Hur påverkar klimatförändringen vår vardag? Hur kan man förbereda sig inför och anpassa sig till klimatförändringen?
Klimatförändringen är här. Klimatförändringen påverkar samhället, naturen och människorna på många sätt. Vi måste hitta de bästa metoderna att förbereda oss på och anpassa oss till exempel till långa heta perioder och torka samt till hällregn, översvämningar, ökande mängder fukt och hårda vindar. Alla har nytta av att förbereda sig på klimatförändringens konsekvenser.
Hantera klimatförändringen – Infokampanjen Förutse, förbered och anpassa dig samlar organisationer och andra som är intresserade av ämnet att informera om klimatförändringens konsekvenser och om metoder att anpassa och förbereda sig i vardagen.
Syftet med kampanjen Hantera klimatförändringen är att öka förståelsen för de förändringar klimatförändringen för med sig ur ett vardagligt perspektiv och stärka vår förmåga att förbereda oss på förändringarna. I kampanjen lyfter vi fram klimatförändringens konsekvenser genom konkreta exempel och föreslår hur man självständigt kan förbereda sig i den vardagliga närmiljön. I och med klimatförändringen kommer vi att behöva medborgarfärdigheter som hjälper till att förbereda oss på föränderliga förhållanden.
När man talar om klimatförändringen kan man inte nog betona betydelsen av att begränsa den. Åtgärder för anpassning främjar ofta även att klimatförändringen begränsas, och identifieringen av klimatförändringarnas inverkan aktiverar till att handla så att begränsningen främjas. Vardagliga handlingar som minskar klimatutsläppen räknas heltäckande upp till exempel på Sitras lista 100 smarta gärningar.
Kampanjen startar 13.11.2019, när vi informera tillsammans i sociala medier. Samarbetskommunikation fortsätter fram till slutet av november varje onsdag. Materialen kan också användas utanför kampanjveckorna.
Anmäl din organisation eller dig själv som informatör i kampanjen Hantera klimatförändringen. Vi sänder information om kampanjen Hantera klimatförändringen samt anvisningar och underlag för information för informationsveckan. Flera personer från samma organisation kan anmälas som informatörer. Via anmälningarna kan vi även följa resultaten för de gemensamma ansträngningarna att informera. Utöver organisationerna är alla andra som är intresserade av ämnet lika välkomna att delta i informationsveckan!
Vi informerar tillsammans
Hantera klimatförändringen – Förutse, förbered och anpassa dig är organisationernas gemensamma informationskampanj om anpassning till klimatförändringen. Organisationer är snabba med att informera om nya saker och förankra medborgarfärdigheter. Organisationerna har haft en gemensam önskan att informera om saken på ett positivt och aktiverande sätt. De ansåg det vara viktigt att agera tillsammans både vad gäller innehåll i och genomförande av kampanjens information.
Under 2019 deltar följande organisationer i genomförandet av kampanjen: Omakotiliitto, Suomen Vuokranantajat, HELPE, Utbildningsstyrelsen, Isännöintiliitto, Finlands Fastighetsförbundet, Finlands Scouter, Thermopolis, Grönmiljöförbundet, Marttaliitto, Kehittyvä Eurooppa, Etelä-Tapiolan lukio, Finlands miljöcentral, Meteorologiska Institutet, MIELI Föreningen för Mental Hälsa i Finland, Jokilaaksojen pelastuslaitos och Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster HRM.
Arbetet koordineras av Tapio och finansieras av jord- och skogsbruksministeriet. Kampanjen är en del av Nationell plan för anpassning till klimatförändringen (2022). När bakgrundsmaterialet för kampanjen redigerades har statens färska bedömning Väder och klimatrisker i Finland (rapport på finska) samt organisationernas eget material utnyttjats.
Hantera klimatförändringen – Förutse, förbered och anpassa dig är organisationernas gemensamma informationskampanj om anpassning till klimatförändringen. Kampanjen är en del av förverkligandet av Nationell plan för anpassning till klimatförändringen (2022). Kampanjen koordineras av Tapio Oy och finansieras av jord- och skogsbruksministeriet.
Den tecknade videon Ta kontroll över klimatförändringen ger en komprimerad allmän överblick över klimatförändringens konsekvenser och sätt att anpassa sig till klimatförändringen ur vardagligt perspektiv. Över 25 föreningar och andra organisationer har varit med om att ge idéer för videon.
