Koulu loppui, metsä kutsuu – hyödynnä lähiluontoa arjessa

5.7.2019

Suomessa kannattaa nauttia metsästä. Monella lähimetsä löytyy nurkan takaa eikä kaupungeissakaan metsä ole kaukana. Lähimetsän havainnointiin ja uusiin elämyksiin löytyy myös hyviä vinkkejä.

Juuri kesälomalle kirmanneet koululaiset kannattaa innostaa seikkailemaan lähimetsään. Koko perheen tai tuttujen aikuisten kanssa voi lähteä pidemmällekin. Metsällä on positiivisia vaikutuksia niin fyysiseen, psyykkiseen kuin sosiaaliseen terveyteemme. Hektisen kouluvuoden jälkeen metsä rauhoittaa varmasti myös lapsia.

”Lähimetsään tutustuminen on helppoa. Monella lähimetsä löytyy aivan kodin lähettyviltä eikä kaupungeissakaan tarvitse matkustaa pitkiä matkoja päästäkseen luontoon. Kannustammekin aikuisia tutustumaan lähimetsään yhdessä lasten kanssa. Kun metsä on tuttu, niin sinne on helppo kesälomalaistenkin lähteä vaikkapa porukalla”, sanoo johtaja Janne Kostamo metsänhoidon asiantuntijaorganisaatio Tapiosta, johon myös Karttakeskus kuuluu.

”Samat järkevän käytöksen säännöt pätevät tietenkin metsässä kuin muuallakin. Kerro vanhemmille, missä olet ja kenen kanssa, ja pidä huolta kavereista. Kännykkä löytyy nykyään useimpien koululaisten taskusta ja sillä voi tarvittaessa soittaa ja kysyä neuvoa”, muistuttaa Kostamo.

Mörön metsästystä ja geokätköilyä – nappaa metsäelämysvinkkejä kirjoista tai ideoi itse!

Usein luontoelämykset ovat paljon lähempänä kuin tulee ajatelleeksi. Kirjat toimivat hyvinä innoittajina omien aistien herättelyyn ja omakohtaiseen lähiluonnon kokemiseen. Koululaisten kanssa metsässä voi esimerkiksi:

  • tasapainoilla
  • tehdä temppuradan
  • rakentaa majan
  • leikkiä seikkailuleikkejä
  • metsästää mörköä
  • tarkkailla eläinten jälkiä
  • kuunnella metsän ääniä
  • etsiä geokätköjä
  • tai kokeilla vaikka valokuvasuunnistusta.

”Kirjastoista löytyy monenlaisia luonto-oppaita metsässä liikkumiseen ja myös meiltä voi hankkia kirjoja, jossa tutustutaan lähiluontoon esim. Helsingin metroasemien ja pääkaupunkiseudun matkakortin liikkumisalueella tai annetaan vinkkejä koko perheelle lähiluonnosta nauttimiseen”, vinkkaa Kostamo ja jatkaa ”Toivoisimmekin, että yhä useampi alkaisi nauttia metsästä ja hyödyntäisi metsän rauhoittavaa vaikutusta arjessaan säännöllisesti. Koska itse pysähdyit edellisen kerran luonnossa ja vain aistit hetken ympärilläsi olevia elämyksiä?”

Lisätietoja:

Esimerkkejä Tapion luontoaiheisista kirjoista sekä retkeilyoppaista
johtaja Janne Kostamo, p. 040 827 1968, janne.kostamo(at)tapio.fi, Twitter @jannekostamo

Tapio on metsänhoidon riippumaton asiantuntija, joka tuottaa Metsänhoidon suosituksia ja metsätietoutta niin yksityisille toimijoille kuin valtiollekin sekä tukee luonnossa liikkujaa kirjoin, kartoin ja paikkatietoaineistoin elämyksiä tuottaen. www.tapio.fi