Huolestuttaako kirjanpainaja? Paikkatietoanalyysi auttaa tunnistamaan kirjanpainajan riskikohteet metsissä

5.7.2024

Ilmastonmuutoksen myötä kuusimetsien kaarnakuoriaistuhojen määrä on kasvanut merkittävästi. Kaarnakuoriaiset, erityisesti kirjanpainaja, aiheuttavat vakavia vahinkoja kuusimetsissä. Tapion kehittämä paikkatietoanalyysi auttaa tunnistamaan ja hallitsemaan kirjanpainajan aiheuttamia riskikohteita kustannustehokkaasti.

Kirjanpainaja lisääntyy nopeasti lämpimissä ja kuivissa olosuhteissa, jotka yleistyvät myös Suomessa ilmastonmuutoksen myötä. Metsätuhot eivät ainoastaan heikennä metsien elinvoimaisuutta ja aiheuta metsänomistajalle taloudellisia menetyksiä, vaan myös vähentävät niiden kykyä sitoa hiiltä. Tämä lisää ilmastonmuutoksen haitallisia vaikutuksia entisestään.

Tapio on kehittänyt paikkatietoanalyysin, joka auttaa tunnistamaan alueet, joilla on kohonnut kirjanpainajariski. Eri paikkatietoaineistoja yhdistelevän analyysin avulla saadaan selville riskikohteiden määrä ja niiden taloudellinen arvo. Asiakkaalle voidaan myös erikseen laatia suunnitelma korkean riskin kohteiden hoitamiseksi ja seuraamiseksi.

Paikkatietoanalyysimme hyödyntää Metsäkeskuksen tai asiakkaan omaa metsävaratietoa, rikastettuna muilla paikkatietoaineistoilla. Tämä kustannustehokas menetelmä tuottaa tasalaatuisen tuloksen laajoillakin metsäalueilla. Riskianalyysin avulla metsänomistajat voivat kohdentaa toimenpiteet tehokkaasti, mikä säästää aikaa ja resursseja sekä vähentää kirjanpainajatuhojen taloudellisia vaikutuksia.

Oletko huolissasi metsätuhoista? Haluatko kuulla lisää, miten voimme auttaa suojelemaan metsääsi kirjanpainajan aiheuttamilta tuhoilta?

Ota yhteyttä, niin kartoitetaan paras ratkaisu tarpeisiinne!

  • Esko Välimäki
  • Metsätietopalveluiden päällikkö
  • esko.valimaki(at)tapio.fi
  • +358 29 432 6079