Uusi palvelu vie metsänhoidon digiaikaan: oman metsän valjastaminen hiilinieluksi on entistä helpompaa

19.5.2020

Metsänhoito ottaa harppauksen kohti digitaalista aikakautta, kun tänään lanseerattava Etapio-palvelu tuo metsänhoidon asiantuntemuksen kattavasti ja helposti jokaisen metsänomistajan taskuun. Palvelun avulla metsänomistaja voi yhdellä klikkauksella nähdä valintojensa vaikutukset, vertailla valintoja ja tehdä ilmastotekoja valitsemalla esimerkiksi hiilensidontaan painottuvan metsänkasvatuksen.

Metsänhoidon asiantuntijan Tapion kehittämä Etapio-palvelu on syntynyt metsänomistajien tarpeesta saada kattavaa ja ymmärrettävää tietoa oman metsän hoitoon liittyvistä vaihtoehdoista ja valintojen vaikutuksista. Etapion avulla metsänhoitoon liittyvä uusin tutkimustieto ja eri vaihtoehdot ovat läpinäkyvästi, avoimesti ja helposti kaikkien saatavilla.

“Helppokäyttöisessä palvelussa metsänomistaja näkee yhdellä painalluksella, miten esimerkiksi metsän luontoarvoihin panostaminen vaikuttaa tuottoon niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä. On harhaluulo, että metsänomistajia kiinnostaisi vain ääripäät, esimerkiksi joko luontoarvot tai raha. Suurin osa arvostaa molempia eivätkä ne sulje toisiaan pois. Vastuullisuus on jatkuvasti nouseva trendi myös metsänomistajien valinnoissa”, hankkeen kehittämispäällikkö Mikko Lumperoinen kertoo.

Etapio helpottaa ennen kaikkea metsänomistajan päätöksentekoa tarjoamalla ymmärrettävää ja konkreettista tietoa erilaisista metsänhoidon tavoista. Palvelu havainnollistaa eri toimenpidevaihtoehtoja ja koostaa käyttäjän valintojen perusteella yksilöllisen metsäsuunnitelman. Oman metsätilan kartat, metsävaratiedot ja metsänhoitoon liittyvät suunnitelmat kulkevat aina mukana ja yhteydenpito oman metsäammattilaisen kanssa on vain parin klikkauksen päässä.

“Aiemmin metsänomistajien on ollut vaikea saada yhdestä paikasta kattavaa tietoa siitä, millaisia vaihtoehtoja heillä on oman metsänsä hoitamiseen ja mikä tieto on luotettavaa. Päätökset ovat riippuneet paljon omistajan omasta aktiivisuudesta, verkostoista ja siitä, millaisia vaihtoehtoja eri ammattilaiset ovat hänelle tarjonneet. Tämä on asettanut metsänomistajat hyvin eriarvoiseen asemaan. Tämä oli haaste, jonka halusimme ratkaista”, hankkeen kehittämispäällikkö Mikko Lumperoinen jatkaa.

Etapio mahdollistaa siis paitsi helpomman ja tasa-arvoisemman tavan hoitaa metsiä, myös modernin ja ajantasaisen metsäkeskustelun useista eri lähtökohdista. Metsänomistajien lisäksi Etapiosta hyötyvät kaikki alan yritykset, kun vuoropuhelu metsänomistajien kanssa helpottuu. Kun metsänomistajien toiveista saadaan palvelun kautta tietoa, heille voidaan tarjota entistä parempia ja räätälöidympiä palveluita.

Sovelluksen sivusto löytyy osoitteessa www.etapio.fi. Etapio-sovellusta kehittää Tapion ja Simosol Oy:n yhdessä omistama yritys, DigiTapio Oy.

Etapio sovellus, piirroshamot

  • Hannu Hervos
  • Innovaatiojohtaja, digiratkaisut
  • hannu.hervos(at)tapio.fi
  • +358 29 432 6009