Metsätiet kevätkuntoon – oppaat ja ohjeet

9.4.2020

Metsätien kunnossapito helpottaa tien käyttöä ja säästää kustannuksia pitkällä tähtäyksellä. Hoidetulla tiellä kallista perusparannusta voidaan lykätä yli kymmenelläkin vuodella. Keväällä oikea-aikaisilla toimenpiteillä varmistetaan puunkuljetukset mahdollisimman pitkään tietä vaurioittamatta ja valmistellaan tietä kevään ja kesän käyttöä varten. Tapion Metsätien kunnossapito –sivulle on koottu metsätien kunnossapitoon liittyviä oppaita, urakoinnin lomakemalleja ja muun muassa kevättöitä koskevia tehtäväkortteja. 

Nyt on  aika laittaa metsätie kevätkuntoon

Etelä-Suomen kunnostustyöt

Etelä-Suomessa ja osissa Väli-Suomea ei ole käytännössä ollut talvea. Siksi metsätien kunnossapidossa on viimeistään nyt syytä käynnistää kevättyöt. Tien pinta on nyt sopivan kosteaa kevätlanaukselle. Järeällä vetokoneella ja monipuolisilla säädöillä varustetulla lanalla tiehen syntynet urat ja kuopat saadaan tasaiseksi pohjiaan myöten. Samalla tien poikkileikkausprofiili tehdään ojiin viettäväksi. Ojaan virtaamista haittaavasta reunapalteesta pääsee eroon lanan palleauralla. Kevät on myös oikea aika varautua pölyntorjuntaan sekoittamalla tiesuola tien pintaan lanauksen yhteydessä.

→  Tehtavakortti-6-Tien-tasaus-ja-reunapalteen-poisto.

Pohjois-Suomen kunnostustyöt

Pohjos-Suomessa lunta on ollut lunta tavallista enemmän. Tämä haittaa kevään puunajoja, jollei metsätien kunnossapitoon varauduta ajoissa.
Aurausvallit tulee puskea pitemmälle sivuojaan, ennen kuin kevätaurinko alkaa sulattaa vettä tielle. Tien luiskaan saadaan näin sohjo- oja, jossa sulamisvedet virtaavat. Tien painanteisiin ja lätäkköpaikkojenkohdalle lumipenkkaan kannattaa puhkaista vielä viemärit, niin vesi saadaan pois tienpinnalta. Näillä toimenpiteillä tien pinta pysyy kuivana ja kantavana ja kevään viimeiset puut saadaan ajettua ennen kelirikkoa.

Kuva samalta tieltä samaan aikaan. Vasemmassa sulavat lumipenkat pitävät tien kosteana ja huonosti kantavana. Oikealla vallit on painettu sohjo-ojaksi ja tien pinta kantaa hyvin.

→ Tehtavakortti-4-Auraus-linkous-vallin-madaltaminen-polanteen-poisto.pdf

Kuvat: Matti Perälä