Uudistuneesta OmaKARTTA-palvelusta voi tilata itse suunnitellun kartan säänkestävänä maastokarttana tai kehyksissä seinälle

24.5.2022

OmaKARTTA on Tapio Karttakeskuksen tuottama verkossa toimiva tulostekarttapalvelu. Retkeilijä voi teettää siellä vedenkestävän kartan vaikkapa suunnitellun vaellus- tai venereitin varrelta.

OmaKARTTA-palvelusta saatu käyttäjäpalaute on ollut hyvin positiivista, projektipäällikkö Mikko Hämäläinen kertoo. Kuva: Aino Wuolijoki, Tapio Karttakeskus

OmaKARTTA-palvelua on uudistettu talven aikana entistä monipuolisemmaksi.

– Kokonaan kotimaisin voimin toteutettu palvelu avattiin viime syksynä. Ensin käyttöliittymästä keskityttiin luomaan toimiva ja käyttäjäystävällinen. Aluksi saatavilla oli lähinnä säänkestävää maastokarttaa, projektipäällikkö Mikko Hämäläinen Tapio Karttakeskuksesta kertoo.

Nyt karttatulosteen koon voi valita entistä vapaammin. Samalla valikoima on laajentunut sisustus- ja varjostekarttoihin, joita saa myös karttatauluiksi kehystettyinä.

OmaKARTTA-palvelun käyttäjä valitsee rajauksen ja muita ominaisuuksia sen mukaan, millaista tulostetta toivoo. Esikatseluikkuna kertoo, miltä valmis kartta näyttää.

Korkeusvarjosteita ja mieluisa mittakaava

– On ollut innostavaa huomata, miten näyttäviä karttoja voidaan tulostaa automaattisesti mutta laadukkaasti, Hämäläinen sanoo.

Hän on erityisen innostunut korkeusvarjosteista, joilla saa kuvattua maaston pinnanmuotoja.

– Varsinkin tunturit näyttävät hienoilta. Toisaalta yllättävän pienetkin pinnanmuotojen vaihtelut saa varjostekartalla hyvin näkyviin.

Sisustus- ja varjostekarttoihin on mahdollista lisätä haluttu teksti, esimerkiksi oman kesämökkikiinteistön nimi, ja alaotsikoksi vaikka sijaintikunta. Tekstien lisäksi karttatulosteessa näkyvät kartan keskipisteen koordinaatit.

OmaKARTTA-palvelun suosituimpia karttoja ovat tähän saakka olleet Maanmittauslaitoksen aineistoon pohjautuvat maastokartat mittakaavoissa 1:20 000 ja 1:50 000. Palvelusta pystyy nyt tilaamaan myös suurennettua versiota mittakaavassa 1:10 000. Myös kiinteistörajat ja -tiedot saa halutessaan karttaan mukaan.

Kartta-aineistoja päivitetään usein, ja palvelun kautta tilattavat kartat ovatkin paremmin ajan tasalla kuin vastaavat painetut perus- ja maastokartat.

Tilaaminen on helppoa ja nopeaa

Hämäläinen kertoo saaneensa OmaKARTTA-palvelusta pääsääntöisesti hyvin positiivista käyttäjäpalautetta.

Käyttöliittymää on kehuttu helppokäyttöiseksi. Opasvideot ja sanalliset opastukset auttavat käyttäjiä kartan tekemisessä ja tilaamisessa, ja esikatseluikkunasta on apua kartan tietosisällön hahmottamisessa.

Myös nopeasta toimituksesta on tullut kiitosta: kartan on ainakin tähän asti saanut käsiinsä muutamassa päivässä.

– Siitä iso kiitos alihankkijalle, joka tulostaa kartat ja toimittaa ne asiakkaille, Hämäläinen sanoo.

Lisää uudistuksia on jo suunnitteilla: tänä vuonna myyntiin on tulossa veneilykartta.

Lue lisää osoitteesta karttakauppa.fi/omakartta.

Kuva: Paavo Liinaharja, Tapio Karttakeskus

Varjostekartassa pinnanmuotojen vaihtelut näkyvät selvästi. Alareunaan voi tilata haluamansa otsikon ja alaotsikon. Lisäksi siinä näkyvät kartan keskipisteen koordinaatit.

Lisätietoja

  • Mikko Hämäläinen
  • Projektipäällikkö
  • mikko.hamalainen(at) karttakeskus.fi
  • +358 29 432 6038