Hoidetuissa ja terveissä talousmetsissä puuston kasvattaminen hieman nykyistä järeämmäksi ennen uudistushakkuuta lisää metsien hiilivarastoa ja puuntuotantoa. Vuosien 2022–2024 aikana toteutetussa Pidennetyn kiertoajan mahdollisuudet ja menetelmät metsien hiilensidonnassa (PIKMA) -hankkeessa kerätty tieto auttaa metsänomistajia tekemään kestäviä ja ilmastoviisaita päätöksiä metsänhoidossaan.
PIKMA-hankkeen päätavoitteena oli lisätä ilmastohyötyjä konkretisoimalla kiertoajan pidentämisen kannattavuutta eri näkökulmista ja edistää siten menettelyn käyttöä sille soveltuvilla kohteilla. Hankkeen tulokset osoittavat, että pidennetty kiertoaika voi kasvattaa metsien hiilivarastoja ja edistää järeän puun tuotantoa, mikä mahdollistaa hiilen sitomisen pitkäikäisiin puutuotteisiin. Kiertoaikaa pidentäessä on kuitenkin huomioitava metsätuhoriskien kasvu, erityisesti vanhemmissa kuusikoissa.
Hankkeen tulokset tarjoavat arvokasta tietoa paitsi metsänomistajille, myös metsäpoliittiseen päätöksentekoon. Pidennetyn kiertoajan metsänhoidolla voidaan tukea ilmastokestävää metsätaloutta ja edistää metsien monimuotoisuuden säilymistä.
PIKMA-hankkeessa:
- Tunnistettiin soveltuvimmat kohteet pidennetylle kiertoajalle.
- Arvioitiin pidennettyjen kiertoaikojen vaikutukset hiilivarastoihin, puuntuotantoon ja metsänkasvatuksen kannattavuuteen.
- Kehitettiin työkaluja, kuten laskureita ja koulutusaineistoja metsänomistajien päätöksenteon tueksi.
Materiaalit ja aineistot
Tutustu puuston kiertoajan pidentämiseen liittyviin suosituksiin metsänhoidon suositusten verkkosivuilla.
Kokeile PIKMA-hankkeessa tuotettua Kiertoajan pidennys metsän tuotokseen ja tuottoon -laskuria Luonnonvarakeskuksen verkkosivuilla.
Lataa käyttöösi koulutusaineistot:
-
- Kiertoajan nykytila metsänkäyttöilmoitusten perusteella, metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes, Suomen metsäkeskus
- Pidennetyn kiertoajan vaikutukset metsien hiilensidontaan ja puuntuotantoon, tutkimusprofessori Jari Hynynen, Luonnonvarakeskus
- Puuston pidennetylle kiertoajalle sopivat kohteet paikkatietoaineistoon perustuen, metsätiedon kehittämispäällikkö Petri Latva-Käyrä, Tapio
- Metsävaratieto ja maastotarkastukset pidennetyn kiertoajan näkökulmasta, metsätiedon palvelupäällikkö Jussi Lappalainen, SMK
- Puuston kiertoajan pidentäminen metsänhoidon suosituksissa, metsänhoidon asiantuntija Varpu Kuutti, Tapio
Yhteistyökumppanit ja rahoittaja
Hankkeen koordinoinnista vastasi Tapio. Tapion lisäksi toteutuksesta vastasivat Luonnonvarakeskus ja Suomen metsäkeskus. Hankkeen rahoitti maa- ja metsätalousministeriö.
Pidennetyn kiertoajan mahdollisuudet ja menetelmät metsien hiilensidonnassa -hanke on osa maa- ja metsätalousministeriön keväällä 2020 käynnistämää maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuutta. Toimenpiteillä pyritään vähentämään maa- ja metsätalouden ja muun maankäytön kasvihuonekaasupäästöjä ja vahvistamaan hiilinieluja ja varastoja. Lisää toimenpidekokonaisuudesta täällä.