Monimetsä-tapahtumissa esitellään talousmetsien luonnonhoidon kustannustehokkaita keinoja ja toimintatapoja puuntuotannon rinnalla. Koulutuksia, webinaareja ja tapahtumia on tarjolla sekä metsänomistajille, että metsäammattilaisille.
Monimetsä tapahtumien tavoitteena on lisätä metsänomistajien tietämystä talousmetsien luonnonhoidon merkityksestä ja keinoista. Samalla vahvistetaan metsäammattilaisten edellytyksiä toteuttaa suositeltavia luonnonhoitokeinoja käytännössä.
Monimetsä-koulutus metsäammattilaisille
Monimetsä toimijakoulutus
Metsäalan toimijoille suunnatussa koulutuspäivässä esitellään talousmetsien luonnonhoidon kustannustehokkaita keinoja ja toimintatapoja puuntuotannon rinnalla, ja miten metsänomistajan toiveet voidaan entistä paremmin ottaa huomioon monimuotoisuuden turvaamisessa ja vesiensuojelussa. Koulutukseen kuuluu etukäteen tallennettu sisäosuus ja erillinen iltapäivän pituinen maasto-osuus.
Koulutuksiin voi ilmoittautua Metsäkeskuksen tapahtumakalenterissa
Monimetsä-koulutus metsänomistajalle
Laatuloikka luonnonhoitoon -lenkit
Kesän ja syksyn aikana ympäri Suomea järjestettävillä Laatuloikka luonnonhoitoon – lenkeillä metsänomistajilla on mahdollisuus saada tietoa ja käytännönläheisiä vinkkejä metsän- ja luonnonhoitoon. Noin 2 tunnin pituisilla maastokävelyillä esitellään talousmetsien luonnonhoidon keinoja ja mahdollisuuksia. Lenkeillä käsiteltäviä ja maastossa nähtäviä asioita ovat mm. säästöpuut, luontokohteet, riistatiheiköt ja vesiensuojelun suojavyöhykkeet.
Lenkkeihin voi ilmoittautua Metsäkeskuksen tapahtumakalenterissa
Monimetsä-webinaarit metsänomistajille, katso tallenne
Monimetsä-hankkeen teemawebinaarisarja keskittyi talousmetsien luonnonhoitoon. Webinaareissa jaettiin tietoa, esimerkkejä ja vinkkejä siihen, miten kullakin teemaluennolla käsiteltäviä luonnonhoidon asioita voi ottaa huomioon ja toteuttaa omassa metsässä. Katso tallenne viidestä eri aiheesta:
12.5.2020 LAHOPUUSTO, Hannes Pasanen, Tapio:
- Miksi lahopuusto on monimuotoisuuden kannalta niin tärkeää, minkälaista lahopuustoa tarvitaan – miten voi lisätä lahopuuston määrää ja laatua omassa metsässä? Kuvia ja käytännön esimerkkejä erilaisista tilanteista metsässä.
- Katso tallenne: Monimetsä Talousmetsien luonnonhoidon teemawebinaari metsänomistajille – aiheena lahopuusto
19.5.2020 SÄÄSTÖPUUT, Lauri Saaristo, Tapio
- Miksi säästöpuita tarvitaan, mitä ja minkälaisia säästöpuita jätetään, mihin niitä on suositeltavaa jättää, mitä säästöpuuryhmien suunnittelussa on erityisesti hyvä ottaa huomioon? Kuvia ja käytännön esimerkkejä erilaisista tilanteista metsässä.
- Katso tallenne: Monimetsä: Talousmetsien luonnonhoidon teemawebinaari metsänomistajille – aiheena säästöpuut hakkuissa
26.5.2020 TAIMIKON- JA LUONNONHOITO SEKÄ RIISTANHOITO, Annikka Selander, Metsäkeskus
- Miten jo taimikonhoitovaiheesta alkaen voi huomioida luonnonhoidon, mitä riistan huomioon ottaminen tarkoittaa, miten suunnitella tulevia säästöpuuryhmien paikkoja ja miksi lahopuuston ja lehtipuusekoituksen ylläpitäminen on tärkeää monimuotoisuuden kannalta myös nuoressa metsässä? Kuvia ja käytännön esimerkkejä erilaisista tilanteista metsässä.
- Katso tallenne: Monimetsä: Talousmetsien luonnonhoidon teemawebinaari metsänomistajille – aiheena taimikonhoito ja luonnonhoito sekä riistanhoito
2.6.2020 VESIENSUOJELU, Riikka Salomaa, Metsäkeskus
- Miten huomioida vesiensuojelu? Mihin metsätalouden vesiensuojelutoimilla pyritään, mitä ne tarkoittavat käytännössä ja mihin vesiensuojelutoimenpiteitä erityisesti kohdennetaan? Kuvia ja käytännön esimerkkejä erilaisista tilanteista metsässä.
- Katso tallenne: Monimetsä: Talousmetsien luonnonhoidon teemawebinaari metsänomistajille – aiheena vesiensuojelu
6.5.2020 Naturhänsyn i ekonomiskogen, Annikka Selander och Nina Jungell
- Under kvällen får du veta mer om hur du med enkla medel kan upprätthålla och öka den biologiska mångfalden i din skog. Naturhänsyn är en del av god skogsvård. På varje skogsfigur och i samband med varje arbete finns möjligheter att påverka.
- Finlands skogscentral och projektet Monimetsä ordnar ett svenskspråkig webbinarium om naturhänsyn i ekonomiskogen.
- Se inspelning: Monimetsä: Naturhänsyn i ekonomiskogen – enklare än du tror, Webbinarium
Monimetsä-tapahtumat ovat osa Monimetsä-hanketta, jota toteuttavat Suomen metsäkeskus ja Tapio yhdessä Metsäteollisuus ry:n ja MTK ry:n kanssa. Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.
Monimetsä-hanke on metsäalan yhteinen ponnistus luonnon monimuotoisuuden ja vesien suojelun edistämisen puolesta. Monimetsä kokoaa talousmetsien luonnonhoidon keinot yhteen ja kouluttaa, neuvoo ja motivoi metsänomistajia ja metsäammattilaisia hyödyntämään niitä. Hanke edistää Kansallista metsästrategiaa.