Tavoitteena pölyttäjien paratiisi – uudessa hankkeessa hoidetaan Pilpan luontoa

27.9.2024

Pilpan perinneympäristön hoito turvaa Pohjois-Savon luonnon monimuotoisuutta ja säilyttää palasen Kuopiolle arvokasta kulttuurihistoriaa. Monipuoliset viheralueet lisäävät kuntalaisten hyvinvointia ja tarjoavat elämyksellisiä luontokokemuksia kaikille.

Pilppa on paikallisille tärkeä virkistys- ja ulkoilualue, mutta myös alueellisesti merkittävä perinneympäristö. Sen näkee entisen maatilan ympäristössä vanhan maatalouden merkeistä: laidunniityistä, vanhoista pelloista ja metsälaitumista. Maastossa näkyvät yhä 50-luvun kiviaidat.

Tällaiset alueet eli perinneympäristöt ovat uhanalaisiksi luokiteltuja ja vaativat säännöllistä hoitoa säilyäkseen. Esimerkiksi eläinten laiduntamisen loppuminen merkitsee usein lajiston köyhtymistä.

Avoimempana säilynyttä niittyä Pilpassa. Niityt ja kedot ovat erityisesti monille kasvi- ja hyönteislajeille tärkeitä elinympäristöjä ja monet lajeista ovat uhanalaisia. Kuva: Sanni Virtanen, Pohjois-Savon ELY-keskus.

Viimeisten vuosien aikana osaa Pilpan vanhoista pelloista on hoidettu Puijon Ladun ja Kuopion kaupungin niittotalkoissa. Muuten aktiivista hoitoa ei ole ollut ja aiemmin avoimia kohtia on kasvanut umpeen.

Tapio yhdessä Kuopion kaupungin kanssa haki rahoitusta Pilpan hoidon toteuttamiseen. Rahoitus saatiin Metsä Groupin luonto-ohjelmasta ja lisäksi hanketta sponsoroi Kuopion Energia. Rahoituksella tehdään alueen kunnostus- ja hoitosuunnitelma sekä toteutus, pölyttäjäseuranta ja viestintää.

Pohjois-Savon ELY-keskus inventoi Pilpan kasvilajistoa kesällä 2024. Niittykasvillisuuden monimuotoisuudesta kertovat muun muassa aholeinikki, ketonoidanlukko, lehto-orvokki ja peurankello. Elokuussa toteutetussa pölyttäjäkartoituksessa havaittiin 11 päiväperhoslajia ja 10 kimalaislajia.

Kaakonkimalainen hiirenvirnan kukalla Pilpassa. Pilpassa tehdyn pölyttäjäseurannan perusteella kaakonkimalainen suosi hyvin voimakkaasti hiirenvirnaa ja havainnot lajista keskittyivät hiirenvirnan kasvupaikoille. Kuva: Juuso Paappanen

Käytännössä alueen hoito tarkoittaa puuston harventamista ja vieraslajien poistoa sekä raivausta ja niittoa, jotta alueen avoimuutta ja pölyttäjille tärkeitä ravintokasveja saadaan lisättyä. Hanke alkoi syksyllä 2024 ja päättyy kesään 2025. Tämän jälkeen Kuopion kaupunki jatkaa alueen hoitoa. Myös laidunnuksen mahdollisuutta harkitaan.

Teksti: Sara Turunen, Tapio. Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Puijon Latulainen lehdessä 2/2024.

Lue lisää hankkeesta: Pölyttäjäparatiisi Pilppa

Lue myös

Artikkelit 17.9.2024

Kilpailuetua luontopositiivisuudesta

Kehittyvä sääntely ja ymmärryksen syventyminen luonnon merkityksestä liiketoiminnalle laajentaa yritysten fokusta luontohaittojen vähentämisestä elinympäristöjen tilan parantamiseen. Esimerkiksi luontostrategia ja tiekartat ovat hyviä työkaluja yrityksen vastuullisuustavoitteiden suunnitteluun.

Tiedotteet 21.2.2024

Miksi talousmetsien luonnonhoidon laatua mitataan?

Luotettava ja kattava tieto talousmetsien luonnonhoidon laadusta hyödyttää koko metsäalaa.

Tiedotteet 1.6.2022

Talousmetsä on koti monelle pölyttäjälle – Tuore opas nostaa esiin keinoja, joilla pölyttäjiä voidaan huomioida talousmetsien käsittelyssä

Pölymetsä-hankkeessa tuotettu uusi opas kokoaa valikoiman käytännön toimenpiteitä, joiden avulla metsänomistajat ja metsäammattilaiset voivat parantaa pölyttäjien elinolosuhteita talousmetsissä ja samalla edistää talousmetsien luonnon monimuotoisuutta.