Monimetsä-hankkeen tuottamat esimerkkikartat kertovat havainnollisella tavalla talousmetsien luonnonhoidon suunnittelusta ja kohdentamisesta. Kartat esittelevät suunnittelun lähtötietoina käytettäviä luonnonhoidon paikkatietoaineistoja ja kuvitteellista leimikkokarttaa, joka sisältää leimikolla käytettävät luonnonhoidon keinot sekä niiden kohdentamisen.
Esimerkkikartat ovat kuvitteellinen esimerkki siitä, kuinka metsänomistajan luonnonhoitoon liittyvät tavoitteet viedään käytäntöön korjuukartan ja sanallisten työohjeiden kautta, jolloin toteuttaja voi parhaiten toteuttaa tavoitteiden mukaista luonnonhoitoa. Karttoja voi käyttää talousmetsien luonnonhoitoa ja sen suunnittelua havainnollistavana materiaalina erilaisissa metsänomistajatapahtumissa, neuvontatilaisuuksissa ja toimijakoulutuksissa tai omaehtoisessa tutustumisessa talousmetsien luonnonhoitoon.
Lataa Monimetsä-esimerkkikartat
Alla olevista linkeistä voit ladata Monimetsä-esimerkkikartat ja karttojen sisältökuvauksen ja käyttöohjeen. Lataa ja tallenna tiedostot ensin omalle tietokoneellesi, ja avaa ne tämän jälkeen esimerkiksi Adobe Acrobat Reader -ohjelmassa, jotta karttojen karttatasot toimivat oikein.
- Esimerkkikartta 1: hyödynnä suunnittelussa luonnonhoidon paikkatietoaineistoja (pdf)
- Esimerkkikartta 2: Monimetsä-hakkuusuunnitelma (pdf)
- Esimerkkikartta 3: luonnonhoidon paikkatietoaineistot avohakkuun suunnittelussa (pdf)
- Esimerkkikartta 4: avohakkuun suunnitelma (pdf)
- Esimerkkikartta 5: luonnonhoidon paikkatietoaineistot jatkuvan kasvatuksen suunnittelussa (pdf)
- Esimerkkikartta 6: jatkuvan kasvatuksen suunnitelma (pdf)
- Monimetsä-esimerkkikarttojen sisältökuvaus ja käyttöohje (pdf)
Aineistot esitetään pdf-muotoisen esimerkkikartan karttatasoina, joita käyttäjä voi tiedoston valikosta valita päälle ja pois päältä. Kaikki tasot valitsemalla muodostuu kuva siitä, mitä kaikkia luontotietoaineiston tarjoamia lähtötietoja esimerkkikartan kuvaamassa leimikonsuunnittelutilanteessa on käytetty.
Esimerkkikartat on esitelty lyhyesti myös alla.
Kartta 1 – hyödynnä suunnittelussa luonnonhoidon paikkatietoaineistoja
Suomen metsäkeskus ylläpitää metsä- ja luontotietopalvelussaan avoimia luontotietoaineistoja. Nämä paikkatietoaineistot ovat hyödyllisiä lähtötietoja talousmetsien luonnonhoidon suunnittelussa. Luontotietoaineistot ovat saatavilla Metsäkeskuksen verkkosivuilla. Paikkatietoaineistojen esittelyä varten Metsäkeskuksella on tarinakarttapalvelu, jonka avulla voi kätevästi tutustua eri aineistoihin.
Luontotietoaineistot antavat leimikonsuunnittelijalle tietoa esimerkiksi korjuukelpoisuuteen, vesiensuojelutarpeisiin ja monimuotoisuusarvoihin liittyen. Niistä voi myös päätellä käsittelyalueen sellaisia kohtia, joihin kannattaa kohdentaa suunnittelussa erityistä huomiota. Aineistoista löytyvä säästöpuutyökalu tuottaa käyttäjän valitsemiin parametreihin perustuvia ehdotuksia säästöpuuryhmien sijaintipaikoista ja vesistön suojavyöhykkeen mitoittamisesta.
Kartta 2 – Monimetsä-hakkuusuunnitelma
Toinen esimerkkikartta on harvennushakkuuta varten laadittu leimikkokartta, jonka sisältö keskittyy luonnonhoidon kohdentamiseen ja ohjeistamiseen kyseisellä käsittelyalueella. Suunnittelun lopputuloksessa näkyy paikkatietoaineistojen hyödyntämisen kautta tehdyt ratkaisut ja muun suunnittelun tuoma tarkentava tieto hakkuualueen luonnonhoidon järkevästä kohdentamisesta. Leimikkokartta pitää luonnonhoidon lisäksi sisällään myös leimikonsuunnittelun perusasioita, kuten hakkuualueen rajauksen varastopaikan ja kokoojauran sijoittamisen.
Kirjallisina ohjeina kerrotut leimikkotason tavoitteet puulajisuhteista ja säästöpuiden määrästä antavat toteuttajalle selvät ohjeet näiden luonnonhoitokeinojen soveltamisesta hakkuualueella.