Tunnista käynnistyvät kirjanpainajatuhot ja suojaa metsäsi elinvoimaisuus

23.5.2025

Kevät on metsänomistajalle ja metsäammattilaiselle tärkeä ajankohta metsien terveydentilan tarkkailuun. Maastossa on kätevää tehdä metsänhoitoon liittyviä töitä, mutta silloin on myös paras hetki mahdollisten käynnistyvien kirjanpainajatuhojen havainnointiin jo varhaisvaiheessa. Tämä suotuisissa olosuhteissa nopeasti lisääntyvä kaarnakuoriaislaji voi aiheuttaa suurta taloudellista vahinkoa erityisesti kuusivaltaisissa varttuneissa metsissä, ellei sen esiintymistä havaita ajoissa.

Torjuntatoimet tehoavat parhaiten epidemian ollessa vielä matalalla tasolla, jolloin tuhopuustoa on vähän. Lisääntyvä kuivuus ja liian kuivat kasvupaikat altistavat puustoa tuhohyönteisille, sillä juuristo ei kykene nostamaan puun elintoimintoihin ja puolustukseen tarvittavaa kosteutta ja ravinteita. Hiilen varastointi voi myös heikentyä kuivuuden ja hyönteistuhon vuoksi.

Tässä artikkelissa kerromme, miksi kevät ja alkukesä on suositeltava ajankohta maastossa liikkumiselle, miten tuhot tunnistetaan ja millä työkaluilla voidaan tehokkaasti arvioida riskikohteita, vaikka koko aluetta ei ehtisikään kiertää jalan.

Kirjanpainajan talvehtinut sukupolvi lisääntyy keväällä

Kirjanpainajan elinkierto on täysin riippuvainen lämpötilasta. Talvehtineiden kuoriaisten parveilu käynnistyy päivälämpötilan noustessa yli +18 asteen. Kasvukauden ensimmäinen jälkeläissukupolvi aikuistuu heinäkuun alussa Etelä-Suomessa ja viimeistään elokuun alkuun mennessä Pohjois-Suomessa.

Paahteiset etelä- ja kaakkoisrinteet ja muut lämpimät kohteet, kuten tuoreiden hakkuuaukkojen reunametsät ovat ensimmäisiä kohteita kaarnakuoriaisten iskeymille. Erityisen riskin aiheuttavat näillä kohteilla sijaitsevat tuoreet tuulenkaadot. Tästä syystä keväinen tarkistuskierros metsässä voi paljastaa ensimmäisiä iskeymäoireita sekä elävissä puissa, mutta myös tuulenkaadoilla. Tällöin kaarnakuoriaisten lisääntyminen voidaan vielä estää paikallisesti. Hoitamattomina tuholaisia sisältävät rungot voivat myöhemmin aiheuttaa epidemian laajentumisen.

Alkukesällä tehty huolellinen tarkistus riittää pohjoisimmissa osissa Suomea. Metsänomistajan olisi kuitenkin hyvä varmistaa metsien elinvoimaisuus myös loppukesällä ja reagoida syntyviin ongelmiin mahdollisimman nopeasti. Lämpiminä ja kuivina kesinä on mahdollista, että kirjanpainaja ennättää tuottaa toisen sukupolven. Tällöin toisen vuotuisen sukupolven tuottamia oireita voi tulla esille myöhemminkin kesällä. Metsässä tulee olla tarkkana läpi kasvukauden, sillä sisarsukupolvet syntyvät aina myöhemmin kuin varsinaisen pääparveilun ajoittuminen.

Näin tunnistat kirjanpainajan aiheuttamat puusto-oireet

Kirjanpainajan aiheuttamat oireet ovat helposti havaittavissa tarkkasilmäiselle tarkastajalle. Tärkeimmät oireet ovat hyvin helppoja opetella.

kirjanpainajan iskemän puun runkoa
kirjanpainajan iskemän puun runkoa

Tyypillisiä oireita kirjanpainajan kolonisoimasta puusta ovat:

  • pienet kanelinruskeat purukasat rungon tyvellä tai kaarnan raoissa alkukesällä tai myöhemmin, jos kesän ensimmäinen sukupolvi parveilee
  • noin 2 – 3 mm läpimitaltaan olevat sisäänmenoaukot
  • kapeat pihkavuodot rungolla, jotka ovat aluksi läpikuultavia ja myöhemmin jähmettyessään valkoisia
  • kuoren osittainen irtoaminen tai myöhemmin syyskesällä koko kuoren irtoaminen
  • kuoren alla näkyvät syömäkuvion muodostamat emo- ja toukkakäytävät, joiden avulla laji on helppo tunnistaa
  • neulasten kellastuminen loppukesällä ja värinmuutos punaruskeaksi alkysyksyllä
  • latvuksen harsuuntuminen.

