Tuomo Kesäläinen johdattaa uutuuskirjassaan tutustumaan vanhoihin linnoihin ja raunioihin

20.4.2022

Suomessa on runsaasti linnoja, linnoituksia ja raunioita, joiden historiaa huokuvassa miljöössä riittää tutkittavaa ja seikkailtavaa retkeilijöille. Uusi retkeilyopas esittelee 60 kohdetta eri puolilta Suomea.

Huhtikuussa ilmestynyt Retkeilijän linnat ja rauniot sisältää linnojen ja linnakkeiden lisäksi kuvauksia myös useista kiehtovista rauniokirkoista sekä muinaisista linnavuorista. Kohteet painottuvat Etelä- ja Lounais-Suomeen ja pohjoisimmat esiteltävät kohteet ovat Oulun ja Kajaanin linnat.

Teoksen kirjoittaja Tuomo Kesäläinen kertoo kirjan kohteita yhdistävän sen, että ne ovat  kaikki olleet käytössä ennen 1900-lukua.

– Mukaan ei ole otettu lainkaan tuoreimpiin sotiin liittyviä kohteita. Linnojen joukossa on monia Suomen kulttuurihistorian tärkeimpiä rakennuksia, mutta myös useita vähemmälle huomiolle jääneitä yllätyksellisiä kohteita, kuten Salon Latokartanonkosken rauniomylly, Kesäläinen sanoo.

Teoksessa kerrotaan rakennusten historiasta, sijainnista kartan kera sekä retkeilystä linnalla. Linnat ja rauniot sijaitsevat yleensä hyvin kauniissa ympäristössä, joten ne ovat monipuolisia retkikohteita ja usein myös näköalapaikkoja. Jännittävän lisämausteen retkiin tuovat moniin vanhoihin linnoihin liittyvät kummitustarinat, erikoiset tapahtumat sekä muu perimätieto, sanoo Kesäläinen.

Kesäläiselle itselleen vierailut vanhoissa linnoissa ja tutkimusmatkat raunioilla nostavat mieleen välähdyksiä menneisyydestä.

– Millaista elämä onkaan ollut vuosisatoja sitten linnanherrojen hallitessa tiluksia tai taisteluiden ahdistaessa linnoitusta eri suunnilta. Esimerkiksi Kaarinassa sijaitseva Kuusiston linna on kiehtova rauniokokonaisuus, joka sijaitsee äärimmäisen kauniissa miljöössä meren rannalla. Linnassa asui piispoja useilla eri vuosisadoilla 1200-luvun lopulta 1500-luvulle saakka. Linnan värikkääseen historiaan kuuluu tarina kirotun piispan haamusta, jonka levoton sielu vaeltaa ympäri raunioaluetta valittaen kohtaloaan, Kesäläinen kertoo.

Retkeilijän linnat ja rauniot on naantalilaisen Tuomo Kesäläisen 12. tietokirja. Hän on kirjoittanut aiemmin muun muassa suositut Suomen upeimmat luontokohteet, Suomen upeimmat muinaiskohteet sekä Saariston rengastie – matka- ja retkeilyopas.

Tuotetiedot

Tuomo Kesäläinen
Retkeilijän linnat ja rauniot
• nidottu 160 s.
• 17 x 21 cm
• ISBN 978-952-266-724-3
• suositushinta 27 €

 

Retkeilijän linnat ja rauniot -kansikuva

Lisätietoja ja arvostelukappaleet

  • Aino Wuolijoki
  • Kustannuspäällikkö
  • aino.wuolijoki(at) karttakeskus.fi
  • +358 29 432 6060