Uusi maksuton videoluentosarja opastaa sekametsien kasvatukseen

13.9.2024

Uudistuneet metsänhoidon suositukset tarjoavat konkreettisia neuvoja sekametsien kasvatukseen. Sekapuustoisuus parantaa metsien elinvoimaisuutta ja tasaa taloudellista riskiä ilmaston muuttuessa. Suositukset auttavat myös lehtipuiden osuuden lisäämisessä ja metsien monimuotoisuuden vahvistamisessa. Tutkimusten mukaan sekametsät kestävät paremmin ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä kuin yhden puulajin metsät. Sekapuustoisuus jakaa myös taloudellista riskiä ja lisää metsien kestävyyttä.

Metsänomistajille ja alan opiskelijoille on nyt tarjolla tiivis neljän videoluennon sarja, jossa käydään läpi uudet metsänhoidon suositukset sekametsien kasvatukseen. 12 – 16 minuutin mittaiset videot tarjoavat käytännönläheistä tietoa siitä, kuinka sekametsiä voidaan perustaa, hoitaa ja hyödyntää. Luentosarja kattaa kaiken oleellisen perustiedon aina taimikonhoidosta varttuneen metsän harvennukseen asti, ja se on erinomainen lähtökohta niille, jotka haluavat ottaa käyttöön uudet suositukset käytännössä.

Luentosarja on vapaasti katsottavissa Tapion YouTube-kanavalla, ja sen avulla saat ajantasaiset perustiedot sekametsien kasvatuksen mahdollisuuksista.

Luento 1: Johdanto sekametsien kasvatukseen Suomessa

Luento 2: Sekametsän perustaminen

Luento 3: Sekametsän taimikonhoito

Luento 4: Sekametsien harvennus

Metsänhoidon suositukset ovat saatavilla verkkopalvelusta metsanhoidonsuositukset.fi. Tiedot voi vapaasti siirtää myös omiin tietojärjestelmiin ja sovelluksiin avoimen rajapinnan kautta.

Logo: metsänhoidon suositukset.

Metsänhoidon suositukset ovat maa- ja metsätalousministeriön tarjoama palvelu suomalaiselle metsätaloudelle ja osa kansallisen metsästrategian toteutusta. Niiden laadintaan osallistuu laajasti metsä-, ympäristö- ja ilmastoalan tutkijat, asiantuntijat ja tiedon käyttäjät. Työtä koordinoi Tapio. 

Lisätietoja

  • Laura Nikinmaa
  • Metsien käytön asiantuntija
  • laura.nikinmaa(at)tapio.fi
  • +358 29 432 6083

Lue myös

Tiedotteet 2.9.2024

Sekametsän kasvatukseen julkaistiin uudet metsänhoidon suositukset

Sekapuustoisuus lisää metsän elinvoimaisuutta ja tasaa taloudellista riskiä muuttuvassa ilmastossa. Uudistuneet metsänhoidon suositukset antavat konkreettisia keinoja kuusi- mänty- ja koivusekametsien perustamiseen ja kasvatukseen. Lisäksi neuvotaan, kuinka lehtipuiden osuutta voi lisätä metsätilan kokonaisuudessa. 

Tapahtumat 28.6.2024

Webinaari: Sekametsien perustaminen ja kasvatus osana ilmastokestävää metsätaloutta 27.8.2024

27. elokuuta järjestetyssä metsänhoidon suositusten webinaarissa esiteltiin uunituoreita metsänhoidon suosituksia sekametsien perustamiseen ja kasvatukseen. Tilaisuus tarjosi ajankohtaista tietoa sekaviljelyn käytännöistä sekä sekapuustoisuuden vaalimisesta taimikonhoidossa ja harvennuksissa. Tutustu esityksiin!

Uutiset 2.5.2024

Metsäntuntijat-podcast: Sekametsätrendi jyllää – vinkit metsänomistajalle

Mitä hyötyä puulajikirjon kasvattamisesta on, ja miten sekametsiä kasvatetaan? Metsien käytön asiantuntija Laura Nikinmaa Tapiosta saa Metsäntuntijat-podcastiin vieraakseen metsänhoidon johtavan asiantuntijan Markku Remeksen Suomen metsäkeskuksesta sekä metsänhoitopäällikkö Tiina Laineen Metsä Groupista.