Kirjanpainajanaaraiden ja toukkien nilaan tekemät syömäkuviot katkaisevat puun nestevirtauksen ja ravinteiden kuljetuksen, mikä aiheuttaa latvuksen heikentymisen ja yhteyttämistoimintojen hiipumisen. Tämä voi tappaa kuusen jopa yhden kesän kuluaessa.

Erityisen riskialttiita ovat jo valmiiksi heikentyneet puut, kuten edelliskesän myrsky- tai lumituhoalueilla vaurioituneet ja kuivuudesta kärsivien kohteiden puut. Kuusen juurikäävän on myös osoitettu altistavan kuusia kirjanpainajatuhoille.

Apuja tarkastajalle työkaluista

Metsän ollessa huonommin saavutettavissa tai pinta-alaltaan laaja ei kaikkia metsiköitä ole käytännössä mahdollista kiertää yhdellä kertaa. Tällöin olisi kuitenkin hyvä priorisoida ne kohteet, joissa riski kirjanpainajan iskeytymälle on kaikkein suurin.

Metsänomistajan käytettävissä on aineistoja ja työkaluja, joiden avulla voi priorisoida tarkastuskohteet. Kaukokartoitusmenetelmät, kuten optinen ilmakuvaus tai droonin avulla suoritettu visuaalinen tarkastelu voivat paljastaa latvusten värinmuutoksia, harsuuntuneisuutta tai tuulenkaatoja. Värinmuutokset ja harsuuntuminen voivat viitata heikentyvään puuhun, jolloin syy kannattaa käydä selvittämässä. Tuoreet tuulenkaadot taas ovat houkuttelevia lisääntymispaikkoja kirjanpainajalle jopa kolmen vuoden ajan, minkä vuoksi laki metsätuhojen torjunnasta velvoittaa poistamaan talvella hakatut tai myrskyissä kaatuneet kuusipuut laissa säädettyihin määräaikoihin mennessä, jos tuhopuuston tilavuus on yli 10 m³/ha. Yksittäiset tuulenkaadot voi jättää metsään, mutta niiden tilannetta kannattaa tarkkailla.

Tapio on kehittänyt työkalun kirjanpainajan riskianalyysiin, jossa metsikkökuvioille lasketaan tuhon todennäköisyyttä ilmaiseva riski-indeksi. Riski-indeksi muodostetaan paikkatietoanalyysillä avoimien aineistojen avulla. Se perustuu kuvioiden kasvupaikka- ja puustotietoihin, naapurikuvioiden ominaisuuksiin, kuvioiden yhteisten reunojen pituuksiin ja lämpimien kohteiden tunnistamiseen. Analyysissä hyödynnetään myös metsänkäyttöilmoituksia. Mitä korkeampi riski-indeksi on, sen alttiimpi metsikkökuvio on kirjanpainajan iskeytymälle ja mahdollisille tuhoille. Korkeaa riskiä osoittavien kuvioiden tilanne olisi hyvä tarkistaa maastossa muita kuvioita useammin.

”Olemme hyödyntäneet työkalua strategisten metsälaskentojen yhteydessä yhtenä laskentaskenaariona. Työkalun tuottamien tulosten avulla voidaan arvioida alueita, joilla kirjanpainajan tuhoriski on suuri, ja ehdottaa simuloinnissa tarvittavia toimenpiteitä näille alueille”, kertoo metsätietoasiantuntija Kalle Nisula Tapiosta.

Kuvakaappaus kirjanpainajan riskianalyysistä
Paikkatietoanalyysi osoittaa riskimetsän sijainnin kartalla. Kartalla erottuvat värillisinä yksittäiset kuviot, joilla kokonaisindeksi on kohonnut. Mitä lähempänä ykköstä indeksiluku on, sitä tummempi on kuvion väri, eli sitä suurempi on
metsätuhoriski.

