Metsäntuntijat-podcast: Hiilikaupastako uusi tulovirta metsänomistajalle?

6.8.2024

Tapion kestävyysasiantuntija Sara Turunen ja Innoforin toimitusjohtaja Erno Lehto sukeltavat Metsäntuntijat-podcastissa metsien hiilikauppaan ja miten metsänomistaja pääsee siihen mukaan. Mitä hiilikompensaatio käytännössä tarkoittaa? Kuinka metsänomistaja voi saada tuloja hiilikompensaatiosta? Jakso on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Innoforin kanssa.

Kuuntele jakso: Hiilikaupastako uusi tulovirta metsänomistajalle? 

Sara Turunen, Tapio ja Erno Lehto, Innofor
Sara Turunen ja Erno Lehto.

Ilmastokestävässä metsänhoidossa metsä sekä sopeutuu muuttuvaan ilmastoon, että sitoo hiiltä. Tavoitteena on myös tulevaisuudessa hyvinvoivat ja kasvavat metsät. Hiiltä sitoutuu sekä maaperään että puustoon, Sara Turunen summaa.

Metsänomistajan näkökulmasta ilmastokestävä metsänhoito voi tavoitteista ja metsistä riippuen käytännössä tarkoittaa esimerkiksi sekametsien kasvattamista ja eri puulajien istuttamista, kasvatuksen kiertoajan pidentämistä ja hakkuiden viivästyttämistä tai metsän jatkuvaa kasvatusta. Se voi tarkoittaa oikeaan aikaan tehtyä taimikonhoitoa ja harvennusta, tai puuston kasvun parantamista lannoituksella tai vaikkapa veden pinnan säätelyä suometsässä. Metsäalan ammattilaiset ja esimerkiksi metsänhoidon suositukset ovat tässä hyviä tietolähteitä. Näiden keinojen avulla pyritään yhdistämään metsänomistajan saamat taloudelliset hyödyt ja ympäristön huomioiminen metsänhoidossa. Tavoitteena on myös vahvistaa metsien roolia hiilinieluina ja hiilivarastoina samalla kun huolehditaan metsien terveydestä ja ennakoidaan tuhoriskejä.

Tässä Metsäntuntijat-jaksossa perehdytään syvemmin hiilikompensaatioon. Metsien hiilikompensaatio on malli, jossa metsänomistaja saa rahaa lisäämällä metsän hiilensidontaa. Yritykset tai kuluttajat rahoittavat tämän prosessin kompensoidakseen omia päästöjään. Metsänomistajille hiilikompensaatio tarjoaa mahdollisuuden ansaita tuloja samalla kun he edistävät ympäristön hyvinvointia ja osallistuvat ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Millainen metsä sopii hiilikompensaatioon?

Innoforin mallissa hiilikompensaatio perustuu puukauppaan ja metsän hoitotavan muuttamiseen hiilensidonnan parantamiseksi. Metsänomistajalle tämä tarkoittaa siirtymistä jatkuvaan kasvatukseen, joka lisää metsän hiilensidontakykyä pitkällä aikavälillä, kertoo Erno Lehto.

Jatkuva kasvatus on vain yksi metsänhoitomenetelmä, eikä välttämättä sovi kuitenkaan kaikille kohteille, Turunen kommentoi. Miten metsäomistaja tietää, onko hänen metsänsä sopiva hiilikompensaatioon?

Lehto on isossa kuvassa jatkuvasta kasvatuksesta Turusen kanssa eri mieltä. Lehdon mielestä jatkuva kasvatus sopii kaikentyyppisille metsille, vaikka kaikki eivät ole yhtä hyviä ja riskit vaihtelevat. Koska hiilikompensaatiohankkeet kestävät 50 vuotta, riskialttiita kohteita ei kuitenkaan voida hyväksyä mukaan. Kohteet arvioidaan tapauskohtaisesti. Riskialttiita kohteita ovat esimerkiksi karulla maalla kasvavat ikääntyneet kuusikot.

Innoforin hiilikompensaatiohankkeeseen mukaan pääsemisen edellytyksenä on, että metsät ovat varttuneita tai päätehakkuukypsiä. Tuloja metsänomistaja saa kahdessa vaiheessa: ensimmäisen erän heti hakkuun jälkeen ja toisen erän 5–10 vuoden kuluessa, metsän kasvusta ja kehityksestä riippuen, kertoo Lehto.

Riskienhallinta onnistumisen avain pitkäikäisille hiilihankkeille

Kymmenien vuosien hiilikompensaatiohankkeiden onnistuminen edellyttää tarkkaa riskienhallintaa ja pysyvyyden varmistamista. Innofor huolehtii tästä valvomalla ja tarkastamalla hankkeita sekä ylläpitämällä puskurivarantoa mahdollisten menetysten kattamiseksi.

Hiilikompensaatiohankkeiden valvonta toimii samalla tavalla kuin metsäsertifioinnin tarkastukset. Lehdon mukaan tämä tuo lisäarvoa metsänomistajille, jotka saavat metsänsä säännöllisten tarkastusten piiriin.

Jatkuva kasvatus tarjoaa metsänomistajille mahdollisuuden saada tuloja hiilikaupasta perinteisen metsänhoidon rinnalla, jolloin kaikki tulot eivät ole pelkästään puusta riippuvaisia. Tämä auttaa hajauttamaan riskejä ja lisäämään taloudellista vakautta, Lehto perustelee.

Vaikka hiilikompensaatiossa vaikuttaa olevan monia hyötyjä metsänomistajille, miksi se ei ole vielä yleistynyt laajasti, Turunen pohtii.

Lehto uskoo, että hiilikompensaatio yleistyy merkittävästi tulevaisuudessa, kun hiilimarkkinat kehittyvät ja metsänomistajat tulevat tietoisemmiksi vaihtoehdoista perinteiselle puukaupalle.

Lehdon mukaan hiilimarkkinoiden kehitys näyttää juuri nyt lupaavalta, mikä voi tehdä kompensaatioista houkuttelevan vaihtoehdon mukaan lähteville metsänomistajille.

Metsänomistajan on myös tärkeää selkeyttää omat tavoitteensa metsilleen, Turunen lisää.

Lisätietoa Innoforin tarjoamista hiilikompensaatiomahdollisuuksista metsänomistajille löydät Innoforin verkkosivuilta.

Kuuntele Metsäntuntijat-podcastin jakso: Hiilikaupastako uusi tulovirta metsänomistajalle

Tapion Metsäntuntijat-podcast pureutuu suomalaisten metsien käytön ajankohtaisiin keskusteluaiheisiin. Keskustelua luotsaavat Tapion asiantuntijat ja vieraina kuullaan monipuolisesti metsäalaa edustavia ammattilaisia, tutkijoita, vaikuttajia ja metsänomistajia.

Lisätietoja