Metsäntuntijat-podcast: Miten huolehdit lajistosta metsänhoidossa? – vinkit metsänomistajalle ja ammattilaiselle
27.11.2024
Metsänomistaja voi omilla valinnoillaan vaikuttaa lajien elinolosuhteisiin metsissä. Mitkä lajit tarvitsevat erityistä huomiota ja miten se vaikuttaa metsänhoitoon? Metsäntuntijat-podcastissa aiheesta keskustelevat metsänhoidon asiantuntija Reetta Pilhjerta ja luonnonhoidon asiantuntija Teemu Huikuri Tapiosta ja projektipäällikkö Susanna Rokkanen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta. Kuuntele jakso Spotifyssa.
Suomessa metsät ovat ensisijainen elinympäristö yli 800 uhanalaiselle ja 750 silmälläpidettävälle lajille, joten metsän käsittelyllä voidaan vaikuttaa lajien uhanalaisuuskehitykseen. Toimenpiteet voivat olla eri lajeille joko haitallisia tai hyödyllisiä, riippuen siitä, miten ja missä ne toteutetaan. Metsänomistajalla on paljon vastuuta lajien suojelussa, mutta vastuu tuo mukanaan myös mahdollisuuksia parantaa metsäluonnon monimuotoisuutta.
Lakipykäliä ja hyviä käytäntöjä
Osa metsissä esiintyvistä lajeista on tiukasti lakisääteisesti suojeltuja, mikä tarkoittaa, että niiden elinympäristöjä ei saa hävittää tai heikentää. Tällaisia ovat esimerkiksi liito-orava ja suurten petolintujen pesäpuut. ”Metsänkäytössä lajisuojelun perustana toimii useimmiten luonnonsuojelulaki, joka määrittää, mitä lajeja Suomessa on suojeltava”, Susanna Rokkanen kertoo.
”Kaikki lajit eivät kuitenkaan ole luonnonsuojelulailla suojattuja, vaan lajien elinolosuhteiden turvaaminen perustuu metsänomistajan vapaaehtoisuuteen”, Teemu Huikuri täydentää. Tässä metsäasiantuntijoiden osaaminen on avainasemassa: he voivat neuvoa, miten talousmetsien luonnonhoitotoimenpiteillä – kuten lahopuun jättämisellä tai suojavyöhykkeiden luomisella – voidaan parantaa lajien elinolosuhteita osana normaalia metsänkäsittelyä.
Mistä löytää tietoa metsän lajeista?
Osa metsän lajitiedosta on saatavilla paikkatietoaineistoista, kuten Metsään.fi-palvelusta, josta metsänomistaja voi tarkistaa esimerkiksi liito-oravahavainnot omalta alueeltaan. Tietoa on kuitenkin toistaiseksi rajallisesti, sillä monien lajien osalta kattavat aineistot puuttuvat.
Toinen kattava tietolähde on laji.fi-palvelu, jota ylläpitää Suomen Lajitietokeskus. Laji.fi kokoaa yhteen niin viranomaisten keräämää aineistoa kuin myös luontoharrastajien tekemiä havaintoja. Palvelun kautta metsänomistaja voi itse tutustua lajitietoon ja selvittää, mitä arvokkaita lajeja hänen metsistään voi löytyä.
”Haasteena on, että talousmetsistä ei ole tehty systemaattista kartoitusta samaan tapaan kuin luonnonsuojelualueilla. Siksi lajitietoa puuttuu vielä monilta alueilta, mikä hankaloittaa kokonaiskuvan saamista metsän lajistosta”, Huikuri sanoo.
Yhdellä toimenpiteellä monta hyötyä – näin parannat metsän monimuotoisuutta
Metsänomistajalla on käytössään monia helppoja keinoja lajien elinolosuhteiden parantamiseen ja monimuotoisuuden tukemiseen talousmetsissä, vaikka tarkkaa tietoa oman metsän lajeista ei olisikaan. Esimerkiksi lisäämällä lahopuun määrää, jättämällä suojavyöhykkeitä pienvesien ympärille ja säilyttämällä arvokkaita luontokohteita voidaan edistää monimuotoisuutta ja samanaikaisesti parantaa useiden niin lailla suojeltujen kuin muidenkin lajien elinoloja.
Metsänhoidon suositukset tarjoavat konkreettisia ohjeita siitä, miten eri lajit voidaan huomioida talousmetsien hoidossa. Näitä suosituksia on hiljattain päivitetty, jotta ne tukisivat entistä paremmin lajiston suojelua ja vastaisivat metsänomistajien tarpeisiin.
