Uutuuskirja pureutuu keinoihin pysäyttää luontokato Suomen metsissä

29.8.2024

Metsien monimuotoisuus -tietokirjasta selviää, mitä lajikato merkitsee. Entä mitä metsänomistajat, isot ja pienet, voisivat tehdä metsälajiston hyväksi?

Hömötiaisen sirkutus on käynyt vähiin, samoin helmipöllöjen pesintä monin paikoin. Kiiltelevä punahärö-kuoriainen asuu tiettävästi enää kahdessa suomalaisessa haavikossa.

Luontokato etenee metsissä, mutta onneksi keinot sen pysäyttämiseksi tiedetään. Näihin keinoihin pureutuu Tapion julkaisema uutuustietokirja Metsien monimuotoisuus.

Toimittaja Katja Lamminen on haastatellut teokseensa kymmeniä tutkijoita, metsäammattilaisia ja biodiversiteettikysymysten asiantuntijoita. He vastaavat muun muassa näihin kysymyksiin: Millainen määrä lisäsuojelua riittää? Miten saamme lisää lahopuuta? Ketkä homman hoitavat ja kuka maksaa?

”Tietoa monimuotoisuuskysymyksistä on valtavasti, mutta se on sirpaleista. Metsien monimuotoisuus -kirjaan olen pyrkinyt kokoamaan tiedot siitä, mitä luontokadon pysäyttämiseksi on tehty, mitä suunnitellaan ja mitä itse kukin meistä voi tehdä”, Lamminen kertoo.

Teos keskittyy Suomeen ja sen painotus on talousmetsissä. Suuret suojelualueet sijoittuvat Suomessa pohjoiseen. Tietokirja kertoo valtion metsiä hallinnoivan Metsähallituksen roolista ja esittelee isojen metsäyhtiöiden linjauksia, mutta ei unohda myöskään yksityisiä pienmetsänomistajia.

Lamminen muistuttaa, että pienenkin metsäalueen omistaja voi tehdä tai teettää luonnonhoitotoimia, jotka parantavat metsälajiston elinedellytyksiä. Lisäksi metsänomistaja voi kokeilla jatkuvaa kasvatusta tai hakea rahoitusta metsien suojeluun ja elinympäristöjen ennallistamiseen Metso- ja Helmi-ohjelmista.

Valtion rahat eivät riitä kaikkeen tarvittavaan luontotyöhön, mutta yksityinen luonnonarvokauppa tekee tuloaan.

”Monimuotoisuuskysymyksiin liittyy niin paljon kaikenlaista, että välillä käsitteet ja asiat meinasivat mennä itselläkin sekaisin. Jos aiheet eivät ole ennestään tuttuja, hämmennys voi olla valtava”, Lamminen pohtii.

Tätä hämmennystä Metsien monimuotoisuus pyrkii lieventämään.

Loppujen lopuksi monimuotoisuuden turvaaminen on kohtuullisen yksinkertaista ja usein myös edullista. Hakkuissa jätetään enemmän vähäarvoisia lehtipuita metsään. Säästöpuut ryhmitellään hakkuualalle ja vesistöjä suojellaan suojavyöhykkeiden avulla.

Kirjailija Katja Lamminen
Katja Lamminen (s. 1979) on metsänhoitaja (MMM), yliopisto-opintojen painotuksena metsäekologia. Hän työskentelee Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä toimittajana kirjoittaen metsä- ja ympäristöaiheisia juttuja. Kuva: Tapio

Tuotetiedot

kansikuva Metsien monimuotoisuus tietokirja, julkaisija Tapio

Metsien monimuotoisuus

  • ilmestymispäivä 28.8.2024
  • ISBN: 978-952-338-141-4
  • suositushinta 36 €

Kansikuvan voi ladata Tapio Karttakeskuksen kuvapankista.

Tutustu kirjaan Metsäkaupassa.

Lisätietoja ja arvostelukappaleet

  • Heli Virtanen
  • Toimittaja
  • heli.virtanen(at)metsalehti.fi
  • +358 29 432 6059