Suomalaista metsäsuhdetta sanoittanut Suomi on metsäläinen -sarja palkittiin

18.11.2019

Suomalaisten ainutlaatuista metsäsuhdetta kuvaava, Ylen Suomi on metsäläinen -sarja sai ansioplaketin lokakuun lopussa. Sarjaa ideoinut ja konsultoinut Tapio-konserniin kuuluvan Metsälehden Mikko Häyrynen oli yksi plaketin ansainneista.

Loka-marraskuun vaihteessa järjestetyillä Metsäpäivillä jaettiin Metsäyhdistyksen ansioplaketit, joista yksi myönnettiin tänä vuonna Ylen pääkanavalla esitetylle Suomi on metsäläinen -sarjalle. Perustelujen mukaan sarja on tutkimusmatka suomalaiseen metsäläisyyteen ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Sarjan syntyyn ja toteuttamiseen on ollut vahvasti vaikuttamassa kehittämispäällikkö ja toimittaja Mikko Häyrynen Metsälehdestä, joka kuuluu Tapio-konserniin.

”Media- ja metsäalan ammattilaisena pystyin toimimaan tulkkina sarjan tuottajien ja metsäalan välillä, ja helpottamaan yhteisen ymmärryksen syntymistä. Oli tärkeää saada mukaan sarjaan mahdollisimman monipuolista näkökulmaa ja henkilöitä, jotka pystyvät katsomaan metsäalaa avoimesti ja sopivalla tavalla kriittisesti asemastaan huolimatta”, kertoo Häyrynen.

Hienot asiat syntyvätkin rajapinnoissa, tässä tapauksessa metsäalan ja tv-maailman yhdistämisessä, missä luotiin uutta. Sarjan saama suosio kumpuaa varmasti osaltaan tästä kahden kohtaamisesta sekä tasapuolisuuden ja puolueettomuuden tavoittelusta. Suomalaisten metsäsuhde on ainutlaatuinen ja myös hyvin yksilöllinen. Häyrynen oli tuomassa sarjaan vahvaa metsäalan tuntemusta ja eri tulokulmia.

”Sarjan tekeminen opetti myös itselleni uutta metsäalasta ja jouduinkin välillä lujille ja pohtimaan uudestaan asioita, jotka luulin tietäväni perin pohjin. Meillä suomalaisilla on viha-rakkaussuhde metsään, mutta palaamme sinne aina hädän hetkellä”, toteaa Häyrynen.

Metsä on osa kansallista identiteettiämme ja siitä kannattaa puhua

Sarja osoittaa läpileikkauksena sen, että myönnämme ja tunnustamme metsän olevan osa kansallista identiteettiämme.

”Oli todella hienoa olla tekemässä televisiosarjaa metsän merkityksestä suomalaisille. Mielestäni Suomen kulttuurin suuret ja vaikuttavat asiat, mihin metsäalan katson olennaisesti kuuluvan, tulee kertoa uudestaan joka sukupolvelle”, painottaa Häyrynen.

”Olen itse saanut olla vuoroillani kertomassa tätä tarinaa, ehkä seuraavan kerran sen kertoo vaikkapa joku sellainen, joka ymmärtää pelisukupolvea minua paremmin. Metsä on suomalaisen kulttuurin hienoja asioita, joka on ja pysyy, mutta muuttaa samalla myös muotoaan ja moniarvoistuu. Tarinaan tulee aina uusia kerroksia”, summaa Häyrynen, joka on ollut tekemässä myös Vihreä kulta -metsämakasiiniohjelmaa vuosikymmen sitten.

Suomi on metsäläinen -sarja on katsottavissa Yle Areenassa. Sarjan on tuottanut tuotantoyhtiö Intervisio. Sarjan mahdollistivat rahoituksellaan Metsämiesten säätiö ja Suomen metsäsäätiö.

Lisätietoja

kehittämispäällikkö, toimittaja Mikko Häyrynen, p. 0400 973 457, mikko.hayrynen(at)metsalehti.fi