Videon är en del av informationskampanjen Hantera klimatförändringen – Förutse, förbered och anpassa dig som tar upp information om klimatförändringens konsekvenser för vardagen och metoder att anpassa sig på ett positivt sätt som aktiverar till att handla. Vi vill väcka och inspirera föreningar, andra organisationer och allmänheten till att diskutera metoder att förbereda och anpassa sig till exempel inför extrema väderfenomen.
Klimatförändringen för med sig nya krav på byggandet och underhållet av byggnader när den ökande mängden fukt frestar på fasader och övriga strukturer. När klimatet blir varmare skapar det gynnsamma förhållanden för mikrobtillväxt och man måste därför sköta torkningen av strukturerna särskilt noga. Drivande regn som uppkommer vid kombinationen vind och regn belastar speciellt fasader och kräver eventuellt att underhållsintervallen intensifieras.
Då vädret blir regnigare kommer det allt oftare att leda till översvämningar av dagvatten i stadsmiljöer när avloppsledningarna inte genast kan svälja de rikliga regnmängderna. Regn- och smältvatten bör också absorberas och hållas tillbaka så effektivt som möjligt redan där de uppstår.
Översvämningar från vattendrag och havsvatten har beaktats när nya områden byggs, men på andra områden kan de allt oftare leda till problem. Det är bra att beakta att invånarna själva ansvarar för skyddet av personlig egendom vid översvämningar.
Då klimatet blir varmare torde behovet att värma bostäder minska och därmed minskar också energiförbrukningen. Det växande behovet att få bostadsrum svalare på somrarna jämnar emellertid ut de besparingar som fås då uppvärmningsbehovet minskar. Elbolagen förbereder sig på extrema väderfenomen genom att investera i förbättrade elnät, vilket i stället syns i de elöverföringsavgifter som konsumenten betalar.
De metoder som kan användas för att förbereda sig på klimatförändringens konsekvenser i boende och byggande varierar beroende på boendeformen. Beslutsfattandet och sätten att ta upp ärenden är till exempel olika beroende på om man äger eller hyr sin bostad.
Klimatförändringen ändrar förhållandena på våra gårdsplaner. Vegetationsperioden blir längre och de växtsorter som trivs i trädgården kan bli andra än de vanliga. De ökande regnmängderna betonar betydelsen av att dagvattnet hanteras. För att förhindra översvämningar är det viktigt att hantera dagvatten som bildas av regn- och smältvatten så bra som möjligt redan där det uppkommer. Å andra sidan kan jorden också vara mycket torr på grund av värmeperioder under våren och sommaren.
När klimatet blir varmare ökar antalet främmande arter som klarar sig här. Främmande arter är arter som inte ursprungligen hör till naturen på ett område. Många av dem tränger aggressivt undan våra ursprungliga växtarter. Man kan förhindra att främmande sprider sig genom att använda inhemska plantor och se till att främmande arter utrotas på ett ändamålsenligt sätt. Det bedöms även att växtsjukdomar och skadedjur ökar och trivs när temperaturen stiger och fuktigheten tilltar.
När stadsstrukturen blir tätare är det viktigt att värna naturens mångfald också på gårdarna kring småhus och bostadsaktiebolag. Genom att förgröna gården på ett mångsidigt sätt uppstår gynnsamma mikroklimat och mångsidiga livsmiljöer för insekter och djur i miljön. Mångfalden kan upprätthållas genom att göra gårdens vegetation mer mångsidig och utnyttja till exempel vilda växter och lokala arter.
En nyttoträdgård ökar också gårdens grönytefaktor och stöder samtidigt självförsörjningen. Trädgårdens gåvor har man glädje av hela året när de konserveras, och de är en värdefull hjälp också vid eventuella störningar. Vid trädgårdsskötseln lönar det sig att ta hand om jordmånen genom att återvinna näringsämnen genom kompostering.
De tilltagande värmeperioderna prövar hälsan i synnerhet för riskgrupperna såsom äldre och långtidssjuka på somrarna. Under värmeperioderna utsätts organismen för värmebelastning i många hem när värmeböljor håller temperaturen hög även på nätterna genom att värma upp byggnader och inomhusluft. Hetta kan påverka både den fysiska och den psykiska hälsan.
