Metsätalouden vesiensuojelu ja ennallistaminen
Puhtaat vedet ovat tärkeitä luonnolle, ihmisten hyvinvoinnille sekä alueiden vetovoimalle. Miten valita tehokkaimmat toimenpiteet vesistöjen tilan parantamiseen, metsätalouden vesistökuormituksen vähentämiseen ja metsien elinvoimaisuuden edistämiseen? Tarjoamme monipuoliset palvelut muun muassa valuma-alueiden pintavesien virtauksien mallintamiseen, soiden ennallistamisen ja turvetuotantoalueiden jatkokäytön suunnitteluun sekä osaamisen kasvattamiseen vesiensuojelun ja suometsänhoidon teemoissa. Ota yhteyttä, niin kerromme lisää.
Soiden ennallistaminen
Veden luontaisten liikkeiden palauttamisella ja vahvistamisella soiden ennallistamisen keinoin on monia ekologisia hyötyjä: se tukee suoluonnon monimuotoisuutta, turvaa soihin varastoituneen hiilen säilymisen, parantaa vesistöjen laatua ja ekosysteemien toimintaa sekä ylläpitää metsätalouden tarpeita muuttuvassa ilmastossa.
Tarvitseeko organisaationne apua soiden ennallistamisen suunnitteluun ja toteutukseen tai suunniteltujen ennallistamistoimenpiteiden vaikutusten arvioimiseen ja seurantaan? Palvelumme kattavat muun muassa:
- Paikkatietoon perustuvat analyysit sekä suunnitelmat, maastokartoitukset ja vesitalouden arvioinnit
- Teknisten ratkaisujen, kuten patojen ja vesiohjausjärjestelmien suunnittelun
- Ympäristöarvioinnit ennallistamistoimenpiteiden vaikutusten kuvaamiseen
- Seuranta- ja arviointipalvelut, joilla varmistetaan toimenpiteiden pitkän aikavälin tehokkuus, kestävyys ja vaikuttavuus.
Valuma-aluesuunnittelu
Vesienhallinnan toimenpiteiden hyötyjä ja vaikuttavuutta voidaan parantaa huomattavasti, kun toimenpiteitä suunnitellaan yksittäistä kiinteistöä tai maanomistusta laajemmalla valuma-aluetasolla. Valuma-aluesuunnittelun avulla saadaan käsitys vesien liikkeistä ja vesistökuormituksen kannalta kriittisistä kohteista. Lisäksi suunnitellaan toimenpiteet maankäytön vesistökuormituksen vähentämiseksi ja metsien elinvoimaisuuden ylläpitämiseksi. Tarjoamme:
- Paikkatietoon perustuvat tarkastelut ja pintavesien virtauksien mallintamisen monipuolisella Kunnos-työkalulla
- Maastokartoitukset
- Avoimen, osallistavan suunnitteluprosessiin
- Toimenpidesuunnitelmat mukaan lukien tekniset ratkaisut kuten vesiensuojelurakenteet
- Suunniteltujen toimenpiteiden vaikutusten arvioinnin.
Turvetuotantoalueiden jatkokäytön suunnittelu ja toteutus
Miten suunnitella ja toteuttaa ilmastokestävää, veden laatua ja luonnon tilaa kohentavaa käyttöä entiselle turvetuotantoalueelle?
Autamme tunnistamaan ja valitsemaan sopivimmat maankäytön muodot, joilla tuotetaan paikallisesti parhaat ekologiset, taloudelliset ja sosiaaliset hyödyt. Palvelumme sisältävät:
- Kartoitukset, joilla selvitetään sopivimmat jatkokäytön mahdollisuudet paikkatietoanalyysin ja maastoarvioinnin yhdistelmänä
- Suunnitelmat, joissa mallinnetaan valuma-aluetarkastelun ja virtausverkkomallinnuksen avulla alueelle sopivat jatkokäyttömuodot
- Jatkokäytön suunnitelmat, joissa kuvataan vaihtoehtoiset jatkokäyttömuodot, tarvittaessa aina yksityiskohtaisiin toteutussuunnitelmiin saakka.
Metsätalouden vesiensuojelu
Olemme metsätalouden vesiensuojelun ja suometsien hoidon kehittäjä, edistäjä ja kouluttaja. Toimimme tutkitun tiedon ja käytännön kokemuksen rajapinnassa, menetelmäkehityksen kärjessä. Olemme mukana yhteistyöhankkeissa, koulutamme metsäalan toimijoita vesiensuojeluun liittyvässä teemoissa ja paikkatietoaineistojen hyödyntämisessä sekä tuotamme muun muassa metsänhoidon suosituksia.
Kokeneilla asiantuntijoillamme on laajaa osaamista suoelinympäristöjen ekologiasta, suometsien hoidosta ja maankäytön suunnittelusta sekä vesiensuojelusta. Kysy lisää myös muista palveluistamme:
- Metsätalouden vesiensuojelun koulutukset
- Suometsien hoidon ja vesiensuojelun suunnittelun tuki ja vaikutusten arviointi
- Maankäytön vaikutusten arviointi pohjavesialueella
- Lausunnot metsätalouden vesiensuojelusta päätöksentekoa varten.
Tutustu töihimme
Lue myös
Artikkelit 2.9.2024
Ilmasto muuttuu – ennallistaminen turvaa tulevaisuutta
Soiden ennallistaminen parantaa vesistöjen tilaa ja turvaa metsien hyvinvointia muuttuvassa ilmastossa. Yrityksille ja sijoittajille se tarjoaa mahdollisuuden vastuullisiin, luonnon tilaa parantaviin tekoihin.
Uutiset 18.6.2024
EU:n ennallistamisasetus sai jäsenmaiden tuen – Tapio kannustaa organisaatioita ryhtymään toimeen
EU:n ennallistamisasetus sai 17. kesäkuuta taakseen Euroopan unionin jäsenmaiden neuvostossa määräenemmistön tuen. Ennallistamisesta on jo olemassa hyviä kokemuksia, joten toimenpiteitä kannattaa käynnistää jo kansallisten ennallistamissuunnitelmien valmistelun aikana.
Uutiset 8.11.2023
Soiden ennallistaminen – miksi, missä ja miten?
Metsäntuntijat-podcastissa keskustellaan suometsien ennallistamisesta. Mitä hyötyä siitä on ja millaisilla kohteilla sitä kannattaa tehdä?