsuriksi opiskeleville. Palvelua tuottaa Tapio Metsämiesten Säätiön rahoituksella. 

Työhyvinvointi on organisaatioille keskeinen menestystekijä. Vaikka jokaisella talolla on omat toimintamallinsa palkitsemisesta työturvallisuuteen, on myös teemoja, joita voidaan edistää yhdessä. Metsähyvinvoinnin pyöreä pöytä on avoin foorumi, joka keskustelee henkilöstön nykyisistä ja lähitulevaisuuden tarpeista ja tekee niiden perusteella aloitteita omissa organisaatioissaan. Tapio tuottaa valituista teemoista tietopalvelua yhteiseksi hyväksi.

”On hienoa, että metsäala pystyy toimimaan yhdessä näin tärkeän asian äärellä”, sanoo Teollisuusliiton sopimusasiantuntija ja hankkeen ohjausryhmän jäsen Jari Sirviö. ”Verkkopalvelun anti on hyödyllistä monelle toimialalle. Olemmekin välittäneet tietoa palvelusta myös muille sopimusaloillemme”, Sirviö jatkaa.

Tekoälyn hallittu haltuunotto

Tekoälyn käyttö on päivänpolttava aihe, mutta työhyvinvoinnin näkökulmat voivat jäädä teknologian kehittämisen varjoon, jos niihin ei erikseen tartuta.

Metsähyvinvoinnin pyöreän pöydän mukaan pelisääntöjä tarvitaan muun muassa varmistamaan, että ihmisten vastuut ja osaamistarpeet on selkeästi tunnistettu ja viestitty. Henkilöstön jatkuva valmentaminen on syytä aloittaa viimeistään nyt. Tekoälyn käyttö tuo suuren murroksen työelämään, joten tarve ei vanhene lähivuosina.

Metsähyvinvointi-verkkopalvelusta löytää aihetta käsittelevän artikkelisarjan. Se kertoo pelisääntöjen tarpeesta, antaa vinkkejä omatoimisiin kokeiluihin niin metsurille kuin toimistotyöläiselle ja tuo metsänhoitoyhdistyksen johtajan näkökulman aiheeseen.

Hyvinvointia viestinnästä

Metsäalaa käsittelevä julkinen viestintä aiheuttaa työuupumusta, jos esillä ovat jatkuvasti vain negatiiviset asiat. Metsähyvinvointi kannustaakin alan ammattilaisia osallistumaan rohkeammin sosiaalisessa mediassa käytävään keskusteluun ja tuomaan itse esiin, mitä kaikkea työtä metsien parissa tehdään. Elinvoimaiset metsät ovat kaikkien yhteinen päämäärä, mutta miten?

”Omaa viestintää voi sparrata myös tekoälyllä tuotettujen somepersoonien kanssa. Se voi auttaa ymmärtämään, miksi omat näkökulmat eivät saa vastakaikua ihan vain sen takia, että tyyli ei vastaa keskustelukumppanin tarpeisiin”, kuvaa Metsähyvinvointi-palvelun vetäjä Tarja Ollas Tapiosta.

Metsähyvinvointi järjesti työpajat, joissa pääsi pohtimaan, miten omasta työstä voi kertoa kiinnostavasti ja kuinka keskustelun sävyyn voi itse vaikuttaa. Tuore verkkoartikkeli kokoaa näitä vinkkejä ja antaa neuvoja palautteen hallintaan sekä tekoälyn hyödyntämiseen viestinnän sparrauksessa.

Metsämiesten Säätiö tukee hyvinvoinnin vahvistamista

Metsähyvinvointi-palvelu toimii Metsämiesten Säätiön vuosittaisen apurahan turvin. Työhyvinvointi on osa Säätiön säädekirjan mukaista tehtävää.

”Rahoitamme lähes 150 hanketta joka vuosi. Tapion koordinoimaa Metsähyvinvointi-hanketta on rahoitettu vuosittain Säätiön metsien noin 15 hehtaarin harvennushakkuutulojen verran. Näiden hakkuiden myötä metsät pysyvät terveinä, elinvoimaisina ja tuottavina, ja niin myös metsäalan ammattilaiset. Motivoituneet, osaavat ja hyvinvoivat metsäammattilaiset ovat toimialan keskeisin menestystekijä, josta on pidettävä huolta”, kiteyttää Metsämiesten Säätiön toimitusjohtaja Ilari Pirttilä.

Säätiö myönsi Tapiolle apurahan myös uudelle toimintakaudelle, joka käynnistyy heti vapun jälkeen. Tekoälyn ja viestinnän teemat ovat mukana myös alkavalla kaudella.

Metsähyvinvointi-artikkeleihin ja pyöreän pöydän toimintaan voi tutustua sivustolla www.metsahyvinvointi.fi.

Lisätietoja

  • Tarja Ollas
  • Markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija
  • tarja.ollas(at)tapio.fi
  • +358 29 432 6048

Tapion logo

Hankkeen on rahoittanut Metsämiesten Säätiö. Lahjoitukset ja säätiöfuusiot ovat tärkeä osa Säätiön yleishyödyllisen toiminnan vaikuttavuutta. Lisätietoa: www.mmsaatio.fi.