Metsäalan toimijoilla on tarve osoittaa toimintansa kestävyys luotettavaan dataan perustuen. Talousmetsien luonnonhoidon tasosta ei kuitenkaan ole saatavilla kattavaa, valtakunnallista kokonaiskuvaa. Tapion toteuttamissa luonnonhoidon laadunseurannan kehittämishankkeissa on selvitetty mahdollisuuksia ja luotu ratkaisuja eri toimijoiden keräämien luontolaatutietojen yhdistämiselle. Hanketyötä on rahoittanut maa- ja metsätalousministeriö.

Vuosina 2018–2020 toteutettu Luontolaatu-hanke ehdotti, että eri metsätaloustoimijoiden keräämä luontolaatutieto koottaisiin yhteiseen tietojärjestelmään. Seurantatietojen yhdistäminen tarjoaisi yleiskuvan valtakunnallisesta luontolaadun tilasta sekä vertailukontekstia yksittäisten toimijoiden keräämälle tiedolle. Yhteinen järjestelmä parantaisi tiedon kattavuutta, kehittäisi tiedon raportoitavuutta ja hyödynnettävyyttä ja tuotetut tietosisällöt vastaisivat entistä paremmin metsäsektorin eri toimijoiden tarpeisiin.

Vuosien 2022 – 2023 aikana toteutetussa Luontolaatu 2030 -hankkeessa määriteltiin luonnonhoidon laatutiedon keskeiset tietosisällöt ja tehtiin toteutettavuusselvitys, jossa tarkasteltiin metsäalan yhteisen luontolaatujen tietojärjestelmän kehittämisen teknisiä, taloudellisia ja toiminnallisia edellytyksiä.

Metsäalan yhteisellä luontolaatujärjestelmällä nähdään olevan sekä toimialan yhteisiä hyötyjä että toimijakohtaisia hyötyjä. Järjestelmän tuottamat hyödyt liittyvät ekologisen kestävyyden mittarointiin ja raportointiin, luonnonhoidon tason seurantaan, luonnonhoidon vaikuttavuuden arviointiin, toiminnan kehittämiseen sekä viestintään. Luontolaatuhankkeissa on tehty tiivistä yhteistyötä metsäalan toimijoiden kanssa. Tämä on hyvin olennaista, jotta kehitettävät ratkaisut olisivat käytäntöön soveltuvia, toimijoiden tarpeisiin vastaavia ja siten käyttökelpoisia.

Vuoden 2024 aikana toteutettu luontolaatu-kehitys

Luonnonhoidon laatuun liittyvää kehitystyötä jatkettiin vuoden 2024 aikana kahdessa hankkeessa: luonnonhoidon laatutietojen standardointihanke ja luonnonhoidon laadun tiedonkeruuohje -hanke. Yhteisenä tavoitteena oli yhtenäistää luonnonhoidon laatutietojen keruuta ja hallintaa suomalaisella metsäalalla. Yhtenäinen tapa kerätä ja tallentaa luonnonhoidon laatutietoja edesauttaa aiemmissa hankkeissa muodostetun Luontolaatu 2030 vision tavoitteita luonnonhoidon laatutietojen yhdistämisestä ja siihen perustuvista mahdollisuuksista. Hankkeiden lopputulokset tarjoavat myös työkaluja ja tietoa yrityskohtaisen laadunhallinnan järjestämiseksi ja kehittämiseksi.

Luonnonhoidon laatutietojen standardi

Standardointihankkeen tavoitteena oli kehittää yhtenäinen tiedonkeruustandardi luonnonhoidon laatua kuvaaville tiedoille. Yhdenmukaisen tiedon tallennus- ja siirtoformaatin tarpeen taustalla on erityisesti kasvava tarve luontolaatutietojen raportoinnille niin organisaatioiden omassa toiminnassa kuin valtakunnallisella tasollakin. Hankkeen toteutuksesta luontolaatustandardin rakenteen suunnittelun osalta vastasi Tapio Oy, ja työ toteutettiin yhteistyössä metsätietojen standardointia organisoivan Suomen metsäkeskuksen ja sitä teknisesti toteuttavan Sitowise Oy:n kanssa. Standardin laadinnan lähtöaineistoksi koottiin alan toimijoiden keräämän luontolaatutiedon esimerkkiaineistoa, ja hankkeen toteutuksen aikana konsultoitiin metsätietojen standardoinnin valmistelutyöryhmää. Tuloksena valmistui ensimmäinen versio luontolaatutietostandardista (LLTK_TV0), jonka kuvaus ja yksityiskohdat on saatavilla metsätietostandardien julkaisusivustolla.

