Metsäntuntijat-podcast: Toimitusketjun vastuullisuus alkaa metsästä

2.4.2025

Yritysvastuu ei ole vain pörssiyhtiöiden asia. Vastuulliset toimintatavat näkyvät yhä vahvemmin myös puunkorjuualalla. Metsäntuntijat-podcastissa Tapion kehittämispäällikkö Matti Maajärvi ja Metsä-Multian vastuullisuuspäällikkö Marko Nevalainen keskustelevat siitä, miten vastuullisuus kytkeytyy puunkorjuun arkeen – ja miksi se on koko alan tulevaisuuden kysymys. Kuuntele jakso Spotifyssa.

Matti Maajärvi ja Marko Nevalainen
Matti Maajärvi ja Marko Nevalainen.

“Me päätettiin alusta asti, että meillä Metsä-Multiassa vastuullisuus perustuu arjen käytäntöihin, ei pelkkiin väittämiin”, Marko Nevalainen tiivistää.

Vaikka pienemmillä metsäkoneyrityksillä ei ole ainakaan toistaiseksi lakisääteistä velvollisuutta vastuullisuusraportointiin, Metsä-Multia on halunnut olla edelläkävijä. Yritys tarjoaa puunkorjuun, maanmuokkauksen ja metsäsuunnittelun palveluja Keski-Suomessa ja toimii osana suurten metsäyhtiöiden alihankintaketjuja. Asiakkaiden tarpeet vastuullisuustiedolle ovat kasvaneet nopeasti, ja tämä näkyy myös Metsä-Multian työssä.

”Isot metsäteollisuusyritykset tarvitsevat konkreettista tietoa omien vastuullisuusvelvoitteidensa täyttämiseksi siitä, mitä kentällä tapahtuu. Haluamme olla asiakkaillemme luotettava kumppani myös vastuullisuusasioissa”, Nevalainen kertoo.

Mittareita, ei mutua

Metsä-Multian vastuullisuustyö perustuu selkeään ja mitattavaan tiedonkeruuseen. Yritys on rakentanut vastuullisuusohjelmansa kestävyyden kolmen osa-alueen, ympäristön, sosiaalisen vastuullisuuden ja hyvän hallinnon, ympärille. Lisäksi EU:n kestävyysraportointidirektiivi eli CSRD on toiminut mallina vastuullisuusohjelman rakenteelle. Esimerkiksi sosiaaliseen vastuullisuuteen liittyen Metsä-Multia mittaa muun muassa sairaspoissaoloja, tapaturmataajuuksia, tyky-etujen käyttöastetta ja henkilöstön vaihtuvuutta.

”Kun suuret pörssiyritykset raportoivat vastuullisuudesta direktiivin mukaisesti, samat kysymykset ulottuvat lopulta myös pienempiin toimijoihin ja alihankintaketjun päähän asti”, muistuttaa Matti Maajärvi.

Marko Nevalaisen mukaan alalla ei juurikaan ollut valmiita esimerkkejä siitä, miten vastuullisuusraportointia tehdään puunkorjuuyrityksessä. Metsä-Multia onkin halunnut toimia suunnannäyttäjänä. ”Vastuullisuudessa tärkeää on avoimuus. Jos joku haluaa ottaa mallia tavastamme toimia, niin siitä vaan”, Nevalainen kannustaa.

Vastuullisuustyötä aloittelevan yrityksen kannattaa lähteä liikkeelle tarkastelemalla, mitä kaikkea on jo valmiina ja jäsentää olemassa olevat toimintatavat esimerkiksi ESG-jaottelun avulla, summaa Maajärvi.

Vastuullisuus rakentuu käytännön valinnoista metsässä

Vaikka Metsä-Multia toteuttaa pääasiassa toimeksiantajien, kuten suurten metsäyhtiöiden, tilaamia puunkorjuutöitä, yrityksellä on merkittävä rooli käytännön toteutuksessa ja sitä kautta myös vastuullisuusvaikutuksissa.

Monilla työmailla suunnittelu on pitkälti valmiiksi tehty, mutta käytännössä Metsä-Multia huolehtii monista keskeisistä vaiheista, kuten leimikoiden nauhoituksesta, säästöpuiden ja ympäristökohteiden merkinnästä sekä muista korjuuseen vaikuttavista ennakkotoimista. Tällä työllä on suora vaikutus siihen, miten metsäluonto otetaan huomioon jo ennen ensimmäisenkään puun kaatoa.

Varsinainen puunkorjuu tuo mukanaan lukuisia päätöksentekotilanteita, joiden vaikutukset näkyvät suoraan metsän tilassa korjuun jälkeen. Esimerkiksi harvennushakkuissa metsäkoneenkuljettaja tekee itse päätökset siitä, mitkä puut jätetään kasvamaan. Päivittäiset valinnat vaikuttavat metsän kasvukuntoon, hiilensidontaan, lahopuun määrään ja taudinkestävyyteen.

”Hyvä lopputulos on tärkeä osa vastuullisuutta, ja se täytyy pystyä näyttämään”, Nevalainen painottaa. Metsä-Multialla seurantaan kuuluu muun muassa korjuujäljen mittaukset.