När regnmängderna och luftfuktigheten tilltar ökar risken för fukt- och mögelskador i byggnader, och detta leder också till att sannolikheten för symtom i luftvägarna och astma ökar. En temperatur som stannar på eller rör sig under och över noll grader på vintrarna ökar antalet halkolyckor. Konsekvenserna av halkolyckor, såsom olika frakturer, belastar både dem som halkat, hälso- och sjukvården och i många fall även arbetsgivare. Att den snötäckta tiden förkortas och att molnigheten och nederbördsmängden ökar den mörka tiden på vintern vilket kan påverka humöret och ge upphov till nedstämdhet. Å andra sidan leder minskad sträng köld på vintrarna till minskade risker för sjukdomar som har samband med köld.
Då klimatet blir varmare erbjuder det gynnsammare levnadsförhållanden för fästingar, och antalet förutspås öka och utbredningsområdena utvidgas ännu mer. När antalet fästingar ökar blir de sjukdomar som de för med sig, såsom borrelios och fästingburen encefalit, allt vanligare. Även andra vektorburna sjukdomar, dvs. sjukdomar som sprider sig via en annan organism, kan få starkare fotfäste i Finland. Dessutom måste vi i samarbete med myndigheter och andra aktörer förbereda oss på risken för epidemier via hushålls- och badvatten. Pluviala översvämningar som orsakas av hällregn och smältvatten kan också försämra kvaliteten på brunnsvatten.
Klimatförändringen förlänger vegetationsperioden vilket kan ge dem som lider av pollenallergi mer besvär. Också mängden blågrönalger kan öka då klimatet blir varmare, vilket tvingar dem som använder naturligt vatten att vara uppmärksamma under algsäsongen. På samma sätt ökar utbredningen av olika främmande arter. En del av de främmande arterna är hälsovådliga såsom jättelokan. Då klimatet blir varmare ökar emellertid sannolikt den tid som människorna vistas utomhus om somrarna.
Klimatförändringen påverkar alltså hälsan på många sätt, men konsekvenserna blir ändå måttligare i Finland än i många andra länder. Klimatförändringen påverkar hälsan och levnadsförhållandena på olika sätt på olika håll på jordklotet. Förändringarna kan leda till landsflykt och migration som också påverkar Finland.
Klimatförändringen kan ge upphov till olika störningar som gör det dagliga livet besvärligt till exempel i form av elavbrott. Hällregn orsakar översvämningar i städer och vattendrag kan svämma över lättare än förr. Vi får sannolikt också vänja oss vid att antalet stormar ökar trots att antalet blåsiga dagar inte nödvändigtvis ökar som helhet.
Olika störningar kan orsakas till exempel av träd som fallit på elledningar som följd av stormar eller av tung snö på träd. Risken för att terräng- och skogsbränder uppstår ökar också genom medverkan av torra väderperioder. Konsekvenserna av extrema väderfenomen kan synas som förseningar i hamnar, på järnvägar eller som störningar i energiproduktionen.
Driftssäkerheten för strömförsörjning är god i Finland. En omfattande störning i strömförsörjningen lamslår emellertid i praktiken den normala verksamheten i hela samhället. Ett elavbrott inverkar på olika sätt i olika situationer och under olika årstider.
Klimatförändringen medför stora konsekvenser för naturen och också för hur vi tillbringar vår fritid. Klimatförändringen ändrar på våra naturtyper, på arternas utbredning och populationernas storlek. Till exempel har gränserna för utbredningen hos flera arter fåglar och fjärilar redan flyttats längre norrut. Fåglarna flyttar hit tidigare på våren och en del av insekterna hinner producera flera generationer under en vegetationsperiod. Också vegetationen utvecklas klart tidigare under våren.
Den arktiska naturen är särskilt känslig för klimatförändringens konsekvenser. Det finns risk för att våra arter som är anpassade till ett nordiskt kallt klimat till stor del försvinner från vårt land. Våra sydliga arter ökar i antal och kommer delvis att tränga undan de nordliga arterna. Utrotningshotade arter trivs ännu sämre.
Bland de arter som ökar i antal finns också potentiella skadedjur, skadeväxter och främmande arter som brett ut sig från andra håll. Också sjukdomar som sprids med djur, såsom fästingburna sjukdomar, kan öka och även påverka människornas rörlighet i naturen.
