Mikä on metsien rooli huoltovarmuudessa?

12.12.2023

Metsillä on monipuolinen rooli huoltovarmuuden turvaamisessa. Ne ovat paljon muutakin kuin pelkkä puuvarasto. Metsäntuntijat-podcastin uudessa jaksossa metsistä ja huoltovarmuudesta keskustelevat Olli Äijälä Tapiosta, Erno Järvinen maa- ja metsätalousministeriöstä, Harri Laurikka Bioenergia ry:stä ja Katri Saukkonen Huoltovarmuuskeskuksesta.

Kuuntele jakso

Huoltovarmuudesta on ennenkin puhuttu jonkin verran, mutta ihan eri tavalla se on noussut valokeilaan koronakriisin aikana ja Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan myötä, avaa Olli Äijälä.

Huoltovarmuus on tietynlaista eränkävijyyttä. Materiaalinen varautuminen on siihen hyvä lähtökohta, mutta tarvitsemme myös osaamista käyttää materiaaleja järkevästi, taitoa selviytyä uudessa tilanteessa ja toipua siitä, määrittelee Katri Saukkonen Huoltovarmuuskeskuksesta.

Metsillä on huoltovarmuuden turvaamisessa monipuolinen ja laaja rooli, sanoo Erno Järvinen. Metsistä saatavan raaka-aineen lisäksi huoltovarmuustekijöitä ovat yhtä lailla metsien sopeutuminen ilmastonmuutokseen sekä metsäluonnon monimuotoisuus. Monimuotoiset metsät turvaavat metsien uudistumiskykyä ja terveyttä myös muuttuvassa ilmastossa, hän korostaa.

Noin kolmannes Suomen energiasta tulee metsistä eli metsät ovat huoltovarmuuden kannalta olennaisia. Euroopassa yli puolet uusiutuvasta energiasta on bioenergiaa, ja siitä vain noin 4 prosenttia perustuu tuontiin. Esimerkiksi öljystä tuodaan noin 97 prosenttia. Siinä mielessä metsät ovat suuri huoltovarmuustekijä myös koko Euroopan ja EU:n tasolla, Harri Laurikka sanoo.

Metsien kasvukyvyn ja terveyden ylläpito on huoltovarmuuden kannalta tärkeää. Siihen voi jokainen metsänomistaja pyrkiä vaikuttamaan, jatkaa Laurikka.

Metsiä kannattaa hoitaa, myötäilee Järvinen. Pitkällä aikavälillä puupohjaisten tuotteiden kysyntä tulee kasvamaan globaalisti, ja toisaalta metsiin liittyy myös erilaisia ilmastonmuutokseen ja monimuotoisuuteen liittyviä tavoitteita. Hyvin hoidetut ja hyväkasvuiset metsät pystyvät toteuttamaan näitä erilaisia tavoitteita parhaalla mahdollisella tavalla, hän sanoo.

Suomella on rooli biotaloustoimijana. Tulevaisuudessa biopohjaisilla tuotteilla voi olla vieläkin suurempi merkitys. Sitä mahdollisuutta ei kannata haaskata esim. huonolla metsienhoidolla, Saukkonen lisää.

Ilmastonmuutos tulee haastamaan metsien terveyden. Kaikkien metsänomistajien on hyvä varautua siihen, kiteyttää Laurikka.

Kuuntele Metsäntuntijat-podcastin jakso: Mikä on metsien rooli huoltovarmuudessa?

Tapion Metsäntuntijat-podcast pureutuu suomalaisten metsien käytön ajankohtaisiin keskusteluaiheisiin. Keskustelua luotsaavat Tapion asiantuntijat ja vieraina kuullaan monipuolisesti metsäalaa edustavia ammattilaisia, tutkijoita, vaikuttajia ja metsänomistajia.