Valtavirta-hankkeessa pilotoidaan kokonaisvaltaista lähestymistapaa metsätalouden vesienhallintaan Tammelan Kuivajärven ja Hattulan Renkajärven valuma-alueilla. Tavoitteena on tehdä vesiensuojelusta käytännönläheistä yksityisille metsänomistajille, samalla vahvistaen luonnon monimuotoisuutta ja sopeutumista ilmastonmuutokseen.
Metsäalan luonnonhoidon opetusta uudistetaan, jotta opiskelijoilla on entistä paremmat valmiudet huomioida monimuotoisuus ja vesiensuojelu metsätalouden käytännöissä.
Metsäalan työvoimapula tuntuu erityisesti metsänhoitotöissä, mutta tulevaisuudessa voi olla vaikea löytää ammattitaitoisia työntekijöitä myös koneelliseen puunkorjuuseen ja puutavaran autokuljetuksiin.
Aurinkovoimaloihin perustuvan sähköntuotannon arvioidaan moninkertaistuvan lähivuosina. Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaisesti aurinkovoimarakentamista tullaan ohjaamaan turvetuotannosta poistuville alueille. Tapion hankkeessa koottiin käytännön ratkaisuja aurinkovoimaloiden vesienhallintaan ja luonnon monimuotoisuuden tukemiseen.
Työhyvinvoinnin tukeminen sekä esihenkilö-, yhdessäohjautuvuus- ja alaistaitoihin kouluttaminen tarjoaa mahdollisuuksia rakentaa työilmapiiriä, sitouttaa työntekijöitä, pidentää työuria sekä tukea työntekijöiden henkistä kasvua ja kehitystä. Hankkeessa selvitetään metsäalan parhaat käytänteet ja tärkeimmät kehittämiskohteet.
Moniarvoinen neuvonta- ja viestintäosaaminen on keskeistä kestävän metsänhoidon edistämisessä. Hankkeen tavoitteena on rakentaa pohjaa toimintakulttuurille, jossa moniarvoisuus tunnistetaan osana metsäammattilaisen työn arkea.
Hieskoivun kasvupotentiaali ja hyödyntämisen mahdollisuudet -hankkeessa toteutettiin synteesi hieskoivun kasvatuksesta, käytöstä ja mahdollisuuksista. Tietopaketista hyötyvät erityisesti metsänomistajat seuduilla, joissa hieskoivua esiintyy luontaisesti runsaasti.