Verkostot vahvistavat ja kirittävät vastuullisuutta

Vastuullisuustyö ei ole vain yrityksen sisäinen asia, vaan siihen vaikuttavat laajasti sidosryhmien odotukset, sääntely ja kumppaniverkoston vaatimukset. Tämä korostaa yhteistyön merkitystä vastuullisuuden kehittämisessä.

Nevalainen nostaa esiin erityisesti turvallisuusjohtamisen, jossa tietoa vaihdetaan aktiivisesti asiakkaiden kanssa. Riskien tunnistaminen ja hyvien käytäntöjen jakaminen palvelevat koko toimitusketjua.

Yhteistyö ulottuu myös oman yrityksen ulkopuolelle. Avoin vastuullisuusraportointi on Nevalaisen mukaan tapa vaikuttaa koko toimialan kehittymiseen ja alan houkuttelevuuteen.

”Haluamme tuoda esiin puunkorjuutyön todellisuutta ja niitä monia positiivisia vaikutuksia, joita meidän työssämme syntyy”, Nevalainen sanoo.

Vastuullisuus näkyy Nevalaisen mukaan myös liiketoiminnan tukirakenteissa: rahoittajat ja vakuutusyhtiöt ovat entistä kiinnostuneempia yritysten vastuullisuudesta, ja suunnitelmallinen työ voi vaikuttaa suoraan esimerkiksi rahoituksen saatavuuteen ja hintaan.

Koko ala kehittyy, kun tieto liikkuu

Metsä-Multia on halunnut olla mukana kehittämässä koko metsäalan vastuullisuutta. Avoin raportointi ja halu jakaa oppeja muiden kanssa ovat osa tätä tavoitetta.

”Meillä on tahtotila kertoa, mitä oikeasti tapahtuu kentällä – sekä onnistumiset että kehityskohteet. Sillä tavalla rakennetaan luottamusta ja lisätään kiinnostusta koko metsäalaa kohtaan”, Nevalainen sanoo.

”Suomalaiset metsäpalveluja tarjoavat yritykset eroavat toisistaan paljon sekä kooltaan että sijainniltaan hankintaketjussa. Vastuullisuustyön painotukset ja mahdollisuudet riippuvat pitkälti siitä, toimiiko yritys lähellä suurta tilaajaa vai ketjun loppupäässä. Monella pienemmällä ja keskisuurella toimijalla ei ole välttämättä omia resursseja syventyä vastuullisuuden kehittämiseen, mutta näihin tarpeisiin esimerkiksi Tapio tarjoaa asiantuntija-apua”, sanoo Maajärvi.

Kuuntele jakso Spotifyssa: Toimitusketjun vastuullisuus alkaa metsästä

Metsäntuntijat-podcast jatkaa vastuullisuusteeman parissa myös seuraavassa jaksossa, joka julkaistaan keskiviikkona 16.4. Tuolloin pureudutaan sosiaaliseen vastuullisuuteen metsäalalla. Jaksossa Tapion senior advisor Petri Heinonen saa vieraakseen Kaisa Kettusen Kestävän Metsätalouden Yhdistyksestä ja Lauri Hyytiäisen Koneyrittäjistä. Seuraa Metsäntuntijat-podcastia Spotifyssa, niin pysyt ajan tasalla uusista jaksoista!

Tapio tarjoaa konsultointipalveluita organisaatioiden vastuullisuustavoitteiden laadintaan, hankkeiden suunnitteluun ja toteutukseen, toimintamallien kehittämiseen sekä hyväksyttävyyden ja laadun varmistamiseen. Tutustu Tapion vastuullisuuden kehittämisen palveluihin.

 

Lisätietoja

  • Matti Maajärvi
  • Kehittämispäällikkö
  • matti.maajarvi(at)tapio.fi
  • +358 29 432 6080

Lue myös

Artikkelit 28.3.2025

Toimittaja-arviointi auttaa kehittämään metsäpalveluyrityksen vastuullisuutta

Riippumattomat toimittaja-arvioinnit tuovat näkyväksi metsäpalveluyritysten toiminnan vahvuudet ja kehityskohteet. Ne tarjoavat arvokasta tietoa vastuullisuuden toteutumisesta ja auttavat rakentamaan entistä kestävämpää yhteistyötä kentän toimijoiden kanssa.

Tapahtumat 21.1.2025

Metsäntuntijat-webinaari: Laadunhallinta metsätaloudessa – Näin varmistat onnistumisen työmailla 13.2.2025

Webinaari tarjosi monipuolisesti tietoa ja osaamista kalliiden virheiden välttämiseen sekä toiminnan vastuullisuuden varmistamiseen. Katso webinaarin tallenne tai tutustu esityksiin!

Artikkelit 4.9.2024

Varmuutta ja vastuullisuutta metsätalouteen ja puunkorjuuseen laadunhallinnan avulla

Metsätalouden ja puunhankinnan laadulla tehdään tulosta, säästetään turhia kustannuksia ja hallitaan riskejä. Töiden suunnittelu ja toteutus kaikkia vaatimuksia noudattaen kertoo laadusta. Tapio tarjoaa metsäalan organisaatioille asiantuntevaa ja riippumatonta palvelua laadun todentamiseen ja seurantaan sekä toimintatapojen jatkuvaan parantamiseen.