Ennakointi ja suositukset sujuvoittavat toimintaa
ELY-keskusten rooli metsänkäytössä on varmistaa, että hakkuut ja muut metsänhoitotoimenpiteet eivät riko luonnonsuojelulakia. Kun metsänkäyttöilmoitus jätetään, Metsäkeskus käy sen ensin läpi paikkatietojen avulla. Ilmoitukset, joissa saattaa olla riski luonnonsuojelulain rikkomisesta siirretään ELY-keskuksen tarkastettavaksi.
ELY-keskus arvioi, onko metsänkäyttö suunniteltu niin, ettei suojeltujen lajien tai elinympäristöjen vahingoittuminen ole mahdollista. Tarvittaessa ELY-keskus antaa ohjeita ja viranomaissuosituksia metsänomistajalle toimenpiteiden säätämiseksi, jotta lainmukaisuus varmistetaan. Joissain tilanteissa voi olla tarpeen asettaa rajoituksia.
“Tavoitteena on ennaltaehkäistä tilanteita, joissa luonnonsuojelulain vastaisia toimenpiteitä tapahtuu,” sanoo Rokkanen.
Ennakoiva suunnittelu ja lajitiedon hyödyntäminen, esimerkiksi laji.fi-palvelusta, voivat nopeuttaa prosessia ja estää tarpeettomia viivästyksiä.
Metsänhoidon suosituksia päivittäessä on huomioitu ELY-keskusten ohjeistukset, jotta suositukset ja viranomaisohjeet olisivat yhteneväiset. Tavoitteena oli erottaa selkeästi, mitkä ohjeet ovat lakisääteisiä velvoitteita ja mitkä vapaaehtoisia suosituksia. Näin metsänomistajat saavat selkeän käsityksen siitä, mitä on lain mukaan pakko noudattaa ja mitkä toimenpiteet ovat suositeltavia.
Metsäammattilaisen muistilista: tehokas tiedonhaku ja ajantasainen osaaminen
Metsäammattilaisille jatkuva osaamisen päivittäminen on avainasemassa, sillä metsänhoitoon liittyvät lait, sertifikaatit ja lajisuositukset muuttuvat jatkuvasti.
Huikurin mukaan tärkeämpää kuin yrittää opetella ulkoa kaikki lajikohtaiset ohjeet on oppia tunnistamaan metsän rakennepiirteitä, jotka voivat viitata suojeltavaan lajistoon: “On hyvä oppia tunnistamaan, milloin hälytyskellot alkavat soida. Silloin tietää hakeutua lisätiedon pariin ja päivittää osaamistaan tarvittaessa.”
Rokkanen korostaa, että metsäammattilaisten arjessa tietoa on oltava helposti saatavilla juuri silloin, kun sitä tarvitaan: “Metsänhoidon suositukset ja ympäristö.fi-sivusto ovat tärkeitä tietolähteitä.” Näiden palveluiden avulla ammattilaiset voivat löytää nopeasti ratkaisuja lajien turvaamiseen ja metsänhoidon parhaisiin käytäntöihin, mikä auttaa heitä tekemään kestäviä päätöksiä maastossa.
Kuuntele Metsäntuntijat-podcastin jakso: Miten huolehdit lajistosta metsänhoidossa? – vinkit metsänomistajalle ja ammattilaiselle
Tutustu päivitettyihin metsänhoidon suosituksiin
- Lajien turvaamiseen liittyvät vaatimukset ja metsälajien tilanne Suomessa
- Yleisimpien metsätaloudessa vastaan tulevien lajien turvaamiseen liittyvät toimenpidesuositukset
Tämä podcast-jakso on osa metsänhoidon suositusten teemasarjaa. Metsänhoidon suositukset kokoavat tutkitun tiedon ja parhaat käytännöt, joista metsänomistaja voi valita itselleen sopivat tavat hoitaa metsää. Tapion koordinoiman palvelun rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.
Vuoden 2024 viimeinen Metsäntuntijat-jakso julkaistaan kahden viikon päästä keskiviikkona 11.12. Tuolloin keskustellaan yksityisen sektorin roolista luontotyön tekijänä.
Tapion Metsäntuntijat-podcast pureutuu suomalaisten metsien käytön ajankohtaisiin keskusteluaiheisiin. Keskustelua luotsaavat Tapion asiantuntijat ja vieraina kuullaan monipuolisesti metsäalaa edustavia ammattilaisia, tutkijoita, vaikuttajia ja metsänomistajia.