Tapio levererar experttjänster inom projektet ”Kolsänkor på Åland”
27.3.2025
Tapio deltar i projektet ”Kolsänkor på Åland”, som leds av Högskolan på Åland. Målsättningen med projektet är att öka kunskapsnivån om kolsänkor, generera en modell för uppskattning av kolsänkor i landskapet samt ge förslag på konkreta åtgärder för att bibehålla existerande kolsänkor och möjligen öka kapaciteten för kolupptagning. Tapios roll i projektet är att ta fram bakgrundsfakta om skogens kolsänkor i landskapet, på basis av färska uppgifter från riksskogstaxeringen och genom scenariekalkyler över olika skogsvårdsstrategier.
Kolsänkor, dvs. områden som binder mer koldioxid än de friger, spelar en viktig roll i att mildra klimatförändringarna. För att motverka klimatförändringen behövs både en minskning av utsläppen av växthusgaser och effektiva kolsänkor, som binder koldioxid från atmosfären.
Projektet vid Högskolan på Åland gäller de lokala kolsänkorna som hänger ihop med jordbruket, skogen samt vattendrag och våtmarker. Tapios roll i projektet är att ta fram data om skogens nuvarande kolsänkor och olika skogsvårdsstrategiers inverkan i framtiden. Tapio påbörjade arbetet i november 2024 med bakgrundsutredningar och förberedelser för scenariekalkylerna och levererar sin delrapport i april 2025.
Tapio analyserar nuvarande kolförråd och kolsänkor på basis av data från den senaste riksskogstaxeringen, där resultaten publicerades i slutet av år 2024. Riksskogstaxeringen ger närmast uppgifter om trädbeståndets volym och tillväxt, som hänger ihop med skogens kolförråd i stamved och trädbeståndets kolsänka. Av riksskogstaxeringens data kan man bland annat läsa ut hur stormen Alfrida i början av år 2019 har påverkat trädbeståndets kolförråd och kolsänkor och hur följderna av stormen kan antas ta sig uttryck i framtiden.
Tapio gör också upp scenariekalkyler över olika skogsvårdsstrategiers inverkan på kolsänkorna i framtiden. Strategierna räknas fram på landskapsnivå och består i olika avverkningsmetoder och avverkningsnivåer. Kalkylerna ger modellbaserade uppskattningar av hur de olika strategierna inverkar på kolförråd och kolsänkor under de kommande 50 åren. De tar i beaktande skogens biomassa, markens kolförråd, skogsindustriprodukterna och skogsindustriprodukternas substitutionseffekt. Substitution innebär i detta sammanhang att fossila råvaror ersätts med råvaror från skogen. Som utgångsmaterial för kalkylerna används de skogsdata som Skogsbruksbyrån vid Landskapsregeringen samlat in sommaren 2022.
Tapio gör också en schematisk uppskattning av arealen nedlagd jordbruksmark, som teoretiskt kunde beskogas och därmed fungera som kolsänka. Uppskattningen baserar sig på en motsvarande utredning som Tapio gjort för fastlandet.
Projektet ”Kolsänkor på Åland”, Högskolan på Ålands nätsidor: Kolsänkor på Åland – Högskolan på Åland.