Tausta ja tavoitteet
Lämpö- ja voimalaitosten tuhkan hyötykäyttöpotentiaalia ei ole täysin hyödynnetty. Vastuullista liiketoimintaa tuhkasta -hankkeen tavoitteena on saada lämpö- ja voimalaitosten eri tuhkajakeet hyötykäyttöön kustannustehokkaasti ja niin, että tuhkasta saadaan paras mahdollinen lisäarvo ja kaatopaikalle menevä tuhkan määrä minimoituu. Tavoitteena on parantaa tuhkan tuottajien ja hyötykäyttäjien liiketoimintamahdollisuuksia sekä luoda mahdollisuuksia uudelle vastuulliselle yritystoiminnalle tuhkan hyötykäytössä. Hanke nivoo yhteen usean muun tuhkaan liittyvän kehittämishankkeen tulokset.
Hankkeessa laaditaan toimintamalli ja paikkatietoratkaisu, jonka avulla tuhkan tuottaja osaa pitää eri tuhkajakeet erillään ja löytää tuhkan eri jakeille hyötykäyttäjät. Toteutettava paikkatietosovellus tulee kaikkien toimijoiden käyttöön ja sitä voi hyödyntää kannattavuustarkasteluissa sekä tuhkan käytön jäljitettävyydessä, liiketoiminnan suunnittelussa ja seurannassa. Hankkeessa lisätään toimijoiden tietoa tuhkan hyötykäyttömahdollisuuksista sekä parannetaan yritystoiminnan ja liiketoiminnan edellytyksiä. Hankkeen kohderyhmänä ovat tuhkan tuottajat eli lämpö- ja voimalaitokset sekä tuhkaa hyödyntävät yritykset ja käyttäjät.
Hankkeen tavoitteet
- Lisätä tietoa tuottamalla tietopaketti työoppaana tuhkan tuottajille ja käyttäjille
- Parantaa tuhkan hyötykäyttäjien liiketoimintamahdollisuuksia ja luoda mahdollisuuksia uudelle vastuulliselle yritystoiminnalle
- Vahvistaa tuhkan hyötykäyttökohteiden ympäristöturvallisuutta
- Laatia paikkatietoon pohjautuva ratkaisu, jonka avulla tuhkan tuottajat voivat löytää tuhkan eri jakeille parhaat mahdolliseen hyötykäyttäjät
- Parantaa tuhkan hyötykäyttömahdollisuuksia yritysneuvonnan kehittämisellä.
- Lisätä viestinnän keinoin tuhkaan liittyvää ympäristötietoutta ja tuoda esille tuhkan hyödyntämisen kytkökset vastuulliseen liiketoimintaan.
- Tulosten jalkautus, jotta yritykset pystyvät hyödyntämään toimintamallia jokapäiväisessä työssä.
Hanke tukee hallitusohjelman, Kansallisen metsästrategian ja maaseutuohjelman tavoitteita kiertotalouden osalta.
Tulokset
Tuhka osana kestävää liiketoimintaa – Opas tuhkan tuottajille ja käyttäjille
Tuhkamurskelaskuri — Tuhkamurskelaskurilla lasketaan metsätien rakentamisessa tai kunnostamisessa tarvittavan tuhkamurskepäällysrakenteen tuhkan ja murskeen massat tonneina. Lähtötietoina tarvitaan tuhkamurskepäällysrakenteen tilavuus, murskeen ja tuhkan tiheydet tiivistettynä rakenteena sekä haluttu tuhkan osuus massaprosentteina. Mikäli tiedetään tuhkan ja murskeen hinnat kaikkine kustannuksineen, voidaan laskurilla laskea myös syntyvän tuhkamurskeen yksikköhinta euroa/tonni.
Metsätien materiaalilaskuri — Maastotaulukot-sovelluksen Metsätien materiaalilaskurilla voi laskea rakennettavaan tai kunnostettavaan metsätiehen tarvittavan päällysrakenteen tilavuuden. Lähtötietoina tarvitaan tien pituus sekä päällysrakenteen luiskan kaltevuus, leveys ja kerrospaksuus.
Hankkeessa tuloksena syntyy
- Työopas tuhkan käytöstä
- Toimintamalli tuhkan hyötykäyttöön
- Tuhkan ympäristövaikutusten seuranta
- Paikkatietosovellus
- Yritysneuvonnan vahvistaminen ja liiketoiminnan edellytysten parantaminen
- Vastuullisen viestinnän keinot
- Suunnitelma tulosten jalkauttamiseksi
Hankkeen toteuttajat
Hanke on Tapion, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja Suomen metsäkeskuksen yhteishanke.
Tapio vastaa ja koordinoi hankkeen toteutusta sekä toimintamallin ja paikkatietoratkaisun laatimista tuhkan hyötykäyttöön.
Xamk osallistuu paikkatietosovelluksen laadintaan ja seuraa Etelä-Savossa pilotoitavien kohteiden ympäristövaikutuksia ja kohteissa käytettävien energiantuotantolaitosten tuhkien laatua.
Suomen metsäkeskus vastaa tuhkaan liittyvän yritysneuvonnan vahvistamisesta maakunnissa ja valtakunnallisesta jalkauttamisesta oman yritysneuvojaverkoston kautta.
Hankkeeseen osallistuu Bioenergia ry, jonka kautta saadaan hankkeen tulokset jalkautettua tuhkan tuottajille.
Hanke toteutetaan yhteistyössä lämpö- ja voimalaitosten sekä tuhkan hyötykäyttäjien kanssa. Lämpö- ja voimalaitoksista hankkeeseen osallistuvat Etelä-Savon Energia Oy ja Kuopion Energia Oy.
Hankkeen kesto
Hanketta toteutetaan 1.9.2019–31.12.2021 ja sitä rahoittaa 80 prosentin tuella Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.
Lisätietoa
Ympäristötalouden asiantuntija Tommi Tenhola, Tapio, tommi.tenhola(at)tapio.fi
Tutkimuspäällikkö, TkT, Hanne Soininen, Ympäristöturvallisuus, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, hanne.soininen(at)xamk.fi
Yrityspalvelujen asiantuntija, Marko Ämmälä, Suomen metsäkeskus, marko.ammala(at)metsakeskus.fi