Ilmasto muuttuu – ennallistaminen turvaa tulevaisuutta

2.9.2024

Soiden ennallistaminen parantaa vesistöjen tilaa ja turvaa metsien hyvinvointia muuttuvassa ilmastossa. Yrityksille ja sijoittajille se tarjoaa mahdollisuuden vastuullisiin, luonnon tilaa parantaviin tekoihin.

Tuore EU:n ennallistamisasetus edellyttää luonnon tilan parantamista laajasti. Maankäyttösektori – eli maata omistavat yritykset ja yksityishenkilöt sekä kunnat ja kaupungit – on toteutuksessa avainasemassa.

Ennallistaminen on myös mahdollisuus yrityksille ja sijoittajille, jotka haluavat sijoittaa luonnon tilaa parantaviin hankkeisiin. Osallistuminen on keino toteuttaa konkreettisia, mitattavia vastuullisuustekoja.

Yritysten näkökulmasta paine vastuullisuuden kehittämiseen nousee paitsi yritysten kestävyysraportointidirektiivin vaatimuksista ja rahoittajilta, myös sidosryhmiltä. ”Ennallistaminen tuottaa voittoja luonnolle ja liiketaloudelle. Vastuullinen toiminta voi olla yritykselle aito keino kasvattaa kilpailukykyä”, sanoo Tapion johtava asiantuntija Tiina Ronkainen.

Tiina Ronkainen

Ennallistamisesta on jo ehditty kerätä hyviä kokemuksia. Esimerkiksi osana Helmi-elinympäristö-ohjelmaa Tapion asiantuntijat ovat kartoittaneet ja suunnitelleet ennallistamistoimia jo 200:lle suojelusuolle. Niistä 68:lla on toteutettu ennallistamista, jossa on palautettu vettä ympäröivän maankäytön takia kuivuneelle suolle.

Tapion asiantuntijat voivat auttaa organisaatioita hankkeiden käynnistämisessä, potentiaalisten ennallistamiskohteiden tunnistamisessa ja suunnittelussa, toimenpiteiden vaikutusten arvioinnissa sekä henkilöstön kouluttamisessa.

”Mitä nopeammin ennallistamistoimet käynnistyvät, sitä nopeammin luonnon palautuminen saadaan käyntiin. Organisaatioiden kannattaa tarttua toimeen”, Tiina Ronkainen kannustaa.

Ota yhteyttä, niin kerromme lisää

Nimi(Pakollinen)
Kirjoita tähän yhteydenottosi aihe
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lue myös

Tapahtumat 9.8.2024

Metsäntuntijat-webinaari: Soiden ja turvemaiden ennallistamisella ja valuma-aluesuunnittelulla monitavoitteisia hyötyjä metsiin ja vesistöille 10.9.2024

10.9.2024 järjestetty Tapion Metsäntuntijat-webinaari käsitteli soiden ja turvemaiden ennallistamisen sekä valuma-aluelähtöisen suunnittelun hyötyjä metsiin ja vesistöihin EU:n ennallistamisasetuksen tavoitteiden pohjalta.

metsäuoma

Artikkelit 31.5.2024

Valuma-aluesuunnittelu on tehokas tapa suojella vesistöjä ja turvata metsien hyvinvointi muuttuvassa ilmastossa

Tapion valuma-aluesuunnittelun asiantuntemus auttaa asiakkaitamme yhdistämään vesien hallintaan liittyvät tavoitteet, hallitsemaan niiden yhteisvaikutuksia sekä parantamaan toimenpiteiden vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta.

Uutiset 18.6.2024

EU:n ennallistamisasetus sai jäsenmaiden tuen – Tapio kannustaa organisaatioita ryhtymään toimeen

EU:n ennallistamisasetus sai 17. kesäkuuta taakseen Euroopan unionin jäsenmaiden neuvostossa määräenemmistön tuen. Ennallistamisesta on jo olemassa hyviä kokemuksia, joten toimenpiteitä kannattaa käynnistää jo kansallisten ennallistamissuunnitelmien valmistelun aikana.