Laukaan kunta varmisti metsäomaisuutensa vastuullisen ja kestävän hoidon tulevaisuudessa Tapion laatiman metsäohjelman avulla. Ohjelman kautta kunta sai kokonaisvaltaisen näkemyksen metsiensä mahdollisuuksista yhdistää taloudelliset, ekologiset ja virkistyskäyttöä tukevat tavoitteet.
Kunnan metsäohjelmassa tarkastellaan koko kunnan metsäomaisuutta ja sen vastuullista ja kestävää hoitoa tulevaisuudessa. Tapio toteutti Laukaan kunnalle metsäohjelman, jonka tavoitteena on paitsi varmistaa taloudellinen hyödynnettävyys pitkällä aikavälillä, myös mahdollistaa vastuullisuuden toteutuminen suunnittelussa ja huomioida muut tärkeät tavoitteet, joita ovat monimuotoisuus, ilmasto ja virkistyskäyttö.
Kuntalaisten ääni mukana metsäohjelman suunnittelussa
Työtä ohjasi laaja ohjausryhmä, jossa oli mukana kuntapäättäjien lisäksi myös sidosryhmien edustajia.
Osallistaminen oli tärkeä osa metsäohjelmatyötä: Laukaan kunnan asukkaiden ja kuntapäättäjien mielipiteitä kuultiin kyselyillä ohjelman valmisteluvaiheessa. Metsäohjelman luonnos oli myös nähtävillä ja kommentoitavissa ennen varsinaista hyväksymisprosessia.
![Nainen ja mies patikoivat kesäisessä metsässä.](/wp-content/uploads/2025/01/laukaa-10-7505-1024x684.jpg)
Tietopohjaista päätöksentekoa metsien hoidossa
Ohjelmatyötä valmisteltiin luokittelemalla ensin kaikki kunnan omistamat metsäalueet eri kunnossapitoluokkiin. Luokittelu mahdollistaa erilaisten tavoitteiden asettamisen eri metsäluokille, esimerkiksi erilaisten käsittelytapojen määrittelyn talousmetsille, kuin virkistyskäyttömetsille. Samalla myös esimerkiksi suojelualueet eroteltiin omaksi metsäluokakseen.
Seuraavaksi toteutettiin jokaiselle metsäluokalle seuraavaa 50-vuotiskautta koskevat ennustelaskennat. Ennustelaskentoja tehtiin kolmelle eri metsänhoidon toteutustavalle. Tavoitteena oli, että tulot jakautuvat tasaisesti erityisesti talouskäyttöön luokitelluissa metsissä. Ohjelmassa ei oteta kantaa yksittäisten kohteiden hoitoon.
![Ilmakuvaa, jossa näkyy joen ylittävä Tarvaalan silta ja maaseutu- ja metsämaisemaa](/wp-content/uploads/2025/01/tarvaalan-silta-0012-scaled.jpg)
![Ilmakuvaa, jossa näkyy joen ylittävä Tarvaalan silta ja maaseutu- ja metsämaisemaa]( /wp-content/uploads/2025/01/tarvaalan-silta-0012-scaled.jpg)
”Metsäohjelman tueksi toteutetut metsälaskennat osoittavat, että Laukaan kunnan nykyinen hakkuutaso on hyvä metsien kestävän kasvun ja hiilivarastojen turvaamiseksi. Tasaisempien tulojen ja metsien kasvukyvyn varmistamiseksi laskennat suosittelevat maltillista hakkuutason alentamista erityisesti talousmetsissä lähivuosina. Näin turvataan metsien pitkäaikainen elinvoimaisuus ja hiilensidontakyky,” kertoo Laukaan kunnan maankäyttöpäällikkö Jarmo Toikka.
Kokonaisvaltaista hyötyä metsistä pitkälle tulevaisuuteen
Laukaan kunnan metsäohjelma on erinomainen esimerkki siitä, miten vastuullinen ja monipuolinen metsävaratiedon hyödyntäminen voi tuottaa konkreettisia ja kestäviä tuloksia. Tapion asiantuntijoiden tuella kunta sai kokonaisvaltaisen suunnitelman, joka turvaa metsien taloudelliset, ekologiset ja sosiaaliset arvot pitkällä aikavälillä.
Artikkelin kuvat: Laukaan kunta.
Lue myös
![](/wp-content/uploads/2025/01/kuvia-suomesta-kuvaaja-roine-piirainen-6-3-scaled-aspect-ratio-510-366.jpg)
Artikkelit 27.1.2025
Metsästrategia auttaa luomaan metsistä elinvoimaa kunnille
Tunnetaanko kunnassasi metsien nykytila sekä odotettavissa olevat tulot ja hoitotarpeet? Tänään tehdyt valinnat näkyvät metsässä vielä viidenkymmenen vuoden päästä, joten strategisten painopisteiden harkinta kannattaa.
![](/wp-content/uploads/2024/11/pilppa-vertailu-hoitotoimien-jalkeen-aspect-ratio-510-366.jpg)
Blogit 29.11.2024
Askel avoimempaan: Pilpan hoitotöillä parannettiin pölyttäjien ja perinnebiotooppien elinolosuhteita
Kuopion Pilpan perinnebiotooppien hoitotyöt saatiin valmiiksi lokakuussa. Elinympäristöjen hoidossa pitää monesti huomioida monet eri tavoitteet ja lajiryhmät, mutta tarkka suunnittelu palkitsee.
![](/wp-content/uploads/2024/10/tapio-auvinen-krash-oy-7-of-7-aspect-ratio-510-605.jpg)
Uutiset 1.11.2024
Metsäntuntijat-podcast: Kirjanpainajan jäljillä - Seuraa, suunnittele, torju
Miten strategisella ja pitkäjänteisellä seurannalla sekä metsänhoidon täsmätoimilla voidaan tehokkaasti torjua kirjanpainajatuhoja?