Metsänhoidon suositukset

Kehitämme ja viemme käytäntöön metsänhoidon parhaita toimintamalleja. Metsänhoidon suositukset ovat perusta Tapion monipuolisille asiantuntijapalveluille.

Autamme asiakkaitamme hyödyntämään metsiä vastuullisella tavalla monipuolisesti ja tuottavasti. Tarjoamme metsänhoidon suosituksiin pohjautuvia palveluita riippumattomasti ja suurella sydämellä kaikille metsäasioista vastaaville.

Metsänhoidon suositusten laadinta

Metsänhoidon suositukset -palvelukokonaisuuden tärkein osa ja perusta on metsänhoidon suositusten laadinta ja ylläpito. Tapio on menestyksellä koordinoinut laajapohjaista yhteistyötä, johon osallistuvat metsä-, ympäristö- ja ilmastoalan tutkijat, asiantuntijat ja tiedon käyttäjät. Yhteistyön tuloksena ovat suositukset, jotka perustuvat tieteellisiin tutkimustuloksiin ja käytännön kokemuksiin kestävästä metsänhoidosta. Tapio toteuttaa palvelua maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta.

Metsänhoidon suositukset tarjoavat metsänomistajille perusteltuja vaihtoehtoja ja käytännön työohjeita metsänhoitoon. Niissä esitellään toimenpiteiden vaikutuksia talouteen, luonnon monimuotoisuuteen, virkistyskäyttöön ja ilmastonmuutoksen hillintään. Metsäammattilaiset hyödyntävät suosituksia laajasti metsänomistajien palveluissa ja työn toteutuksessa.

Suositusten valmistelu on avointa ja läpinäkyvää. Lue lisää ajankohtaisista projekteista, tapahtumista ja uutisista

Lue lisää metsänhoidon suositusten laadinnasta: Usein kysytyt kysymykset metsänhoidon suosituksista

Tuki metsien hoidon ja käytön strategiseen suunnitteluun

Tarjoamme metsänhoidon suositusten laadinnassa karttuneen osaamisemme tueksi prosesseihin, joissa edellytetään eri osapuolten näkemysten huomioimista ja metsien eri käyttötapojen yhteensovittamista. Esimerkkinä kunnan metsäohjelman laadinta.

Lue lisää: Palvelut kunnille – apua metsien hoitoon ja käyttöön

Metsänhoidon suositukset sähköisiin palveluihin

Metsänhoidon suositukset julkaistaan Tapion kehittämässä julkaisujärjestelmässä, josta tiedot voi maksutta siirtää aina ajantasaisina metsäalan tietojärjestelmiin tai verkkopalveluihin. Tarjoamme tukea metsäalan toimijoille metsänhoidon suositusten hyödyntämiseksi sähköisissä palveluissa.

Metsänhoidon suositukset voi kokonaisuudessaan lukea Tapion ylläpitämiltä metsanhoidonsuositukset.fi-verkkosivuilta. Rajapintapalvelun kautta suosituksia hyödyntävät useat palvelut. Tutustu käyttötapauksiin Rajapintaoppaasta.

Metsänhoidon suosituksiin perustuvat myös nämä tuotteemme:

  Koulutus ja viestintä

  Metsänhoidon suosituksista on saatavilla tilauksesta monipuolisesti valmennusta, opetusaineistoja ja webinaareja. Tarjoamme myös palveluita vaikuttavaan viestintään.

  Lue lisää:

  Hyväksymällä markkinointievästeet näet videon.

  Ota yhteyttä, niin kerromme lisää

  • Kalle Vanhatalo
  • Palvelualueen päällikkö, konsultointi
  • kalle.vanhatalo(at)tapio.fi
  • +358 29 432 6067

  Ajankohtaista

  Uutiset 6.2.2024

  Liity mukaan metsänhoidon suositusten avainkouluttajien verkostoon!

  Ilmoittautuminen metsänhoidon suositusten avainkouluttajien verkostoon ja perusvalmennukseen on avoinna 5.3.2023 saakka.

  Uutiset 2.2.2024

  Sekametsien kasvatuksen suositukset pohjataan tutkimukseen ja asiantuntija-arvioihin

  Metsänhoidon suositusten päivitystyö sekametsien perustamiseen ja kasvatukseen etenee tutkimustiedon keräämisen myötä. Tapion järjestämässä tutkijatyöpajassa syvennyttiin sekametsän kasvatusketjujen mahdollisuuksiin sekä niiden vaikutuksiin talouteen, luonnon monimuotoisuuteen ja metsätuhojen ehkäisyyn. Keskustelussa korostui, että vaikka tutkimus on viime vuosina lisääntynyt, vielä on paljon asioita, joita ei sekametsien kasvatuksesta tiedetä.

  Tiedotteet 30.1.2024

  Uudet suositukset metsien harvennuksiin ja luonnonhoitoon on julkaistu

  Uudet metsänhoidon suositukset on nyt saatavilla kasvatusmetsien harvennuksiin, luontokohteiden tunnistamiseen ja turvaamiseen, vesiensuojeluun ja suometsien hoitoon sekä energiapuun korjuuseen.