Metsäpuiden siemenet ja taimet

Tapio Siemenkeskus tuottaa siemenviljelyksillään männyn, kuusen ja rauduskoivun sekä lehtikuusen jalostettuja siemeniä. Viljelyksille on valittu Suomen metsäpuista parhaat yksilöt. Nämä emopuut tuottavat hyviä siemeniä, joiden kasvu- ja laatuominaisuudet on testattu kenttäkokeissa. Jalostetuilla siemenillä voidaan lisätä puuston kasvua, metsistä saatavia tuloja ja puuston hiilensidontaa.

Jalostetuilla siemenillä lisää tuloja metsänomistajalle

Jalostetuista siemenistä kasvaneet puut tuottavat puulajista ja alueesta riippuen 10–30 prosenttia enemmän runkopuuta kuin luonnon siemenistä syntyneet puut. Jalostetut puut ovat järeämpiä ja parempilaatuisia, ja tuottavat siten enemmän tukkipuuta. Tukkipuu on puun paksuin ja arvokkain osa. Mitä enemmän tukkipuuta metsästä tulee, sitä enemmän metsänomistaja saa tuloja. Jalostetuilla siemenillä metsä myös järeytyy uudistuskypsäksi 5–20 vuotta nuorempana, jolloin metsänomistaja saa tuloja nopeammin.

Alle 100 euron sijoitus jalostettuihin siemeniin tuottaa kiertoaikana rekkakuormallisen lisää tukkipuuta hehtaarilta! Tämä tarkoittaa noin 1000-3000 euroa enemmän tuloja per hehtaari.

Jalostetun siemenen käyttö on edullinen keino metsätuhojen torjumiseksi

Metsänjalostuksella voidaan lisätä puun vastustuskykyä erilaisia tuhoja vastaan. Jalostetusta siemenestä kasvatettu puu kestää luontaista siementä paremmin ilmastonmuutoksen aiheuttamia sään ääri-ilmiöitä, kuten kuivuutta ja myrskyjä. Jalostetut puut on testattu kenttäkokeissa, ja ne ovat myös kestävämpiä hyönteistuhoja ja sienitauteja vastaan.

Nopeampi kasvu tarkoittaa lisää hiilensidontaa

Jalostetuilla siemenillä saadaan helposti, edullisesti ja ilman haitallisia ympäristövaikutuksia lisättyä metsän kasvua merkittävästi.  Vuosisadan loppupuolella kasvunlisäyksen arvioidaan olevan noin 10 % Suomen metsien kasvusta.

Nopeampi kasvu tarkoittaa myös lisää hiilensidontaa. Yhden vuoden aikana jalostetuilla siemenillä perustetut metsät tulevat sitomaan tulevina vuosikymmeninä Suomessa noin 10 miljoonaa tonnia enemmän hiilidioksidia vuodessa kuin paikallisella alkuperällä perustetut metsät. Lisäksi laadukkaasta tukkipuusta valmistetut tuotteet sitovat hiiltä pitkäaikaisesti esimerkiksi rakennuksiin, huonekaluihin ja muihin metsäteollisuuden tuotteisiin.

ISO 9001 -laatujärjestelmän sertifikaatti

Tapion kasvuliiketoiminnan ISO 9001-sertifioitu siementuotanto, nopeammin ja laadukkaammin kasvavat jalostetut taimet, ovat konkreettinen esimerkki osaamisen soveltamisesta käytäntöön, tulevien sukupolvien hyväksi.

Jatkuvan parantamisen filosofiaan perustuva ISO 9001 -laatujärjestelmän sertifikaatti on luotettava todistus asiakaslähtöisestä toiminnasta ja järjestelmällisestä laadun kehittämisestä.

 

Serifikaattilogo, jossa lukee "Kiwa Certified ISO 9001, Inspecta Sertifiointi Oy"

Siemenmyynnin yhteystiedot

Tapio Siemenkeskus palvelee, kun tarvitset siemeniä metsäkylvöön tai taimitarhalle. Valitaan yhdessä parhaat puut kasvamaan metsääsi! Voit myös pyytää tarjouksen lähettämällä viestin osoitteeseen siemenkeskus@tapio.fi .

Hannu Niemelä
hannu.niemela(at)tapio.fi
+358 29 432 6046
Siemenmyynti:
Keski-Pohjanmaa,
Pohjois-Savo ja
Pohjois-Karjala
sekä taimitarhat

Susanna Rantakari
susanna.rantakari(at)tapio.fi
+358 29 432 6101
Siemenmyynti:
Uusimaa, Kanta-Häme,
Päijät-Häme, Kymenlaakso,
Etelä-Karjala ja Etelä-Savo
sekä taimitarhat

Ari Nieminen
ari.nieminen(at)tapio.fi
+358 29 432 6047
Siemenmyynti:
Varsinais-Suomi,
Satakunta, Pirkanmaa
ja Keski-Suomi

Juha Ruuska
juha.ruuska(at)tapio.fi
+358 29 432 6070
Siemenmyynti:
Etelä-Pohjanmaa,
Pohjois-Pohjanmaa,
Kainuu ja Lappi

Ajankohtaista

Tiedotteet 25.8.2023

Jalostusarvoltaan Suomen paras rauduskoivun siemenviljelmä perustettiin Oittiin

Tapio Siemenkeskus on perustanut jalostusarvoltaan Suomen parhaan rauduskoivun siemenviljelmän Oittiin Hausjärvelle.

Uutiset 31.5.2023

Metsänjalostuksella lisää hiilensidontaa ja tuhonkestävyyttä metsiin

Metsäntuntijat-podcastin uudessa jaksossa keskustellaan metsänjalostuksen ratkaisuista ja uusista mahdollisuuksista.

Tiedotteet 15.3.2023

TaimiSankari – Tapion kehittämä uudenlainen taimi kehitettiin taistelemaan juurikääpää vastaan

Tapio on kehittänyt uudenlaisen kuusentaimen, joka hidastaa juurikäävän leviämistä puussa – TaimiSankarin.

Hyväksymällä markkinointievästeet näet videon.