Toimi nopeasti alkavien tuhojen esiintyessä

kirjanpainajan syömäkuvioita kuusen rungossa

Kirjanpainajan torjunnassa nopeus on kaikki kaikessa. Vaurioituneet puut on poistettava ennen kaarnan alla kehittyvien kuoriaisten parveilua. Rungot on joko kuljetettava pois metsästä tai kuorittava, ennen kuin uusi sukupolvi ehtii aikuistua.

Metsänomistaja voi itse poistaa kirjanpainajan iskeymäoireita osoittavan elävän kuusen. Tuhon ollessa jo laajempaa kannattaa olla yhteydessä metsäammattilaiseen.

Puu ei toimi enää isäntäpuuna, jos kaarna on jo irronnut ja latvus muuttanut värinsä punaruskeaksi sekä harsuuntunut. Tässä vaiheessa kaarnakuoriaiset ovat jo siirtyneet naapuripuihin. Kirjanpainajan tappaman puun voi jättää lahopuuksi metsään.

Kuinka ehkäistä kirjanpainajatuhoja jatkossa?

Kirjanpainajan torjunta ei ole vain reagointia, vaan ennen kaikkea ennakointia. Puuston terveydestä huolehtiminen, kuusivaltaisten metsien rakenteen ja puulajien monipuolistaminen sekä myrsky- ja lumituhojen nopea korjaaminen alentavat tuhoriskiä. Kuvion uudistaminen kirjanpainajatuhon jälkeen on suositeltavaa tehdä metsäammattilaisen kanssa keskustellen, sillä puulajikysymykset, kasvupaikkavaatimukset ja tulevaisuuden ilmaston huomiointi vaativat huolellista suunnittelua.

Parhaita tapoja pitää metsät terveinä ja tuottavina sekä hallita tuhonaiheuttajia ovat ennakointi, säännöllinen seuranta maastossa ja kaukokartoituksen avulla sekä näiden yhdistäminen älykkääseen analytiikkaan ja ajantasaiseen maastotietoon.

Muistilista kevään tarkastuskierrokselle

  • Tarkista kuusivaltaiset metsät, erityisesti lämpimät aukkojen reunat ja tuulenkaadot.
  • Etsi purua, kuoren iskeymäreikiä, pihkavuotoja ja kuoren vaurioita.
  • Priorisoi tarvittaessa maastotarkastuskohteet tunnistamalla korkean riskin alueet.
  • Toimi nopeasti, jos iskeymistä tai alkavista tuhoista ilmenee oireita.

Haluatko kuulla lisää Tapion riskianalyysista kirjapainajatuhojen ennakointiin? Ota yhteyttä!

Tapio tarjoaa palveluita metsäomaisuuden kirjanpainajatuhoriskialttiuden ja riskikohteiden taloudellisten arvon selvittämiseen. Tarjoamme myös palveluita kuolleiden puiden ja tuhojen laajuuden kartoittamiseen.

Nimi(Pakollinen)
Kirjoita tähän yhteydenottosi aihe
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lue myös

Uutiset 7.5.2025

Metsäntuntijat-podcast: Tulevaisuuden metsä kasvaa tämän päivän päätöksistä

Miten metsänomistaja voi tietää, miltä oma metsä näyttää vuonna 2075? Paljonko puusto sitoo hiiltä tai piileekö metsässä riskejä, joita ei silmällä näe? Metsäntuntijat-podcastissa keskustellaan, miksi metsänomistajan tai metsäammattilaisen kannattaa kiinnostua metsäanalyysien tarjoamasta tiedosta juuri nyt.

Näkökulmat 13.11.2024

Miten ennakoida kirjanpainajatuhoja? Paikkatietoanalyysi kertoo kartalla, missä on riskimetsä

Paikkatietoanalyysin ja metsälaskennan yhdistelmällä voidaan kuvata korkean kirjanpainajatuhotuhoriskin metsät kartalla sekä arvioida mahdollisten tuhojen vaikutusta puuston määriin, kasvuun ja hakkuutarpeisiin.

Uutiset 1.11.2024

Metsäntuntijat-podcast: Kirjanpainajan jäljillä - Seuraa, suunnittele, torju

Miten strategisella ja pitkäjänteisellä seurannalla sekä metsänhoidon täsmätoimilla voidaan tehokkaasti torjua kirjanpainajatuhoja?