Metsänjalostuksella lisää hiilensidontaa ja tuhonkestävyyttä metsiin

31.5.2023

Mikä on metsänjalostuksen rooli muuttuvassa ilmastossa? Ovatko tulevaisuuden puut laatuominaisuuksiltaan räätälöityjä? Metsäntuntijat-podcastin uudessa jaksossa puhutaan metsänjalostuksen ratkaisuista ja uusista mahdollisuuksista. Mukana keskustelemassa ovat Tapion liiketoimintajohtaja Olli Äijälä, kehittämispäällikkö Juha Ruuska Tapio Siemenkeskuksesta, Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi sekä Luken ryhmäpäällikkö ja johtava metsänjalostuksen tutkija Tuija Aronen.

Juha Ruuska, Karoliina Niemi, Olli Äijälä ja Tuija Aronen keskustelevat metsänjalostuksesta Metsäntuntijat-podcastin 11. jaksossa.

Metsänjalostus on metsänhoidon aarrearkku, jonka hyötyjä valitettavan heikosti tunnetaan, pohtii Olli Äijälä. Mistä se johtuu?

Metsänjalostus on ollut ikään kuin salatiedettä. Metsänomistajalle on puhuttu liian hienoilla termeillä, eikä ole kerrottu arkikielellä, mitä hyötyä jalostettujen siemenien ja taimien käyttämisestä on, sanoo Juha Ruuska. Ei metsäammattilainen aina itsekään tiedä.

Hiljattain Tapion ja Luken yhteishankkeessa julkaistiin metsänjalostuksen verkkosivusto, johon on kerätty kattava tietopaketti aiheesta, Ruuska jatkaa. Uudella sivustolla on pyritty vastamaan tähän tietovajeeseen.

Metsänjalostuksella on tärkeä rooli, kun halutaan lisätä metsien kasvua ja hiilensidontaa sekä ylläpitää terveitä ja elinvoimaisia metsiä, jotka ovat sopeutuneet tulevaisuuden ilmasto-olosuhteisiin, sanoo Tuija Aronen.

Metsänjalostus on tärkeä työkalu ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja sen hillinnässä, Karoliina Niemi myötäilee. Hän myös muistuttaa, että metsänjalostuksen hyötyjä viedään käytäntöön ainoastaan metsänviljelyn kautta. Kun käydään keskustelua esimerkiksi avohakkuista ja jatkuvasta kasvatuksesta, tämä olisi hyvä tuoda esiin.

Kasvullinen lisäys eli alkiomonistus tuo uusia mahdollisuuksia metsänjalostukseen. Sen avulla voidaan tuottaa korkealaatuista metsänviljelyaineistoa, jossa on esimerkiksi vastustuskykyä tiettyjä tuhonaiheuttajia kohtaan. Menetelmänä se on paljon nopeampi kuin siemenviljelykset, kertoo Aronen.

Niemi korostaa, että tärkein peruslinja on Suomen pitkän aikavälin metsänjalostusohjelma. Sen lisäksi voidaan tehdä täsmäiskuja eli jalostaa puita tiettyjen ominaisuuksien perässä, hän sanoo. Tällaiseen täsmäjalostukseen lähdettäessä täytyy kuitenkin muistaa pitää huolta geneettisestä monimuotoisuudesta.

Jalostaja elää vaihtelusta, Aronen myötäilee. Jalostustyö loppuu siihen, kun jalostuspopulaatiossa ei enää ole muuntelua, mistä valita. Myös kasvullisessa lisäyksessä varmistetaan, ettei perimää kavenneta.

Keskustelijat peräänkuuluttavat lisää arkikielistä viestintää metsänjalostuksesta, pitkäjänteisyyttä tutkimusrahoitukseen ja yhteistyötä valtakunnallisesti, kansainvälisesti sekä myös metsäsektorin sisällä. Näillä eväillä metsänjalostuksen hyödyt saataisiin entistä paremmin käyttöön.

Kuuntele Metsäntuntijat-podcastin 11. jakso: Metsänjalostuksella lisää hiilensidontaa ja tuhonkestävyyttä metsiin 

Tapion Metsäntuntijat-podcast pureutuu suomalaisten metsien käytön ajankohtaisiin keskusteluaiheisiin. Keskustelua luotsaavat Tapion asiantuntijat ja vieraina kuullaan monipuolisesti metsäalan ammattilaisia, tutkijoita, vaikuttajia ja metsänomistajia. Jakso on osa Lisää kasvua -teemasarjaa, jossa keskustellaan ratkaisuista, joilla Suomen metsät saadaan pysymään hyväkasvuisina ja terveinä.

Lisätietoja
  • Olli Äijälä
  • Liiketoimintajohtaja, asiantuntijapalvelut
  • olli.aijala(at)tapio.fi
  • +358 29 432 6074
  • Juha Ruuska
  • Kasvuliiketoiminnan kehittämispäällikkö
  • juha.ruuska(at)tapio.fi
  • +358 29 432 6070