Pökkelökääpä
Pökkelökääpä

Monimetsä-hankkeen tuottamassa oppaassa esitellään talousmetsien elinympäristöjä ja kattaus niissä eläviä lajeja. Mitä pienvedet ovat ja miksi ne ovat niin tärkeitä luonnolle? Mikä rooli pökkelökäävällä on metsien ravinnekierrossa, entä miten pohjantikka liittyy metsätuholaisten torjuntaan?

Opas esittelee lajien turvaamiseksi keinoja, joita jokainen metsänomistaja voi hyödyntää omissa metsissään.

Metsänomistajille suunnatussa oppaassa esitellään kuusi talousmetsien keskeistä elinympäristöä (kangasmetsät, pienvedet, lehdot, paahdeympäristöt, kallioelinympäristöt ja suoelinympäristöt) ja yli kolmekymmentä niissä elävää lajia.

Oppaaseen on koottu lajeja, jotka ovat elinympäristönsä avainlajeja eli niillä on suuri vaikutus muiden lajien olemassaoloon, sekä lajeja, jotka kertovat elinympäristöstään jotain olennaista. Oppaan lajit ovat myös löydettävissä ja tunnistettavissa – sekä mahdollista huomioida osana metsänhoitoa.

Keskeinen osa opasta on tarjota konkreettisia metsän- ja luonnonhoidon keinoja lajien turvaamiseen. Esimerkiksi säästöpuuryhmillä, maa- ja pystylahopuun säästämisellä sekä lehtipuita suosimalla voidaan turvata elinympäristöjä tuhansille eri metsälajeille ja lisätä talousmetsien monimuotoisuutta. Opas esittelee myös suojelun ja ennallistamisen työkaluja.

Hyödynnä myös oppaan yksittäiset lajiesittelyt

Voit ladata oppaan elinympäristöjä ja lajeja esittelevät sivut yksittäin käyttöösi alla olevista linkeistä.

Oppaan laatijat

Opas on laadittu maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa Monimetsä-hankkeessa vuonna 2024. Hanke on metsäalan yhteinen ponnistus monimuotoisempien talousmetsien ja puhtaiden vesien puolesta. Vuosina 2024–2026 hanketta toteuttaa Tapio yhdessä Metsäteollisuus ry:n, MTK ry:n, Koneyrittäjät ry:n ja Suomen metsäkeskuksen kanssa.

www.tapio.fi/monimetsa

Seuraa Monimetsää Facebookissa ja Instagramissa.

Lisätietoja

  • Nora Arnkil
  • Luonnonhoidon asiantuntija
  • nora.arnkil(at)tapio.fi
  • +358 29 432 6021