Jatkotoimina pyritään testaamaan standardin toimivuutta koekäytössä ja käynnistämään sen myötä virallinen standardin hyväksymisprosessi. Hankkeen tulosten odotetaan tukevan luontotiedon yhdenmukaista keruuta, ja edelleen valtakunnallisia tilastointi- ja raportointimahdollisuuksia. Hanke tarjoaa perustan tuleville kehitystoimille sekä koko metsäalan yhteistyölle luontolaatutiedon tallentamisessa ja hyödyntämisessä.

Luonnonhoidon laadun tiedonkeruuohje

Tiedonkeruuohjeen tavoitteena on kuvata menetelmiä keskeisten luonnonhoidon laatutietoihin liittyvien tunnusten arviointiin. Lisäksi ohjeessa on tietoa erilaisten otantamenetelmien soveltamisesta tiedonkeruun otannassa sekä ajankohdan näkymiä luonnonhoidon laatutiedon eri tietolähteisiin. Hanke toteutettiin metsäalan luontolaatutietoja kerääviä organisaatioita osallistaen. Hankkeeseen perustettiin asiantuntijatyöryhmä, jonka tehtävänä oli linjata ja kommentoida ohjeen sisältöjä erityisesti käytännön sovellettavuuden kannalta. Tiedonkeruuohjeen kirjallisesta valmistelusta, asiantuntijatyöryhmän työn fasilitoinnista ja projektin hallinnasta vastasi Tapio Oy. Hankkeen keskeisenä lopputuloksena on valmistunut luonnonhoidon laadun tiedonkeruuohje, joka on vapaasti saatavilla tästä.

Seuraavat askeleet

Tavoitteena on, että luonnonhoidon laatutietojen yhdistämiseen perustuvaa ratkaisua uudenlaisen tiedon tuottamiseen testataan vuoden 2025 aikana toteutettavalla pilottihankkeella. Hanke tähtää konseptin testaamiseen ja käyttöönottoon ilman mittavia tietojärjestelmäinvestointeja. Päätöksiä laajemman luontolaatujärjestelmän ja palvelualustan rakentamisesta voidaan tehdä pilottihankkeesta saatujen kokemusten pohjalta. Pilottihankkeessa tavoitteemme on tehdä yhteistyötä metsäalan toimijoiden ja muiden keskeisten sidosryhmien kanssa.

Materiaaleja

Hanketta rahoitti maa- ja metsätalousministeriö.

Luontolaatu 2030 -hanke oli osa maa- ja metsätalousministeriön keväällä 2020 käynnistämää maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuutta. Toimenpiteillä pyritään vähentämään maa- ja metsätalouden ja muun maankäytön kasvihuonekaasupäästöjä ja vahvistamaan hiilinieluja ja varastoja. Lisää toimenpidekokonaisuudesta täällä.

Ota yhteyttä, niin kerromme lisää

Tapion asiantuntijaratkaisut tarjoavat käyttöösi metsä-, luonto- ja paikkatiedon kokeneet osaajat sekä asiantuntijoiden verkostot.

  • Lauri Saaristo
  • Johtava asiantuntija
  • lauri.saaristo(at)tapio.fi
  • +358 29 432 6055
  • Hanna-Leena Tevä
  • Kehitys- ja vastuullisuusjohtaja
  • hanna-leena.teva(at)tapio.fi
  • +358 29 432 6020
  • Matti Maajärvi
  • Kehittämispäällikkö
  • matti.maajarvi(at)tapio.fi
  • +358 29 432 6080