Metsäntuntijat-podcast: Luonnonhoidon keinot käyttöön talousmetsässä – vinkit metsänhoidosta puukauppoihin
21.5.2025
Miten talousmetsissä voidaan edistää luonnon monimuotoisuutta käytännössä? Tätä pohditaan Metsäntuntijat-podcastin Monimetsä-teemajaksossa. Tapion luonnonhoidon asiantuntija Teemu Huikurin vieraana aiheesta keskustelevat metsänhoidon asiantuntija Riikka Otsamo Suomen metsäkeskuksesta ja aktiivinen metsänomistaja, tubettaja Tapio Haarlaa. Mietitkö, miten huomioida luonnonhoito taimikonhoidossa, hakkuissa tai puukauppojen yhteydessä? Tai mitä hyötyä luonnonhoito tuo metsänomistajalle? Kuuntele jakso nyt Spotifyssa!

”Talousmetsien luonnonhoidolla tarkoitetaan luonnon monimuotoisuuden ja luonnon tarjoamien hyötyjen ylläpitämistä ja vahvistamista metsän käsittelyssä”, kiteyttää Teemu Huikuri.
Luonnonhoito ei ole erillinen osa metsätaloutta, vaan käytäntö, jonka voi sisällyttää osaksi kaikkia metsänhoidon vaiheita. Kyse on kokonaisuudesta, jossa pienillä ja kustannustehokkailla toimilla voidaan parantaa metsäluonnon monimuotoisuutta ja ylläpitää metsien terveyttä.
”Esimerkiksi säästöpuiden, lahopuun ja lehtipuiden säilyttäminen on yksinkertainen tapa lisätä luonnon monimuotoisuutta ja parantaa metsien terveyttä ja sopeutumiskykyä muuttuvaan ilmastoon”, kertoo Riikka Otsamo.
Mitä metsänomistajan on hyvä miettiä luonnonhoitoon liittyen?
Luonnonhoidon toimenpiteitä suunniteltaessa on hyödyllistä pysähtyä miettimään, mitä omassa metsässä haluaa painottaa. Tapio Haarlaa tarkastelee metsäänsä alueittain: osa tilasta on aktiivisessa puuntuotannossa, osa taas painottuu maisema- tai monimuotoisuusarvoihin. Tämä auttaa kohdentamaan luonnonhoidon toimenpiteet sinne, missä niillä on eniten merkitystä.
Metsänomistajan on hyvä pohtia esimerkiksi seuraavia asioita:
- Säilytetäänkö säästöpuita ja lahopuuta?
- Miten lehtipuuston osuus turvataan?
- Voiko taimikonhoidossa suosia useampaa puulajia?
- Onko tilalla kohteita, joilla vesiensuojelun merkitys tai maisema-arvot korostuvat?
”Pienillä ja halvoillakin teoilla voi olla iso merkitys. Lahopuun jättäminen ei maksa mitään. Säästöpuiden kautta voidaan turvata monimuotoisuutta pitkällä aikavälillä”, sanoo Otsamo.
Käytännön apua luonnonhoidon suunnitteluun Monimetsän materiaaleista
Luonnonhoitoa voi edistää jokainen metsänomistaja ilman syvällistä ekologista asiantuntemusta. Riittää, että tuntee perusasiat: mitä ovat säästöpuut, miksi lahopuuta tarvitaan ja miten lehtipuusto tukee metsien terveyttä.
Metsänhoidon suositukset toimivat luotettavana tietolähteenä niin ammattilaisille kuin metsänomistajillekin. Ne kokoavat yhteen tutkimustietoa ja käytännön kokemuksia muun muassa luonnonhoidosta, ja niitä päivitetään säännöllisesti.
”Kun mietin, miten jokin toimi olisi hyvä toteuttaa, palaan usein suosituksiin tarkistamaan näkökulmia ja käytäntöjä”, kertoo Haarlaa.
Jo 10 vuotta täyttävässä Monimetsä-hankkeessa on vuosien varrella tuotettu runsaasti käytännönläheistä aineistoa, kuten luonnonhoidon muistilista ja luonnonhoidon tilauslomake, joita voi hyödyntää omassa metsänhoidossa ja esimerkiksi puukauppojen yhteydessä. Materiaalit tukevat myös yhteistyötä metsäammattilaisten kanssa.
”Muistilistan käyttö puukauppojen yhteydessä auttaa hahmottamaan ja sanoittamaan omat tavoitteet metsäammattilaiselle. Se auttaa jäsentämään, mitä asioita metsässä kannattaa huomioida missäkin toimenpiteessä. Kun asiat kirjataan ylös ja viedään työmaaohjeisiin, ne myös toteutuvat”, sanoo Otsamo.
”Monimetsä tarjoaa metsänomistajille sekä syvällistä tietoa että helposti lähestyttävää ja käytännönläheistä materiaalia – aina humoristisista Kamala luonto -piirroskuvista tarkistuslistoihin”, kiteyttää Huikuri.

Kuuntele jakso Spotifyssa: Luonnonhoidon keinot käyttöön talousmetsässä – vinkit metsänhoidosta puukauppoihin
Monimetsä-hanke on metsäalan yhteinen ponnistus luonnon monimuotoisuuden ja vesien suojelun edistämisen puolesta. Vuonna 2025 hanketta toteuttaa Tapio yhdessä Metsäteollisuus ry:n, MTK ry:n, Koneyrittäjät ry:n ja Suomen metsäkeskuksen kanssa. Hanke on osa kansallista metsästrategiaa ja sitä rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.
Vuodesta 2016 alkaen Monimetsä-hanke on tarjonnut tapahtumia, koulutuksia, materiaaleja ja videoita luonnonhoidosta. Löydät kaikki materiaalit kootusti Monimetsän verkkosivulta: tapio.fi/monimetsa.
Seuraa Monimetsää Facebookissa ja Instagramissa.