Uudenmaan lähimetsät kartalla – Tapion Karttakeskus etsii ja esittelee uusia vaihtoehtoja ulkoilijoille

Julkaistu, 07.05.2020

Karttakeskus on julkaissut verkkopalvelun, josta löytää Uudenmaan alueen vähemmän tunnettuja retkeilykohteita. Palvelussa on koottu Uudenmaan kartalle ulkoilukäyttöön sopivia metsiä ja vähemmän tunnettuja luontopolkuja sekä niihin liittyviä tietoja.

 “Innostus luonnossa liikkumiseen on lisääntynyt koronaepidemian myötä ja tunnetut virkistysalueet ovat paikoin ruuhkautuneet. Halusimme rakentaa palvelun, josta löytää vaivattomasti ja nopeasti kaikki alueen ulkoilumahdollisuudet. Tällaista palvelua ei ole ennen ollut.  Uudenmaan lähimetsät kartalla -palvelu esittelee uusmaalaisille nyt myös vähemmän tunnettuja ja vähemmän ruuhkaisia lähialueiden retkikohteita”, kertoo johtaja Janne Kostamo Tapion Karttakeskuksesta.  

Palvelussa esitellään esimerkiksi pienehköjä virkistysalueita, luonnonsuojelualueita ja jokivarsilehtoja. Retkikohteet on valittu siten, että ne on mahdollista saavuttaa kävellen, pyöräillen tai muulla omalla kulkuvälineellä liikkuen. Mukana ei ole esimerkiksi sellaisia saarikohteita, jonne pääsemiseksi tarvitsisi käyttää saaristoliikenteen lauttoja.

Karttakuvassa Ruotsinkylän tutkimusmetsä
Ruotsinkylän tutkimusmetsässä voi tutustua metsäluontoon ja kymmeniin erilaisiin ulkomaisiin puulajeihin. Alueen polkujen varsilta löytyy karuja avokallioita, tuoreita ja kuivia kangasmetsiä ja reheviä puronvarsilehtoja.

Maanomistajien toivotaan ilmoittavan luontokohteitaan ulkoilijoiden iloksi

Yleisesti tunnetut ulkoilualueet ovat monille liian kaukana ja vaikeasti saavutettavissa. Ulkoiluun sopivan lähimetsän löytämistä Uudeltamaalta pyritään nyt helpottamaan innovatiivisella ratkaisulla ja yhteistyöllä maanomistajien kanssa.

“Tarjoamme palvelun avulla Uudenmaan maanomistajille, kuten kunnille, seurakunnille ja yrityksille, aivan uudenlaisen mahdollisuuden tukea ja rohkaista asukkaita lähimetsässä liikkumiseen. Lisäämme kartalle uusia kohteita sitä mukaa, kun maanomistajat niitä meille ilmoittavat”, kertoo Kostamo.

Lähimetsien monipuolisuus on yllättänyt asiantuntijan

Tunnettujen virkistysalueiden ulkopuolelta, kuten metsätalouskäytössä olevilta tiloilta, löytyy ulkoiluun sopivia kohteita ja monimuotoista luontoa. Talousmetsissä työkseen liikkuva ja luontoa seuraava metsäbiologi, Tapion johtava asiantuntija Lauri Saaristo kertoo koronakriisin avaavan silmiä Uudenmaan metsäluonnon hienoudelle.

“Kansallispuistoista tutut uusmaalaisen luonnon piirteet, kuten karut kallion laet, soistuneet notkelmat, rehevät rinnelehdot ja vesistöjen rantametsät löytyvät metsistä myös suojelualueiden ulkopuolelta”, kertoo Saaristo. “Monin paikoin metsänomistajat ovat onnistuneet vaalimaan kiitettävällä tavalla paikallisia luontoarvoja. Uusmaalainen metsäluonto on täynnä retken kohteiksi sopivia helmiä.”

Uusi palvelu löytyy osoitteesta tapio.fi/uudenmaan-lahimetsat.

Metsänomistajat voivat ilmoittaa oman metsänsä mukaan lähettämällä asiasta viestin ja metsätilan kiinteistönumeron Tapiolle sähköpostiin maija.kauppila@tapio.fi tai verkkolomakkeella.

Lisätiedot:

Janne Kostamo
Johtaja, Kartat, kirjat ja paikkatiedot
janne.kostamo@karttakeskus.fi, 040 827 1968

Lauri Saaristo
Johtava asiantuntija
lauri.saaristo@tapio.fi, 040 573 9168

Tapio-konserniin kuuluva Karttakeskus on Suomen johtava karttakustantaja. Valikoimamme kattaa niin autoilun, matkailun, retkeilyn kuin veneilynkin. Karttojen lisäksi kustannamme luontoon, ulkoiluun, retkeilyyn ja matkailuun liittyvää kirjallisuutta sekä tarjoamme paikkatietopalveluja. Tapio-konsernin merkittäviä brändejä ovat Tapio, Karttakeskus ja Metsälehti.

 • Lisätietoa
 • Janne Kostamo

  Palvelualueen johtaja, kartat, kirjat, paikkatieto

  janne.kostamo(at)karttakeskus.fi

  +358 40 827 1968

 • Lauri Saaristo

  Johtava asiantuntija

  lauri.saaristo(at)tapio.fi

  +358 40 573 9168

 • Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä