Tapion jalostetuilla siemenillä on merkittävä vaikutus metsien hiilen sidontaan

15.1.2025

Tapio on selvittänyt tuottamiensa jalostettujen kuusen ja männyn siementen käytön vaikutuksen hiilen sidontaan eli hiilikädenjäljen. Hiilikädenjälki on merkittävä: yli miljoona hiilidioksidiekvivalenttitonnia vuonna 2024. Positiivinen vaikutus perustuu pääosin jalostuksen aikaansaamaan metsän kasvun lisäykseen.

Hiilikädenjälki tarkoittaa positiivista ilmastovaikutusta, jonka toimija tuottaa pienentämällä jonkin toisen toimijan hiilijalanjälkeä. Laskennan vertailukohta eli perusura on jalostamaton siemenmateriaali ja metsänjalostuksen hiilikädenjälki on jalostettujen siementen käytön positiivinen vaikutus Suomen metsien hiilensidontaan. Jalostettuja siemeniä käytetään sekä metsäpuiden taimien tuotannossa että männyn metsäkylvössä.

Jalostettujen siementen käytön vaikutus metsien hiilensidontaan oli yli 1 Mt CO2 vuonna 2024. Vaikutus on todella merkittävä ottaen huomioon, että valtakunnallisen kasvihuonekaasuinventaarion mukaan Suomen metsien nettohiilinielu oli vain 4,7 Mt CO2 vuonna 2022 ja nielu on pienentynyt selvästi viime vuosina.

​Hiilikädenjälki perustuu pääosin jalostuksen aiheuttamaan metsien kasvun lisäykseen. Jalostetuilla siemenillä perustettujen metsien pinta-ala on jo yli 5 milj. hehtaaria, josta Tapion osuus on lähes puolet.

Lisäkasvua tuottavaa pinta-alaa tulee vuosittain lisää, kun metsää uudistetaan jalostetulla siemen- ja taimimateriaalilla. Jalostuksen tuottama hehtaarikohtainen lisäkasvu on 1990-luvulta noin kaksinkertaistunut, kun uusien viljelmien entistä parempaa siementä on saatu käyttöön.

Jalostetuilla siemenillä perustetut metsät ovat tällä hetkellä pääosin taimikoita ja nuoria metsiä. Vanhimmat metsät ovat vasta noin 40-vuotiaita. Kun nykyiset taimikot siirtyvät parhaan kasvun vaiheeseen, jalostuksen aikaan saaman lisäkasvun odotetaan nousevan ainakin kaksinkertaiseksi.

Hiilinielu määritetään kasvun ja poistuman erotuksena, ja muutokset kasvussa tai poistumassa voivat vaikuttaa merkittävästi nettohiilinieluun.

“Tapion tuottamilla siemenillä uudistetaan lähes puolet Suomen metsistä. Jalostettujen siementen käyttö metsänuudistamisessa tuottaa yli miljoonan hiilidioksidiekvivalenttitonnin suuruisen hiilikädenjäljen. Se vastaa kokoluokaltaan noin 130 000 suomalaisen keskimääräistä hiilijalanjälkeä”, kuvaa Tapion metsäpäällikkö Hannu Niemelä.

Luonnonvarakeskus arvioi Tapion laskelman ja menetelmät

Luonnonvarakeskus (Luke) on arvioinut Tapion toteuttamat laskelmat, niiden oletukset ja menetelmät. Se toteaa, että laskelma noudattaa VTT:n ja LUT:n julkaisemia hiilikädenjäljen laskentaperiaatteita ja ohjeistusta ja siinä on käytetty mahdollisuuksien mukaan samoja laskentamenetelmiä kuin Suomen kasvihuonekaasuinventaariossa.

Laskelman tulosten mukaan Tapion tuottama hiilikädenjälki, eli sen tuottaman jalostetun siemenen käytön lisävaikutus Suomen metsien nettohiilinieluun on yli 1 Mt CO2 vuonna 2024, mikäli laskelmassa käytetyt oletukset kasvunlisäyksestä ja poistumasta ovat toteutuneet. Laskelma on tärkeä edistysaskel arvioitaessa yksittäisten toimenpiteiden vaikutusta metsien hiilensidonnan lisäämiseen.

Lisätiedot

  • Hannu Niemelä
  • Metsäpäällikkö
  • hannu.niemela(at)tapio.fi
  • +358 29 432 6046
  • Elina Antila
  • Viestintä- ja markkinointijohtaja
  • elina.antila(at)tapio.fi
  • +358 29 432 6022

Lue myös

Uutiset 31.5.2023

Metsänjalostuksella lisää hiilensidontaa ja tuhonkestävyyttä metsiin

Mikä on metsänjalostuksen rooli muuttuvassa ilmastossa? Ovatko tulevaisuuden puut laatuominaisuuksiltaan räätälöityjä? Metsäntuntijat-podcastissa puhutaan metsänjalostuksen ratkaisuista ja uusista mahdollisuuksista.

Tiedotteet 3.4.2023

Suomessa metsänviljely pohjautuu pääosin jalostettuihin siemeniin ─ uusi verkkosivusto avaa metsänjalostusta ja sen merkitystä

Suomessa metsänviljely pohjautuu pääosin jalostettuihin siemeniin, uusi verkkosivusto avaa metsänjalostusta ja sen merkitystä.

Tiedotteet 22.4.2022

Täydellisen puun metsästys – metsänjalostuksesta hyötyvät niin metsänomistaja kuin ilmasto

Tapion Metsäntuntijat-podcastin ensimmäisessä jaksossa metsästetään täydellistä puuta ja pohditaan metsänjalostuksen roolia ilmastonmuutokseen sopeutumisessa erityisesti metsänomistajan näkökulmasta.