Luontotyö yritysten kilpailuvalttina – Mitä edelläkävijät tekevät?

11.12.2024

Miten luontotyö voi tuoda yrityksille kilpailuetua? Metsäntuntijat-podcastissa Neoenin maajohtaja Jerri Loikkanen, Tapion ympäristöasiantuntija Selma Salin ja kehityspäällikkö Matti Maajärvi keskustelevat, miten yritykset voivat luontoteoilla rakentaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja vahvistaa suhteita sidosryhmiin samalla, kun ne parantavat luonnon monimuotoisuutta. Kuuntele jakso Spotifyssa.

Matti Maajärvi, Jerri Loikkanen ja Selma Salin.
Matti Maajärvi, Jerri Loikkanen ja Selma Salin.

Luontotyö tarkoittaa konkreettisia tekoja, joilla pyritään suojelemaan luonnon monimuotoisuutta ja vahvistamaan ympäristöjen elinvoimaisuutta, kiteyttää Matti Maajärvi. Luontotyö liittyy keskeisesti laajempiin kansainvälisiin tavoitteisiin, kuten YK:n biodiversiteettisopimukseen ja EU:n ennallistamisasetukseen, jotka pyrkivät kääntämään luonnon tilan heikkenemisen vuoteen 2030 mennessä.

Luontokriisin ratkaiseminen edellyttää toimia kaikilla tasoilla, ja yritykset ovat tässä avainasemassa. Yhä useampi yritys on nostanut luontotyön strategiseksi painopisteekseen – jopa nopeammin kuin valtiot.

Luonnon arvo osana yritysten kestävää kasvua

Luontotyön merkitys yritystoiminnassa kasvaa jatkuvasti, ja yritykset ovat yhä keskeisemmässä roolissa luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa. ”Tällä hetkellä yritykset voivat vielä valita, lähtevätkö mukaan luontotyöhön, mutta kymmenen vuoden päästä se ei ole enää kysymys – silloin siitä tulee osa normaalia liiketoimintaa,” Jerri Loikkanen toteaa.

Luonnon arvoa on perinteisesti mitattu raaka-aineina, kuten kuutiometreinä tai tukkipuuna, mutta luontoon perustuvien markkinoiden kehittyessä mukaan lasketaan myös ekologiset ja yhteiskunnalliset hyödyt. Tämä kehitys hyödyttää sekä yrityksiä että maanomistajia ja luo uusia mahdollisuuksia arvon tuottamiseen. ”Luonnon arvo tulee osaksi yrityksen arvoa, ja on selvää, että luontotyöhön kannattaa lähteä mukaan mahdollisimman aikaisin – se ei voi jäädä vain puheen tasolle,” korostaa Loikkanen.

Luontotyön eteneminen vaihtelee yrityksittäin ja alueittain. Loikkanen on havainnut, että monet kansainvälisesti toimivat yritykset, erityisesti Keski-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, näyttävät nyt suuntaa integroimalla luontotyön jo tiiviisti osaksi liiketoimintaa.

Mahdollisuuksia kaikille – näin yrityksesi voi tehdä luontotyötä

Edelläkävijäyrityksillä on juuri nyt myös Suomessa ainutlaatuinen mahdollisuus hyötyä luontotyöhön panostamisesta.

”Jokaisella yrityksellä on mahdollisuus osallistua luontotyöhön, mutta ratkaisut vaihtelevat toimialan ja resurssien mukaan,” sanoo Selma Salin. Yrityksen vaikutukset luontoon voivat liittyä esimerkiksi omistettuun maahan, toimitusketjuihin tai yksittäisiin hankkeisiin. Salinin mukaan tärkeintä on tunnistaa oman yrityksen mahdollisuudet.

Luontotoimenpiteet voivat vaihdella pienimuotoisista monimuotoisuuden lisäämisen hankkeista, kuten yrityksen rakennuksen piha-alueiden kehittämisestä, laajoihin ennallistamisprojekteihin ja vesien suojelutoimiin.

”Olemme vasta alussa näiden luontotekojen kehittämisessä. Nyt on aika innovoida, kokeilla ja jakaa kokemuksia, jotta voimme yhdessä parantaa luonnon tilaa,” Salin kannustaa.

On tärkeää, että toimenpiteet ovat todennettavia ja mitattavia, mutta yhtä tärkeää on myös rohkeus aloittaa ja oppia kokemuksista. Yhteisenä tavoitteena on parantaa luonnon tilaa vaikuttavilla teoilla, jotka tukevat sekä yrityksen vastuullisuutta että ympäristön hyvinvointia.

Konkreettiset luontoteot, kuten ennallistamishankkeet tai kosteikkojen rakentaminen, voivat parantaa yritysten kilpailukykyä, lisätä paikallista hyväksyttävyyttä ja vahvistaa sidosryhmäsuhteita. Samalla ne voivat synnyttää uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja työllistymismahdollisuuksia paikallisyhteisöissä.

Luontotyöllä konkreettisia tuloksia

Yhteistyö ja asiantuntemuksen hyödyntäminen ovat keskeisiä tekijöitä onnistuneiden luontotoimien toteuttamisessa.