Då regnmängden ökar sjunker salthalten i Östersjön, och när temperaturen samtidigt stiger påverkas samtliga levande organismer i hela Östersjön. De tilltagande regnen leder till att mer näringsämnen sköljs ut i vattendrag, speciellt under milda vintrar, när vattendragen inte får något istäcke och marken inte fryser. Rikliga mängder näringsämnen i vattenekosystemet intensifierar övergödningen och skapar gynnsamma förhållanden till exempel för tillväxten av blågrönalger. Blågrönalger kan alltså allt oftare bli ett gissel vid badstranden.
Att det nordiska kalla klimatet förändras påverkar i synnerhet utövandet av grenar som är beroende av snö och is, framför allt i södra Finland. Våra väderförhållanden kan öka intresset för Finland som semesterland när sommarhettan i till exempel Medelhavsländerna blir svår. Även behovet av att begränsa klimatförändringen påverkar våra vanor att resa och röra oss vilket ökar uppskattningen av närturismen.
Utöver funktioner hos arterna och naturen påverkar förändringar i livsmiljöer och vegetationsperioden samhället också vad gäller jordbruksprodukter, skogsodling och till exempel jakt. Torra och varma perioder under sommaren påverkar mängden grundvatten, och vattenytan i brunnen vid stugan kan ibland vara mycket låg.
Kanaler: Dela informationen om kampanjen Hantera klimatförändringen i dina egna kanaler (Facebook, Snapchat, Twitter, Instagram, WhatsUp, Google+, Linkedin…)
Video: Dela länken till videon Ta kontroll över klimatförändringen i dina kanaler på sociala medier och lägg också upp videon på ditt Facebook-konto
Bilder: Använd kampanjbilder i kanaler för sociala medier, på webbplatser, i nyhetsbrev. Byt bakgrundsbild på Facebook-sidan och Twitter-kontot till bakgrundsbilden för Hantera klimatförändringen
Egna publikationer: Producera eget innehåll där du utnyttjar kampanjens material
Listor på tips: Dra nytta av tipslistorna eller gör egna listor. TOP5 eller TOP3 listor fungerar i sociala medier. Dela en lista på tips och lägg till en bild. Du kan också alltid hänvisa till kampanjsidan för mer information.
Länka: Länka till kampanjsidor, temasidor och andra källor till information (se listorna på länkar på temasidorna)
Webbplatser: Lägg information om det här ämnet och kampanjen på din webbplats
Nyhetsbrev: Berätta om saken i nyhetsbrev. Lägg till exempel till en kampanjvideo från YouTube, använd kampanjbilder som omslagsfoto under kampanjveckan och lägg till en lista på tips som passar er verksamhet.
Be folk dela: Be dina följare att dela uppdateringar (var vänlig och dela, dela med dina vänner, dela videon)
Utmana: Utmana andra organisationer, sammanslutningar, dina följare, arbetskamrater och vänner att dela information om anpassningen.
Aktivera: Hitta på sätt att aktivera, tävlingar, enkäter.
Information enligt teman och listor med tips
Temasidorna innehåller information i korthet om klimatförändringens konsekvenser för vardagen enligt tema. Webbplatsen innehåller dessutom en lista med tips som aktiverar till verksamhet för anpassning. Temasidorna har även länkar till källor med tilläggsuppgifter.
Boende
Gård och trädgård
Hälsa
Natur och fritid
Störningar
Den tecknade videon Ta kontroll över klimatförändringen ger en allmän överblick över sätt att anpassa sig till klimatförändringen. Över 20 organisationer har varit med om att planera videon som har gjorts av Tusch Magikerna. Videon beskriver klimatförändringens konsekvenser i vardagen samt sätt att anpassa sig och förutse i koncentrerad form. Videon beskriver medborgarfärdigheter som är bra för oss alla att kunna.
Videon Ta kontroll över klimatförändringen (YouTube)
Videon får inte bearbetas utan särskilt skriftligt tillstånd från Tusch Magikerna Ab.
Bildmaterialet i kampanjen Hantera klimatförändringen ägs av Tusch Magikerna. Bildmaterialet får användas fritt i publikationer som gäller klimatförändringen och vilkas syfte är att öka förståelsen för klimatförändringens konsekvenser samt för metoder att begränsa dem, anpassa sig, förutse och förbereda sig på dem. I samband med bilden ska kampanjens motto #Hanteraklimatförändringen eller kampanjen Hantera klimatförändringen nämnas.
Spara bilderna här på din egen dator genom att högerklicka på bilden med musen!
Essi Lahti, Tapio, projektipäällikkö. essi.lahti(a)tapio.fi, +358 50 467 9871.