Tapion toiminnalla on merkittävä vaikutus suomalaisessa maankäytössä ja luonnossa. Toimintamme perustuu ennen kaikkea suureen positiiviseen kädenjälkeen.
Merkittävimmät myönteiset vaikutukset vastuullisuuteen liittyvät metsäpuiden jalostettujen siementen käyttöön metsänuudistamisessa sekä Tapion metsäntuntijuuteen perustuviin palveluihin. Tarjoamme asiakkaillemme ratkaisuja ja hyötyjä, jotka vahvistavat toiminnan vastuullisuutta ja auttavat rakentamaan menestystä, kilpailukykyä ja hyvinvointia metsistä ja luonnosta.
Mittaamme jatkuvasti myös haitallista jalanjälkeämme ja kevennämme sitä järjestelmällisesti.
Hiilikädenjälki
Hiilikädenjälki tarkoittaa positiivista ilmastovaikutusta, jonka toimija tuottaa pienentämällä jonkin toisen toimijan hiilijalanjälkeä.
Kehitimme Tapiossa edistyksellisen menetelmän, jolla voidaan arvioida jalostettujen siementen käytön vaikutuksia metsien hiilen sidontaan. Laskennan vertailukohta eli perusura on jalostamaton siemenmateriaali ja metsän jalostuksen hiilikädenjälki on jalostettujen siementen käytön positiivinen vaikutus Suomen metsien hiilensidontaan.
Laskelman perusteella selvitimme myös tuottamiemme jalostetun kuusen ja männyn siementen käytön hiilikädenjäljen. Se on merkittävä: yli miljoona hiilidioksidiekvivalenttitonnia vuonna 2024. Se vastaa kokoluokaltaan noin 130 000 suomalaisen keskimääräistä hiilijalanjälkeä.
Positiivinen vaikutus perustuu pääosin jalostuksen aikaansaamaan metsän kasvun lisäykseen. Jalostettuja siemeniä käytetään sekä metsäpuiden taimien tuotannossa että männyn metsäkylvössä. Tapion tuottamilla siemenillä uudistetaan lähes puolet Suomen metsistä.
Luonnonvarakeskus (Luke) on arvioinut Tapion toteuttamat laskelmat, niiden oletukset ja menetelmät. Se toteaa, että laskelma noudattaa VTT:n ja LUT:n julkaisemia hiilikädenjäljen laskentaperiaatteita ja ohjeistusta ja siinä on käytetty mahdollisuuksien mukaan samoja laskentamenetelmiä kuin Suomen kasvihuonekaasuinventaariossa. Laskelman tulosten mukaan Tapion tuottama hiilikädenjälki, eli sen tuottaman jalostetun siemenen käytön lisävaikutus Suomen metsien nettohiilinieluun, on yli 1 Mt CO2 vuonna 2024, mikäli laskelmassa käytetyt oletukset kasvunlisäyksestä ja poistumasta ovat toteutuneet. Laskelma on tärkeä edistysaskel arvioitaessa yksittäisten toimenpiteiden vaikutusta metsien hiilensidonnan lisäämiseen.
Hiilijalanjälki
Tapion toiminnasta aiheutuvat ilmastopäästöt eli hiilijalanjälki on laskettu vuosina 2022, 2023 ja 2024. Hiilijalanjälkilaskenta kattaa koko Tapio-konsernin ja siinä on huomioitu kattavasti sekä Tapion oman toiminnan että arvoketjun päästöt (Scopet 1–3).
Vuoden 2024 kokonaishiilijalanjälki oli 1 192 tonnia CO2-ekv, mikä vastaa noin 150 keskivertosuomalaisen hiilipäästöjä vuoden ajalta. Arvoketjun välilliset päästöt (Scope 3) muodostavat valtaosan, 96 % Tapion hiilijalanjäljestä. Verrattuna toimintamme positiiviseen hiilikädenjälkeen, konsernin päästöt ovat vain murto-osa (0,1 %) jalostettujen siementen käytön aikaansaamasta hiilensidonnasta.
Tapio on sitoutunut pienentämään hiilijalanjälkeään ja konsernin kokonaishiilijalanjälki onkin pienentynyt vuosi vuodelta. Myös kasvihuonekaasuintensiteetti, eli päästöjen määrä suhteessa liikevaihtoon on pienentynyt. Merkittävä vaikutus oman toimintamme päästöihin oli Tapio Siemenkeskuksen Oitin tilojen lämmityspolttoaineen vaihtaminen uusiutuvaan dieselpolttoaineeseen vuonna 2023 . Muutos pienensi Scope 1 -päästöjä jopa 42 %.
Organisaation mahdolliset päästölähteet jaettuina GHG Protocol -laskentamenetelmän mukaisesti kolmeen luokkaan: Scope 1, 2 ja 3.
Vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen
Tunnistamme toiminnassamme kestävän maankäytön tärkeän roolin luontokadon torjunnan kannalta.
Tapiossa tavoitteenamme on, että asiantuntemuksemme ja hanketoimintamme tukevat maankäyttösektorin toimijoita luonnon monimuotoisuuden vahvistamisessa.
Autamme organisaatioita käynnistämään ja toteuttamaan tavoitteellisen luontotyön: tunnistamaan keskeiset luontonäkökulmat, asettamaan tavoitteet ja toimenpiteet sekä luomaan mallin edistymisen seuraamiseksi. Tarjoamme prosessin ja asiantuntijoiden tuen, joilla monimuotoisuus integroidaan päivittäiseen toimintaan. Asiakastyön kautta vaikutuksemme ulottuvat koko yhteiskuntaan.

Uutiset 2.4.2025
Metsäntuntijat-podcast: Toimitusketjun vastuullisuus alkaa metsästä
Vastuulliset toimintatavat näkyvät yhä vahvemmin myös puunkorjuualalla. Metsäntuntijat-podcastissa keskustellaan siitä, miten vastuullisuus kytkeytyy puunkorjuun arkeen – ja miksi se on koko alan tulevaisuuden kysymys.

Uutiset 1.4.2025
Metsänhoidon suositukset esittelevät keinoja turvata herkkiä vesistöjä
Kun metsätöitä suunnitellaan vesistöjen tai pienvesien läheisyyteen, metsänhoidon suosituksista löytyy neuvot vesiensuojeluun.

Näkökulmat 5.2.2025
Kun paikalliset toimijat yhdistävät voimansa, luonto kiittää
Pölyttäjäparatiisi Pilppa -hankkeessa luonnon tilaa parannetaan yhteisvoimin. Hanke on oiva esimerkki siitä, miten paikallisten toimijoiden yhteen saattaminen hyödyttää sekä luontoa että paikallisia toimijoita ja asukkaita.