Neoenin Hyrynsalmen tuulipuistohanke on esimerkki siitä, miten yritykset voivat yhdistää uusiutuvan energian tuotannon ja luontotyön konkreettisiksi teoiksi. Hankkeen suunnittelussa varattiin alusta alkaen budjetti ympäristötoimille, ja osana kokonaisuutta ennallistettiin 100 hehtaaria ekologisesti merkittäviä suoalueita. Ennallistamistyössä yhdistyivät julkisen ja yksityisen sektorin vahvuudet: Metsähallitus auttoi tunnistamaan tärkeimmät ennallistettavat kohteet, ja rahoituksessa oli mukana amerikkalainen datakeskusoperaattori.

”Tällaiset toimet parantavat paitsi luonnon tilaa myös lisäävät sidosryhmien hyväksyntää ja luottamusta yritystä kohtaan”, painottaa Loikkanen. Konkreettiset vaikutukset, kuten parantunut suoluonto, olivat nopeasti havaittavissa, ja hanke tarjosi arvokasta oppia tulevia projekteja varten.

Salin nostaa esiin esimerkkinä vaikuttavasta luontotyöstä Kuopion Pilpan alueella toteutettavan luonnonhoitohankkeen, jossa keskitytään perinnebiotooppien hoitoon ja pölyttäjien elinolojen parantamiseen. Metsä Groupin ja Kuopion Energian rahoittama hanke hyödyttää pölyttäjiä ja monimuotoisuutta sekä tuo lisäarvoa paikallisille virkistyskäyttäjille. Projektin suunnittelussa ja toteutuksessa on ollut mukana laaja asiantuntijajoukko, joka varmistaa toimenpiteiden, kuten ekologisen vaikuttavuuden. Salin kuvailee hanketta erinomaiseksi esimerkiksi siitä, miten pienemmilläkin luontoteoilla voidaan saada aikaan näkyviä ja nopeasti vaikuttavia parannuksia.

Vinkit yrityksille luontotyön aloittamiseen

  1. Vie luontotyö yrityksen strategiaan: Tunnista liiketoiminnan luontovaikutukset sekä -riippuvuudet ja määrittele konkreettiset tavoitteet. Vastuullisuuden lisäksi luontotyö voi tarkoittaa riskienhallintaa ja kilpailuetua.
  2. Etsi kumppaneita ja asiantuntemusta: Hyödynnä yhteistyötä asiantuntijoiden, järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa. Yhteistyö auttaa tunnistamaan oikeat kohteet ja varmistamaan toimenpiteiden vaikuttavuuden.
  3. Mittaa ja todenna vaikuttavuus: Tiedot luontotyön konkreettisista vaikutuksista, kuten biodiversiteetin paranemisesta, tukevat työn jatkuvuutta ja hyväksyttävyyttä.
  4. Hyödynnä luontotyön tarjoamat mahdollisuudet: Luontotyö voi avata uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja vahvistaa suhteita sidosryhmiin.
  5. Rohkaistu kokeilemaan ja jakamaan oppeja: Luontotyö on jatkuvaa kehitystä, jossa jokainen askel vie kohti kestävämpää tulevaisuutta.

Lue lisää Tapion tarjoamista ratkaisuista yritysten luontotyöhön.

Kuuntele Metsäntuntijat-podcast: Luontotyö yritysten kilpailuvalttina – Mitä edelläkävijät tekevät? 

 

Lisätietoja

  • Matti Maajärvi
  • Kehittämispäällikkö
  • matti.maajarvi(at)tapio.fi
  • +358 29 432 6080
  • Selma Salin
  • Ympäristöasiantuntija
  • selma.salin(at)tapio.fi
  • +358 29 432 6075

Ota yhteyttä, niin kerromme lisää

Nimi(Pakollinen)
Kirjoita tähän yhteydenottosi aihe
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lue myös

Blogit 29.11.2024

Askel avoimempaan: Pilpan hoitotöillä parannettiin pölyttäjien ja perinnebiotooppien elinolosuhteita

Kuopion Pilpan perinnebiotooppien hoitotyöt saatiin valmiiksi lokakuussa. Samoilla toimenpiteillä parannetaan myös pölyttäjien elinolosuhteita. Puita ja pensaita poistamalla alueen avoimuus lisääntyi ja lahopuuta lisättiin pölyttäjien mieliksi. Elinympäristöjen hoidossa pitää monesti huomioida monet eri tavoitteet ja lajiryhmät, mutta tarkka suunnittelu palkitsee.

Artikkelit 28.10.2024

Luontopääomasta huolehtiminen on metsänomistajalle taloudellisesti kannattavaa

Metsäluonnon vahvistaminen on metsänomistajalle keino edistää metsäperäisten hyötyjen toteutumista. Metsien varaan on syntymässä puumarkkinoiden lisäksi uudenlaisia, esimerkiksi luontoarvoihin ja ilmastovaikutuksiin perustuvia markkinoita.

Artikkelit 17.9.2024

Kilpailuetua luontopositiivisuudesta

Kehittyvä sääntely ja ymmärryksen syventyminen luonnon merkityksestä liiketoiminnalle laajentaa yritysten fokusta luontohaittojen vähentämisestä elinympäristöjen tilan parantamiseen. Esimerkiksi luontostrategia ja tiekartat ovat hyviä työkaluja yrityksen vastuullisuustavoitteiden suunnitteluun.